Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 14 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Knjiga dviguje krila
OdgovorObjavljeno: 15 jul 2010, 21:30 
Odsoten
Ustvarjalka mladi.net

Lep pozdrav vsem tudi od uredniške ekipe :)
Letos je Ljubljana postala svetovna prestolnica knjige in zato je Slovenijo doletela ta čast, da je vsepovsod polno dogodkov povezanih s knjigo.
Pa še poletje je, ko najbolj paše, da se usedeš v senco, odpreš knjigo in zajadraš v neznano.

KNJIGA

Kaj vam pomeni? Kaj je za vas branje? Kaj sploh radi berete? Mislite, da je knjiga postala preveč komercialna, da je preveč plažne, trivialne literarure in premalo tiste bolj resne? Kaj pa pravljice? So pesmi tudi knjiga? ... Vprašanja bi lahko nizala še cel večer, vendar se bom ustavila :D

Ta tema je namenjena knjigam in branju, vašim mislim o njih in polemikam.

Naj zaživi, kot zaživijo junaki v knjigah, ko jo beremo.

Dolga je cesta je brzela nikamor, brez konca. Tekla je skozi vasi in trge, čez ravnice in gore, prek kamnitih jalovin in travnikov, ki so poganjali iz kamenja, vendar jim ni pripadala in si nikoli ni nikjer odpočila.

Na vrh

Naslov prispevka: Re: Knjiga dviguje krila
OdgovorObjavljeno: 15 jul 2010, 22:04 
Odsoten
Moderatorka

Knjiga mi je v različnih obdobjih pomenila zelo različne stvari: svet idej, beg, že skoraj zasvojenost ... Trenutno so mi pa najbolj všeč pravljice. Očitno postajam spet otrok :)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 15 jul 2010, 22:13 
Odsoten
Administrator

Pohvala uredniški ekipi za super uvodnik! :)

Knjiga je bila zame že od nekdaj vozovnica za pobeg iz realnega sveta. Sem takšen tip človeka, ki rad "sanjarim" in kaj je boljšega od dobre knjige za eno pošteno dozo novega materiala za mojo domišljijo.

Ne, mislim da to ni res. Raznolike literature je še vedno na pretek, od tiste lahkotne pa vse do tiste namenjene zahtevnejšim bralcem. S komercialnega vidika je izdajanje lahkotnejšega čtiva verjetno bolj dobičkonosno in mogoče v Sloveniji, kjer je trg majhen, to še toliko bolj opazimo. Bodo pa določene klasike vedno ostale smotrna izbira za ponovno izdajo s strani založb, ker so pač to kar že ime pove, priznana literatura in se pri njih ljudje veliko lažje odločijo za nakup.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 16 jul 2010, 09:37 
Odsoten
Ustvarjalec mladi.net
Uporabniški avatar

Se strinjam z Linkom - trivialne literature ni preveč. Pravzaprav je je verjetno toliko, kot je naš (al katerikoli drugi) trg "požre" vase. Prav tako pa je klasika vedno na voljo, vprašanje pa je, kakšno je zanimanje zanjo.

Včasih mi je knjiga pomenila eno najzvestejših prijateljic, danes pa... Danes pa sva le še znanca :)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 16 jul 2010, 17:31 
Odsoten
Ustvarjalka mladi.net

Themetum, mislim, da se to dogaja vsem :)
Če sem bila včasih zasvojena s knjigami in branjem, zdaj nisem več. Preprosto ne najdem časa za branje ali pa ne vzamem knjige v roke, ker vem, da jo potem ne bom mogla odložiti. Seveda, pa to velja samo med šolskim letom.
Počitnice ... Hja, počitinice so raj za branje in knjige. Zato pa oridem z morja ravno tako bela, kot sem prišla :aplavzek:

Dolga je cesta je brzela nikamor, brez konca. Tekla je skozi vasi in trge, čez ravnice in gore, prek kamnitih jalovin in travnikov, ki so poganjali iz kamenja, vendar jim ni pripadala in si nikoli ni nikjer odpočila.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 16 jul 2010, 22:23 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Nekje pri Ljubljani:)
palček smuk, moraš na plaži brat ;)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 16 jul 2010, 23:28 
Odsoten
Ustvarjalka mladi.net

Je prevroče. Pole se ne moreš skoncentrirat na knjigo :P
To moraš brat v senčki =D

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 17 jul 2010, 12:09 
Odsoten

Knjige. Nekako si vedno uspem vzeti čas za njih. Običajno pred spanjem, včasih ko se zbudim, ko dežuje, ko mi je vroče, ko sem sam, ko nisem sam, ...
Knjiga je nasploh zelo uporabna reč, pa tudi lepo diši.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 17 jul 2010, 12:26 
Odsoten
Ustvarjalka mladi.net

S tem se pa popolnoma strinjam :)
Knjige ful lepo dišijo :rozica:
Obožujem njihov vonj in zmeraj jih voham :rola1: Je pa res, da stare knjige lepše dišijo od novih :aplavzek:

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 20 jul 2010, 13:12 
Odsoten
Ustvarjalka mladi.net
Uporabniški avatar

Kraj: Primorska
Po mojem mnenju je knjiga itak ena od najboljših iznajdb človeka :)

Berem vedno in povsod, tudi če ni časa ... :) Sej pole se pa tepem po glavi :D

Kar pa se tiče vprašanj, ki jih je zastavila Palček Smuk ...

Mogoče je v zadnjih letih res možno začutiti porast trivialne literature, kar pa še ne pomeni, da so te knjige slabe. Sploh pa - če jih ne bi brali, tudi pisali jih ne bi :)
Zakaj pa beremo take knjige? Mnogi navajajo razlog pomanjkanje časa, kar je najbrž večinoma tudi res. Premalokrat si vzamemo čas za res dobro knjigo, takšno, ob kateri razmišljaš, jo bereš več dni in o kateri tudi kasneje razmišljaš. Dandanes je najbrž tako, da knjigo beremo za sprostitev, kar bolj kot ne pomeni, da izključimo svet okoli sebe in se prepustimo zgodbi za tisti dve ali tri ure. Podobno kot filmi. :)

S knjigami je pač tako, da knjige odsevajo družbo :) Včasih so si tudi pisatelji vzeli več časa za pisanje, knjige so bile tudi medij, prek katerega so obravnavali družbo. Dandanes imamo za to televizijo, radio, internet, časopise, revije, oglasne panoje, knjige ... knjige tudi, ampak ne več toliko ...

Pa tudi če gledamo prejemnike velikih literarnih nagrad ... Dobitnike izpred dvajsetih, petdesetih let se marsikdo spomni in se jih še bere, malo manj pa se spominjajo dobitnikov izpred petih let (vsaj tako je zatrdil zanesljiv vir - po tem, ko sem hudo razmislila, je dejansko res :D ). Itak pa čas pokaže, katere so dobre in katere slabše knjige :)

In glede šunda - nekaterim se zdi, da lahko danes vsakdo napiše knjigo (samo poglejmo si par slovenskih naslovov) - (rahlo ironičen) primer, če je kdo gledal film 10 Things I Hate About You ko ona svetovalka ali ravnateljica piše erotično knjigo ... Pa vendar je treba priznati, da je že slabo knjigo težko napisati, kaj šele dobro :) Mogoče bi morali biti kakšni založniki bolj izbirčni pri tem, kaj spustijo na svetlo, ampak - vsakemu svoje :)

Tudi ko se je pojavila iiiiii-buk :D so bili vsi zaskrbljeni, da bo 'prava' knjiga utonila v pozabo - pa ni, niti v oh in sploh ZDA, kjer se je to bolj razmahnilo, niti na elektronsko obsedenem Japonskem, kjer še vedno izdajajo papirnate mange.

Knjiga je klasika, preprosto šumenje listov in vonj tiska in papirja in kartona, v katerem je bila spravljena ... Pa ko si lahko predstavljaš junake in okolje po svoje, kaj spremeniš, kaj dodaš ... neprecenljivo :srcki:

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 22 jul 2010, 14:49 
Odsoten

Knjiga tudi meni pomeni precej razvedrila, vendar žal šele zadnja leta.
V osnovni šoli mi namreč branje ni šlo in s takratnim učnim sistemom so mi zadevo le še bolj priskutili in tako sem brala le najnujnejše stvari vse dokler nisem bila enkrat resnejše bolna in sem morala par mesecev ležati. Takrat sem imela ogromno časa in sem se nekako naučila brati (bila sem že velika, kot se reče).

Danes rada berem predvsem erotično literaturo in kriminalke. Literatura, ki je ne uspem prebrati, je ponavadi šund; knjige, ki rade trpinčijo bralca z opisi grozot (npr. MiddleSex) ali pa zelo slabo prevedene knjige (kar je žal zadnje čase vse pogostejše).

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 22 jul 2010, 22:09 
Odsoten
Ustvarjalka mladi.net

kaj mi pomeni knjiga najbrž lahko prikažem tudi tako, da povem, da se veliko veliko raje in z večjim navdušenjem odpravim na knjižni sejem, ki ga vsako leto nestrpno pričakujem, kot pa v trgovine z oblekami - razen ko 'me prime', pa še to ne zdržim ravno dolgo ...

Berem že od ... se ne spomnim, vem pa, da so me najprej pritegnile zbirke kot so 5 prijateljev ... in tako se je nadaljevalo in se nikoli ustavilo. =)

Mi je pa večkrat malo nerodno, ker se prej kot 'pametnim knjigam' ne morem odreči 'lažni literaturi', ki je v mojem primeru ljubezenski roman. Ko lahko za dan ali dva pobegnem v svet, za katerega vem, da se bo na koncu vse srečno izteklo ... v resničnem življenju je namreč toliko preveč neznank, nepredvidljivih dogodkov in koncev, da se prav prileže vedeti že preden začneš z branjem, da bo vse - kljub slabim časom - dobro =)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 28 jul 2010, 19:00 
Odsoten
Ustvarjalka mladi.net

Sedaj berem Alamuta. Moram reči, da je zelo v redu. Pred leti sem ga sicer že začela brati, vendar sem ga opustila. Zgleda, da sem zdaj dovolj zrela, da ga razumem in da mi je všeč.
Drugače pa predlagam knjigo Med vrsticami (novozelandski pisatelj, ne vem pa točno njegovega imena) in za sprostitev, vendar ti vseeno da misliti pa knjigo Zvezdica.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 28 jul 2010, 20:07 
Odsoten

Meni osebno je bila zelo všeč knjiga, ki je sicer v angleščini. Njen naslov je The final secret of free energy, avtor Tom Bearden.

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 14 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: Yahoo [Bot] in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za: