Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Elita družbe
OdgovorObjavljeno: 22 jul 2010, 13:00 
Odsoten

Kdo je zate elita družbe, oziroma kdo so tvoji vzorniki? So to gospodarstveniki z veliko denarja, politiki ali pa mogoče kakšni mali ljudje, ki živijo svoje sanje in nihče ne ve za njih?

Na vrh

Naslov prispevka: Re: Elita družbe
OdgovorObjavljeno: 22 jul 2010, 17:53 
Odsoten
Ustvarjalec mladi.net
Uporabniški avatar

Mislim, da bi skoraj vsak, če bi zbiral med omenjenimi, izbral zadnje.

Glede elite je pa dovisno, kakšen kriterij vzameš.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 22 jul 2010, 18:26 
Odsoten

No me veseli da se strinjaš z mano.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 22 jul 2010, 22:14 
Odsoten
Ustvarjalka mladi.net

Kot elito družbe sem si vedno predstavljala neke prebogate in preveč vplivne ljudi, ki svoja življenja živijo po nekako svojih zakonih ...
Če pa se osredotočim prav na tvoja vprašanja ... to vsekakor niso moji vzorniki, mislim pa, da bi večina označila kot elito prvo oz. prvi dve skupini ljudi. Dvomim pa, da bi jih večina tako poimenovala v dobrem smislu ...

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 22 jul 2010, 23:10 
Odsoten

[quote="Tanja":*****]Kot elito družbe sem si vedno predstavljala neke prebogate in preveč vplivne ljudi, ki svoja življenja živijo po nekako svojih zakonih ...
Če pa se osredotočim prav na tvoja vprašanja ... to vsekakor niso moji vzorniki, mislim pa, da bi večina označila kot elito prvo oz. prvi dve skupini ljudi. Dvomim pa, da bi jih večina tako poimenovala v dobrem smislu ...[/quote:*****]
Tudi jaz sem si včasih predstavljal elito na ta način kot si ti rekla. Toda sedaj je za nekatere ljudi(tudi zame)je elita to da imaš svojo službo, zraven si pa vpisan v kakšno prostovoljno društvo, ki pomaga ljudem. Recimo med gasilce.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 26 jul 2010, 23:32 
Odsoten

Nekoč (in še ne tako davno nazaj) je veljalo, da so elita družbe intelektualci ali nekoliko drugače imenovano, razumniki. Nekaj tega pojmovanja elite se je ohranilo tudi do danes.
Torej akademska sfera populacije, višja duhovščina, zdravniki, znanstveniki, del politikov, kulturniki (tako literati in likovni umetniki kot glasbeniki) in podobno.
Vsi ti intelektualci so bili tudi visoko nacionalno čuteči, oziroma osveščeni in svojega dela niso pogojevali z lastno karierno častjo, temveč so se predajali svojim ideološkim prepričanjem in znanstveno-publicistično-propagandnemu delu v službo naroda (različne-nasprotujoče si zamisli in nazori v dobrobit enega telesa: naroda).

Tudi danes bi bili v našem delu sveta lahko intelektualci elita družbe, a žal to ne morejo biti (vsaj večina), saj skrbijo za svoje osebne interese, družbeno so zakrknjeni in zaprti, tudi spoštovanja niso deležni več zavoljo prevlade instant vrednot kapitala in hitre zabave, pa tudi sami so erudirani v svojih vrlinah in za narod (ki je bil glavni in tudi mora kljub vsemu ostati pomembna kategorija) jim ni nič mar, ker ga enostavno zanikajo in se ga sramujejo.

Tako da je današnja relanost v vprašanju elite omejena na politike in poslovneže, pa na kakšnega zabavljaškega profesorčka kot je naš "svetovno znani" Žižek.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 16 avg 2010, 23:05 
Odsoten
Uporabniški avatar

Ah daj no, tudi včasih je elita zelo lepo skrbela za svojo rit. Vedno je bilo tako, je in tudi najverjetneje, če sodimo po človeški naravi, vedno bo. Skrb za lastne interese.
Sebični smo, če rečemo, da to velja za vse predstavnike elite, dejstvo pa je, da je to med mnogimi prisotno.
Kar se tiče preteklosti, pobrskaj malo po zgodovini. Veliko je bilo intelektualcev in državnikov (če se osredotočimo na njih kot primer elite), ki so zaradi svojega ega naredili tudi marsikatero neumno, ki ni prinesla nič dobrega.
;)

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom