Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 17 feb 2012, 16:19 
Odsoten
Moderatorka

Pridružen: 18 sep 2011, 16:28
Prispevkov: 397
V družini se učimo spoznavati Gospodovo ljubezen in zvestobo in potrebo, da nanju odgovorimo.

Družina ima pomembno in središčno vlogo v življenju osebe. V tej zibelki življenja in ljubezni se človek rojeva in raste: ko se rodi otrok, je družini zaupan dar nove osebe, ki je "iz svoje notranjosti poklicana k občestvu z drugimi in k dajanju drugim". Zato je v družini vzajemno darovanje samega sebe, moža in žene, združenih v zakonski zvezi, življenjsko okolje, v katerem lahko otrok razvija svoje sposobnosti: kjer se začne zavedati svojega dostojanstva in se more pripraviti na soočenje s svojo enkratno in neponovljivo usodo.

Kakšen pomen ima družina zate? Kaj si od nje prejel-a? Kako ti vidiš (svojo) družino? Je takšna kot naj bi bila po nauku Cerkve? In kakšno družino si ti želiš imeti?

_________________
Ti si moj ljubljeni sin/hči nad katerim imam veselje.
Naša pot je pot ljubezni in veselja. Hodimo skupaj po njej. :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 17 feb 2012, 16:43 
Odsoten
Ustvarjalec mladi.net
Uporabniški avatar

Pridružen: 04 mar 2008, 18:24
Prispevkov: 1196
Zame je družina pomembna, ker predstavlja neko okolje, ki otroku (pa tudi odraslemu) nudi varnost, zavetje ... torej okolje, ki mu omogoča rast in razvoj.

Pred kratkim je nekdo v klepetalnici isto vprašanje postavil Juretu Sešku: http://www.mladi.net/content/view/2290/86/

_________________
Svet je lep - poskrbimo, da tak tudi ostane.
Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 17 feb 2012, 22:40 
Odsoten
Moderatorka

Pridružen: 11 mar 2006, 22:08
Prispevkov: 495
Vedno bolj sem hvaležna za mojo družino. Prejela sem ogromno. Starša in sestri sta me vzgojili v osebo, ki se zna borit, bit vztrajna ... Mislim, da so tudi veliko prispevali k temu, da si upam naredit kaj, kar ni ravno običajno. Vedno mi bodo ostali naši skupni trenutki - dogodivščine v otroštvo, debate ob nedeljskih kosilih ...

Želim si imet srečno družino :D Kako se bo to zgodilo (in če nama bo to sploh dano) pa ne odločam sama. Se mi zdi, da je pač dar. Ena moja velika želja je tudi, da bi bili vesela družina, ki se ne bi zapirala sama vase ...

_________________
"Ne moremo narediti velikih stvari brez ljubezni, lahko pa naredimo drobne stvari z veliko ljubezni."


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 18 mar 2012, 22:10 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 08 sep 2005, 21:41
Prispevkov: 1476
Kraj: severna Primorska
Družina je edno izmed področij, mogoče celo edino področje, kjer sem trd konservativec. :D
To preprosto izhaja iz moje osebne življenjske družinske izkušnje. V naši družini so preprosto zadeve bile urejene, bil je red. Kakršne koli težave, ki jih ima velik del slovenskih družin: alkohol, nasilje, ločitve itd. - pri nas o njih ni bilo ne duha ne sluha. In lahko rečem le, hvala Bogu, da mi je namenil takšno družino.
Starša sta bila res neverjetna, zelo odgovorna, ljubeča in predana, zvesta in preprosto smo se vedno podpirali in držali skupaj. Z vidika moje izkušnje mi je urejeno družinsko življenje nek ideal, ki bi se mu tudi sam želel približati, ko bom ustvarjal svojo družino.
Težava, ki jo vidim tukaj je, da sta moja starša dosegla take visoke ''kriterije'', ki jih danes verjetno več kot polovica slovenskih družin ne dosega, niti veliko ljudem takšno družinsko življenje ni več vrednota in jih to ne briga. Kar sem dobival drobce informacij o družinah mojih kolegov na faksu recimo, jih je veliko v enostarševskih družinah (zaradi ločitve) oziroma so v družinah kjer se je eden izmed partnerjev znova poročil (oziroma ima novega partnerja pri tem pa je s prvotnim partnerjev še vedno na bojni nogi), so sami neporočeni imajo otroke in so v nezavezujočem partnerstvu itd. Sam se počutim kot bi bil en tujek iz prejšnjih časov v svetu modernih družinskih odnosov hehe :D :D

Ker sem še samski me velikokrat prešine misel, kje najti punco, ki tudi sama želi imeti resen odnos in ji je družina vrednota. Ali bi se pri tem iskanju res moral omejiti le na katoličanke? Oziroma, ali so si katoliške in neverne družine v tem res tako drugačne? Kakšne so vaše izkušnje glede tega (kar imate informacij o vaših prijateljih ,sorodnikih itd.)?

_________________
We are what you once were.
We believe what you once believed.
We worship as you once worshipped.
If you were right then, we are right now.
If we are wrong now, you were wrong then.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 29 sep 2012, 16:46 
Odsoten

Pridružen: 27 mar 2012, 12:19
Prispevkov: 13
Vera je zelo pomembna vrednota, in mislim, da bi morala biti skupna obema partnerjema. Jaz si ne morem predstavljat, da mojemu fantu vera ne bi pomenila nič, ker si želim, da bi lahko tudi to delila z njim. Baje pa da nekateri pari kar dobro delujejo tudi če je en veren en pa ne, samo je pomojem takih zelo malo.

Kar se pa tiče moje družine. Je zelo daleč od idealne. Ni ločitve, alkoholizma, je pa čutiti eno veliko nespoštovanje (očeta do mame). Tako, da nisem nikoli imela zgleda prave ljubezni med staršema. Mi je pa družina zelo zelo pomembna vrednota in si močno želim, da bo moja nova družina srečna, povezana, polna ljubezni in miru. Je pa potrebno za to dozoreti kot oseba, preden začneš na novo ustvarjati družino.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 30 sep 2012, 14:29 
Odsoten

Pridružen: 09 avg 2009, 16:23
Prispevkov: 605
V poplavi sodobnih zmot in hitrih rešitev se je v sodobnem prakticiranju katoliške vere pojavil zelo lep poudarek oziroma razkril se je nek vidik (sicer že prvotne teologije), na katerega v preteklih desetletjih nismo bili pozorni: 1. da je zakrament poroke nadaljevanje in potrjevanje Kristusove ljubezni in združenosti z Njegovo Cerkvijo (ženin je Kristus, nevesta je Cerkev; ženin-mož posnema Kristusa, nevesta-žena pa Cerkev), 2. da je ljubezen med možem in ženo z rodovitnostjo zemeljska prispodoba za Sveto Trojico (mož-oče je kakor Bog-Oče, žena-mati kakor Sveti Duh-Modrost, otrok pa kot Bog-Sin), ki jo veže vez ljubezni, ta pe je celostnost Trojice, združene in neločljive prav zaradi prave ljubezni.
V tem se skriva resnica o človeku in njegovem sodelovanju z Bogom. Izhajajoč iz tega, lahko brez vsakršnega dvoma trdimo, da je družina sveta. In sveta je lahko le, če se odpremo Bogu, da deluje v nas in nas posvečuje (z družino vred).

_________________
Bolje je umreti na nogah, kot živeti na kolenih. (srbski pregovor)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 30 sep 2012, 18:01 
Odsoten

Pridružen: 01 apr 2012, 22:19
Prispevkov: 285
K lepemu razmišljanju Ivana bi dodal samo še tole. Da družini pravimo tudi domača cerkev, je takorekoč njena pomanjšana različica. Katekizem o njej pravi tole:

1655 Kristus se je hotel roditi in rasti v krogu svete družine Jožefa in Marije. Cerkev ni nič drugega kakor "božja družina". Od vsega začetka so jedro Cerkve pogosto sestavljali tisti, ki so "z vso svojo hišo" sprejeli vero (prim. Apd 18,8). Ko so se spreobrnili, so tudi želeli, da bi se zveličala "vsa njihova hiša"(prim. Apd 16, 31 in 11, 14). Te družine, ki so postale verne, so bile otočki krščanskega življenja sredi neverujočega sveta.
1656 V naših dneh so v svetu, ki je pogostokrat tuj in celo sovražen veri, verne družine kot živa in izžarevajoča ognjišča vere prvenstveno pomembne. Zato 2. vatikanski koncil poimenuje družino s starim izrazom "Ecclesia domestica" - domača Cerkev (C 11; prim. OD 21). V krogu družine so starši svojim otrokom "z besedo in zgledom prvi oznanjevalci vere in gojiti morajo v vsakem njegov lastni poklic, posebno skrbno pa sveti poklic" (C 11).
1657 Tu se na prednosten način uveljavlja krstno duhovništvo družinskega očeta, matere, otrok in vseh družinskih članov "v prejemanju zakramentov, v molitvi, v zahvaljevanju, s pričevanjem svetega življenja, z zatajevanjem samega sebe in z dejavno ljubeznijo" (C 10). Družina je tako prva šola krščanskega življenja in "šola za bogatitev človečnosti" (CS 52, 1). Tu se človek nauči vztrajnosti in veselja do dela, bratske ljubezni in velikodušnega odpuščanja, tudi večkratnega, in zlasti češčenja Boga z molitvijo in darovanjem svojega življenja.

In k drugi točki: družina je kraj, kjer otrok preko starševske ljubezni prvič izkusi božjo ljubezen, tako da skoraj ni mogoče preceniti njenega pomena. Je dejansko božja ustanova.

P. S. Ivan, a si ti duhovnik?

_________________
The proud do not change to improve, but defend their position by rationalizing. Repentance means change, and it takes a humble person to change. But we can do it.” - Ezra Taft Benson


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 01 okt 2012, 09:36 
Odsoten

Pridružen: 05 apr 2011, 14:25
Prispevkov: 1085
Mogoče je problem samo v tem, da včasih manjka tisti most med teološki resnici o ljubezni ter njeni aplikaciji v konkretnem življenju. Na področju te izpeljave čutim nekaj primanjkljaja. Globalno gledano je to predvsem problem Evrope in njenih mentalno-kulturnih struktur, kar vpliva tudi na delovanje Cerkve in razvoj teologije. Ampak to je že druga tema.
Če se vrnem k izhodiščni temi: tudi sam si želim družino, kjer bo Bog na prvem mestu, kar je precej zahtevna naloga. Najprej želim sam postati ponižen, na tem temelju bom lahko šele gradil skupnost. Normalno pa je, da si sami želimo zgraditi boljšo družino kot tista, iz katere smo izšli. Tudi če smo čutili že v primerni družini, da smo ljubljeni. Prav včeraj smo imeli piknik z bližnjimi sorodniki in lahko rečem, da je bilo prav super. Žal pa še nisem v položaju, ko bi lahko sam gradil družino (očitno bom moral še zelo dolgo zoreti za to).

_________________
"Bog je ljubezen." (1Jn 4, 8)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 01 okt 2012, 13:59 
Odsoten

Pridružen: 19 sep 2012, 18:15
Prispevkov: 81
Sama imam kar, mogoče preveč, zidealizirano podobo o družini, kakršno si želim. Želim si, da se bomo znali med seboj spoštovati, skrbeti drug za drugega, se drug od drugega učiti, da si bomo v oporo in bomo drug drugega spodbujali k rasti... da bomo živeli drug Z drugim, ne samo drug OB drugem. Ker je družina lahko zelo dober kraj za izkušnjo pravega občestva in Ljubezni.
V moji zdajšnji družini nismo tako zelo idealni in se je včasih kar težko soočati z vsemi našimi pomanjkljivostmi. Še posebej kadar smo si predaleč, da bi se lahko poslušali in razumeli. Ampak, to me ponavadi še utrdi v mojem prepričanju, ker vem, da se da tudi drugače.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 02 apr 2014, 15:14 
Odsoten

Pridružen: 09 mar 2012, 12:02
Prispevkov: 58
Jah idealnih družin res ni. Mogoče, kjer je skupaj veren par, da je malo lažje, da se že tko več potrpi. Kaj pa, ko sta dva skupi in nekako ne eden ne drugi kar ne zmoreta pretrgati tiste navezanosti na starše? Kljub veliki želji? Pa se kar naprej nekaj čutiš dolžan še delat pri starših, jima pomagat. Do katere mere to gre? In kaj češ pol, težiti fantu/punci, da naj starše da malo na "stranski tir"?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 02 apr 2014, 20:00 
Odsoten

Pridružen: 31 mar 2014, 21:02
Prispevkov: 4
@ enapenca osnovan je terapevtski sistem, ki se ukvarja z družino in sicer družinsko relacijska terapija.

Po mojem mnenju pomaga mišljenje, da otrok ni dolžan pomagat staršem (razen če to sam hoče ter želi), starši pa so do neke starosti dolžni pomagat/ skrbet za otroka.

Zdj včas se pa zakomplicirajo zadeve. (žal prevečkrat)

Naprimer poznam nekaj oseb, ki so pol spoznal, da ne bodo dobil ljubezni staršev ter da se oni ne bodo spremenil tud če jim pomagajo, to je bilo v njihovem primeru.
Po mojem mnenju bi bilo prav da starši vzgajajo otroka z ljubeznijo ter tud njihova sreča je, da ga nesebično spusti ter je otrok srečen.

Jz ne ščitim staršev, je pa mogoče da starši tega ne delajo namensko ter da nočejo nič slabega otroku ter so sam ljudje, ki so bili tako vzgojen ter se podobno obnašajo kot njihovi starši do njih do lastnih otrok. Nevem.

Vsekakor pa ni noben dolžen prenašat nečesa kar noče ter prenašat nekaj tud če nekdo to počne nenamensko.

En primer je bil takšen ter se je tako pol zadeva izboljšala.
Anja se je odločila, da bo jasno ter odločno povedala staršem kak se počuti ter do katere mere jima bo pomagala ter od katere mere ne. Sama je presodila, kaj je zanjo ta meja. Je pa tud povedala svojemu fantu, kak se ona počuti, ko hodi on pomagat svojim staršem. Odločila pa se je tudi, da ne bo govorila fantu, kako se naj obnaša ter kaj naj dela. Rekla si je tudi, da če ne pomaga staršem še to ne pomen, da jih nima rada.

Zakaj?

Kr njen fant mora sam uredit meje ter odnose z lastnimi starši, kr so njegovi. V kolikor obtožujemo nekoga se on avtomatsko začne branit ter nas ne sliši. V kolikor pa govorimo o svojih občutkih pa lastnih mislih pa je večja možnost, da nas nasprotna stran sliši ter razume. Zdj nikol se ne ve al bo razumel al pa ne ali pa razumela če je to ona.
Je pa veliko večja možnost ter če je nasprotna oseba pripravljena za odnos ter spremembe se lahko z iskrenim pogovorom , brez obtožb veliko doseže, razume ter spremeni.

Kak to zgleda?

Ena varianta je, da se oba počutita jezno,.. in se začneta zmerjat, mogoče se kdo umika drugemu ali sta tiho,,..

Druga način pa je, da se pogovori. Npr. Ko greš ti domov pomagat, staršem, se jz počutim _____________.

To so nekatere možnosti ter razmišljanja, sicer se pa naj vsak sam odloči kaj pa bo naredil.

Lep pozdrav ob večeru lepega spomladanskega- Božjega dneva.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 03 apr 2014, 11:55 
Odsoten

Pridružen: 16 jan 2010, 10:11
Prispevkov: 1236
Kraj: Pivka
Nikoli ne smeš staršev slepo vse ubogati. Na prvo mesto postaviš Boga in nosiš svoj križ. To pa pomeni, da se lahko včasih s starši strinjaš ali pa ne, ko je treba kaj narediti in zato včasih narediš kaj po svoje, kaj pa tudi po njihovo.

_________________
http://bio-energija.tutorial.si/Bio-energija.html


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 04 apr 2014, 11:54 
Odsoten

Pridružen: 09 mar 2012, 12:02
Prispevkov: 58
Se absolutno strinjam s tem, da staršev ne smeš slepo ubogati. Nekako bi morali nekateri priti do tega, da otrok nimaš zato, da jih boš imel zase. Da jih moraš enkrat spustiti od sebe. Samo kako jim to dopovedat??? :? Ful bi rada nekomu pomagala, da bi pretrgal to navezo in s tem končno zadihal in živel svoje življenje, ne pa po pričakovanjih svojih staršev :?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 04 apr 2014, 14:03 
Odsoten

Pridružen: 16 jan 2010, 10:11
Prispevkov: 1236
Kraj: Pivka
encapenca napisal/-a:
Se absolutno strinjam s tem, da staršev ne smeš slepo ubogati. Nekako bi morali nekateri priti do tega, da otrok nimaš zato, da jih boš imel zase. Da jih moraš enkrat spustiti od sebe. Samo kako jim to dopovedat??? :? Ful bi rada nekomu pomagala, da bi pretrgal to navezo in s tem končno zadihal in živel svoje življenje, ne pa po pričakovanjih svojih staršev :?

Reci mu, da ni sam, ampak da je Bog z njim.

_________________
http://bio-energija.tutorial.si/Bio-energija.html


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 04 apr 2014, 15:18 
Odsoten

Pridružen: 05 apr 2011, 14:25
Prispevkov: 1085
Verjetno se mora tudi sam odločit za to, da ne želi biti zgolj suženj staršev. Poznam tudi sam nekatere osebe s podobnimi težavami. Nimajo moči, da bi potegnili kakšno potezo.

_________________
"Bog je ljubezen." (1Jn 4, 8)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 04 apr 2014, 20:28 
Odsoten

Pridružen: 16 jan 2010, 10:11
Prispevkov: 1236
Kraj: Pivka
Jezus jim je rekel: »Sinovi
tega veka se ženijo in možijo, tisti pa, ki so vredni, da dosežejo oni vek in vstajenje od mrtvih, se ne bodo ne ženili ne možile.
Lk 20,34
Sveti Janez Vianej je sicer rekel, da tisti, ki se ne poročijo da pridejo v pekel, ampak očitno se je zmotil.
Torej je samskost več vredna, kot pa zakonsko življenje.
Tu se skriva tudi odgovor, glede celibata duhovnikov.
Torej, celibat ne.

_________________
http://bio-energija.tutorial.si/Bio-energija.html


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 04 apr 2014, 23:32 
Odsoten

Pridružen: 31 mar 2014, 21:02
Prispevkov: 4
-


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 07 apr 2014, 10:02 
Odsoten

Pridružen: 09 mar 2012, 12:02
Prispevkov: 58
Pol pa najboljš, da se noben več ne poroči in ni več otrok :)
pa bomo vsi prišli v nebesa :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 07 apr 2014, 10:28 
Odsoten
Ustvarjalec mladi.net
Uporabniški avatar

Pridružen: 04 mar 2008, 18:24
Prispevkov: 1196
V "tem veku" se pač poročamo, v nebesih pa se ne bomo. Vse ostalo so pa sladke limone.

_________________
Svet je lep - poskrbimo, da tak tudi ostane.
Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 07 apr 2014, 10:38 
Odsoten

Pridružen: 05 apr 2011, 14:25
Prispevkov: 1085
Bog je rekel, da ni dobro za človeka, da je sam. Po naravnem redu stvari (stvarjenje) je človek ustvarjen za poroko, lahko pa je po nadnaravnem (!) klicu poklican za drugačen način življenja.
Mislim pa, da se sedaj v Cerkvi vedno bolj razmišlja o bolj tesnem povezovanju škofijskih duhovnikov - da bi imeli neko skupnost. V starih časih so imeli praktično zagotovljeno skupnost, sedaj pa jih je veliko na župnijah povsem samih.

_________________
"Bog je ljubezen." (1Jn 4, 8)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 07 apr 2014, 13:30 
Odsoten

Pridružen: 09 mar 2012, 12:02
Prispevkov: 58
V sv. pismu tudi piše: "Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta eno meso." Zakaj se eni še vedno kar vračajo nazaj k staršem kar naprej neki pomagat, ker se kao čutijo dolžne pa to?? Pa do katere mere naj to pol punca še sprejema? Ker enim tud ne moreš nič dopovedat ...... :? :roll:


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 07 apr 2014, 16:47 
Odsoten

Pridružen: 01 apr 2012, 22:19
Prispevkov: 285
Sveto pismo tudi pravi: " Spoštuj očeta in mater, da se podaljšajo tvoji dnevi na zemlji, ki ti jo daje GOSPOD, tvoj Bog!"

Ne vem, no, a ni to lepa lastnost, če pomaga svojim staršem, upaj, da se bodo tudi tvoji otroci tako obnašal!

_________________
The proud do not change to improve, but defend their position by rationalizing. Repentance means change, and it takes a humble person to change. But we can do it.” - Ezra Taft Benson


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 07 apr 2014, 19:59 
Odsoten

Pridružen: 16 jan 2010, 10:11
Prispevkov: 1236
Kraj: Pivka
Že sveti Pavel je pisal, da ženska, ki je poročena služi možu, namesto da bi služila Bogu.
Kdor je samski nima opore v človeku, mora si jo iskati pri Bogu. In zato je tudi Bogu bolj všeč.

_________________
http://bio-energija.tutorial.si/Bio-energija.html


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 07 apr 2014, 21:04 
Odsoten
Ustvarjalec mladi.net
Uporabniški avatar

Pridružen: 04 mar 2008, 18:24
Prispevkov: 1196
Seveda so mu bolj všeč samski. Zato je tudi samskost sama po sebi zakrament. Aja ne, to je v bistvu poroko. Hm, hm, hm.

_________________
Svet je lep - poskrbimo, da tak tudi ostane.
Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 07 apr 2014, 21:08 
Odsoten

Pridružen: 09 avg 2013, 20:21
Prispevkov: 59
Kako pa veš kaj je Bogu bolj všeč? Sepravi je ustvaril sveti zakon, da bi nas naredil manjvredne? Hkrati naš obstoj pogojuje s spolnostjo (edino 'človeško bitje' za katerega vem, da ni bil spočet s spolnim odnosom, je bil Jezus), ob tem pa od nas želi, da se temu odpovemo? To zveni kot kakšen newagerski bog, ne pa naš čudoviti, ljubeči Križani. Želiš reči, da so tvoji starši, ki so očitno živeli svojo poročenost, manj všečni Bogu kot ti?
Zmotno gledanje na spolnost je za kristjane lahko zelo nevarno. Ženske v menopavzi vodi v to, da nehajo na ta način izražati ljubezen možu, ker so prepričane, da je spolni odnos samo za plojenje otrok. Nekristjane ta zmotna prepričanja prepričujejo, da smo kristjani popolnoma zmešani (v tem primeru se jim ne čudim). Spolnost je čudovit Božji dar (Plodita se in napolnita zemljo je Božja zapoved, veliko preden je Pavel zapisal svojo idejo). Če zaničujemo spolnost, po papežu Janezu Pavlu 2., največji približek nebes na zemlji, delamo enako veliko napako, kot če spolnost živimo vsepovsod naokrog in je ne spoštujemo, kot je bilo mišljeno na začetku.
Kar pa nikakor ne pomeni, da ne spoštujem in občudujem vere in ljubezni, ki jo s celibatom izkazujejo prostovoljni celibaterji.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 28 mar 2015, 22:26 
Odsoten
Administrator

Pridružen: 12 dec 2014, 12:45
Prispevkov: 7
Družina ima pomembno vlogo pri oblikovanju otrokove osebnosti, a še vseeno je družba tista, ki včasih prevladuje. Otrok je lahko vzgajan v verni družini, a kasneje ga družba lahko premami in zaide na stran pota. Ali pa najde nekakšno drugačno dojemanje vere ter Boga, kot mu je to predstavila družina. Zame je družina tista, ki ti nudi varno okolje, v kateri se počutiš sprejetega in čutiš ljubezen, pa naj bo to kakršna koli vrsta družine (verna, neverna, družina ločenih staršev, družina z enim staršem,...). Mnogo otrok ima družino, a ne živi družine v njenem pravem pomenu. Včasih so lahko nekateri prijatelji, ki niso tvoji krvni sorodniki, bolj družinski, kot tisti, ki dejansko to so. In žalostno je to, da so stvari, kot so denar, zavist, nestrpnost,..., ki vodijo k propadu družine.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Družina in njen pomen
OdgovorObjavljeno: 13 apr 2015, 10:51 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 jan 2015, 12:46
Prispevkov: 21
Družina je prostor sprejetosti in ljubezni.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti