Andreja Ličen in Monika Purgar | sreda, 12 september 2007

ImageMladi s cele Slovenije smo se letos prvič udeležili italijanskega srečanja Agora` dei giovani Italiani. Agora` mladih je 13-letni projekt, ki ga razvija italijanska Cerkev in je namenjen mladim kristjanom. Glavni namen tega dogodka je bil srečanje s papežem Benediktom XVI. Tako so 1. in 2. septembra mladi s cele Italije in delegacije iz držav Mediterana, med njimi je bila tudi slovenska delegacija, molili in iskali potrditve v veri in pripadnosti Kristusu. Slavljenje in molitev sta bila tako temeljni kamen tega srečanja. Vrhunec vsega dogajanja je bila sveta maša, ki jo je daroval papež Benedikt XVI.

 

Mladi Italijani so papežu postavljali pereča vprašanja, kako pritegniti mlade k Njegovi ljubezni, kako ostajati aktualen, kako odgovoriti na molk mladih, ki se umikajo vsakršni povezavi s Cerkvijo in dogajanju v njej. Papež je mlade bodril s spodbudnimi besedami: Kristus je vedno aktualen, Kristus je vedno v središču dogajanja, zato so tudi tisti, ki mu sledijo, vedno v središču. Kristus ne pozna obrobja, On je središče in vsakega izmed nas postavlja v središče svoje Očetovske ljubezni. Mlade vabi naj delajo in živijo proti toku, naj v sebi razvijajo kritičen pogled do lažnih in zavajajočih sporočil, ki nasprotujejo življenju. Tako kot je bila Devica Marija ponižna, naj bodo tudi mladi ponižni, ker je v ponižnosti resnično prava moč. Trenutki osamljenosti, nemoči in teme naj bodo tako izhodišče, kako bolje razumeti tiste, ki so daleč od Boga. Cerkvene zapovedi in druga navodila duhovnega življenja na poti mladega človeka niso omejevanje osebne svobode, ampak gotovi koraki k Bogu in ljudem.   
Kot delegacija mladih iz Slovenije smo vse dogajanje spremljali iz neposredne bližine. V noči s sobote na nedeljo smo se v molitvi podali na romanje v Loreto k Lavretanski Devici Mariji, v baziliko, v kateri stoji Sveta hiša. Po izročilu prihajajo zidovi te hiše iz Nazareta, kjer je Marija izgovorila svoj »da« Bogu in v svojem telesu spočela večno učlovečeno Besedo.


Image

Po sveti maši, se je večji del Slovenske delegacije vrnil v Slovenijo, midve pa sva se udeležili celotedenskega srečanja mladih iz držav Mediterana – Agora`dei giovani del Mediterraneo. To mednarodno srečanje je potekalo v organizaciji Centra Janeza Pavla II. Vsako leto se center spremeni v trg mladih iz celega Mediterana – iz Španije, Portugalske, Francije, Italije, Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Grčije, Turčije, Izraela, Libanona, Jordanije, Tunizije, Egipta, Sirije, Iraka, Palestine …
Glavna ideja, s katero smo se ukvarjali, je bila ta, da mora Sredozemlje postati prostor, kjer se različna ljudstva, ki imajo različne navade in običaje, govorijo različne jezike in verjamejo v različne bogove, srečujejo v miru, strpnosti in spoštovanju, sodelujejo, se pogovarjajo in s pomočjo intenzivnega dialoga skupaj rešujejo konflikte. Na tem srečanju smo imeli priložnost odpreti srce med mladimi, ki sicer prihajajo iz zelo drugačnih razmer kot mi, govorijo pa isti jezik, jezik Ljubezni. Že med nami samimi smo poskušali odstranjevati velike medkulturne konflike, tako so mladi na primer iz Palestine in Izraela drug drugega podpirali v svojih izkušnjah in mladi iz bivše Jugoslavije ne glede na konflikte v svojih državah živeli skupaj kot ena družina.

Celoten program srečanja je potekal v znamenju blagrov. Osrednja rdeča nit celotnega tedna je bila: »Blagor čistim v srcu, kajti ti bodo Boga gledali.« Mnogi predavatelji Msgr. Tarchi, Msgr. Giuseppe Bertello, Apostolski nuncij Svetega sedeža, Efrem Musundi iz Ruande, kardinal Attilio Nicora, H.E. Msgr. Angelo Comastri, Msgr. Gianni Danzi škof iz Loreta in p. Salvatore Perrella so skušali s svojim pogledom in vzpodbudami odpirati naša srca Bogu, da bi resnično lahko bili čisti v srcu, da bi lahko s preprostimi srci, kakor Devica Marija, gledali na tolike probleme, tolike težke spomine in tolike bolečine Mediteranskega morja.


Image

Papež nas je v svojem govoru posebej opomnil, da je pomembna moč dialoga med različnimi religijami in med različnimi narodnostmi. Prav to smo imeli priložnosti izkusiti tudi v našem skupnem tednu. Teh nekaj dni, ko smo praktično več kot 15 ur na dan preživljali skupaj tako različni ljudje, tolikih različnih kultur, vsak s svojimi navadami, vsak s svojimi izkušnjami iz preteklosti, vsak s svojimi željami in načrti za prihodnost ... teh 50 ljudi te lahko resnično spremeni in razširi obzorja, na določene stvari začneš gledati nekoliko drugače, nekatere stvari začneš bolj ceniti. Posebej smo bili impresionirani nad mladimi kristjani, ki sicer živijo v muslimanskem svetu, vendar se vsak dan trudijo resnično živeti svojo vero in vsak dan znova potrebujejo pogum, da lahko oznanjajo Njegovo besedo.

Težko je vse prelepe spomine opisati z besedami in težko je povedati, s kakšno močjo in milino Bog lahko presune srce. Vsak trenutek tega srečanja je bil nekaj posebnega. Ne samo, da smo bili deležni neverjetnih prioritet – maša ob grobu Janeza Pavla II nasproti groba svetega Petra, molitev na grobu svetega Frančiška Asiškega, osebno srečanje s papežem Benediktom XVI., udeležba na procesiji v čast Devici Mariji na predvečer malega šmarna v Loretu … ampak tudi mnogih milosti v osebnih pogovorih z mladimi iz drugih sredozemskih držav. Agora` dei giovani del Mediterraneo je resnično kraj neštetih zgodb, bolečin in milosti, kjer so narodi združeni v eno veliko družino bratov in sester. V srcu ostaja želja, da bi nekaj podobnega zaživelo tudi pri nas v Sloveniji. Dejstvo je namreč, da med nami še vedno vladajo predsodki do drugih narodov, ras, kultur in verstev. Nemalo je vicev na račun Bosancev, Albancev, nemalo zbadljivk kot so »Čefur«, »Bosanc«, »Meho«. Kdo so pravzaprav ti ljudje? Kakšna je resnično njihova kultura, njihovo življenje, njihova pot? Dejstvo je, da vsi živimo na obalah Mediteranskega morja. Želja in namen srečanja Agora` dei giovani del Mediterraneo je, da bi to majhno morje bilo kraj miru, kraj sloge in vzora. Kako tolike različnosti lahko složno živijo skupaj. Ne smemo pozabiti (kot nas opozarja tudi papež): Držati moramo skupaj! Skupaj zmoremo spremenjati svet!

Image 

 

 

Zadnja sprememba: sreda, 12 september 2007
(2 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3736-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti