Darja Justinek | sreda, 12 september 2007

Kljub temu, da je od konca zveze minilo že precej časa, fant ne more preboleti slovesa od svojega nekdanjega dekleta. Če že ne more upati v srečnejši izid, bi rad vsaj razumel, zakaj se je moralo tako zgoditi.

Moja zgodba je vezana na mojo bivšo punco. Od najinega »slovesa« je že več kot pol leta in moja bolečina se je sicer zmanjšala, a še vedno je psihološko tako močno prisotna v meni, da imam zaradi tega težave ... Nisem si mislil, da bo kdaj možno, da se me bo kakšna stvar toliko dotaknila, kot se me je ta odnos; in da bi lahko imel tako globoka čustva do nekoga in tako težko preboleval najin konec ... To punco imam kljub vsemu še vedno rad, nikoli se to ne bo spremenilo, zame ima v mojem življenju največji pomen, za vedno ostaja v mojem srcu ...

(Na željo avtorja so v internetni objavi njegovega pisma nekatere podrobnosti izpuščene.)

 

Vesela sem tvojega pisma, zares lepo in poglobljeno si opisal svojo zgodbo in ob njej spremljajočo bolečino. Začutila sem tvojo analitično, čutečo, razmišljajočo in empatično naravo. Zaljubil si se in zaljubljenost je pri tebi prešla v ljubezen, predstavljal si si, da bo ljubljeno dekle imelo podobne lastnosti, kot jih imaš ti sam, predvsem pa si pričakoval zrelo obnašanje in osebo, ki te bo vedno razumela. Kaj se je zgodilo, zakaj pravljica ni imela srečnega konca?

Tvoje bivše dekle je otrok mame, ki je alkoholičarka. Groza. Otrok take mame je čustveno zamrznjen otrok, ne zna čutiti, ne sme čutiti, ker čutenja preveč bolijo. Bolijo zato, ker mama, ki pije, ne zmore pristnega odnosa z otrokom. Otrok zato občuti žalost, zapuščenost, zapostavljenost in brezup. Če bi se vseh teh čutenj zavedal, bi ne zmogel preživeti, ker tako zelo bolijo. Zato tak otrok vsa težka čutenja potlači v podzavest. Kot odrasel se zopet z njimi sooča in najbolj se začnejo prebujati v medsebojnem odnosu.

Opisuješ, da je tvoje bivše dekle včasih jokalo in ti govorilo, kako ji je hudo že vse življenje ... veš, to so bili trenutki njene največje pristnosti, stika, ki ga je tvoje bivše dekle imelo samo s sabo, vendar, žal, le za kratek hip. V njej je preveč bolečine, ki si je ne prizna, je ne čuti in za navidezno trdnostjo se skriva najhujša bolečina. Čustev v polnosti ne zmore živeti, zato z lahkoto in na hladen način odhaja iz odnosov. Zakaj? Ker ne zmore čutiti, kaj se v drugem dogaja, saj tudi sebe ne čuti. Kakšna naj bi bila iskrena čustva, je tvoje bivše dekle prebralo iz knjig. Tam je vse opisano. Prebrala je, kako naj bi se idealno dekle obnašalo do ljubljene osebe in nekaj časa ji uspe igrati idealno vlogo. Ker vloge ne igra doživeto, je kmalu ne zmore več.

Le kako naj bi tvoje bivše dekle lahko iskreno ljubilo, če je bila izdana od mame, če ji je mama povzročila največjo bolečino? Ta bolečina sedaj razjeda njeno srce. Da preživi, se dela trdno, išče razmerje, v katerem bi dokazala, da je življenje drugačno, da je njena notranjost laž in da lahko živi drugače. Na kratek rok ji to uspe, ko je potrebno vztrajati, ne zmore več. Ne zmore in ne zna. Ujeta je v svoja čustva trpljenja, zato drugega ni sposobna zaznavati v njegovem trpljenju. Če hoče živeti, mora čustva potlačiti. Samo vprašanje časa je, koliko časa bo vzdržala to notranjo bolečino, na kakšen način jo blaži, kako se umirja, kaj počne, da ne čuti notranjega obupa, praznine in skeleče bolečine. Kriči po ljubezni, a ljubezni ne doživlja in v njej ne more vzdržati. Zmožna je zaljubljenosti, po tej hrepeni, ker ji za nekaj časa zmanjša bolečino, ne zmore pa ljubiti. Išče vedno nov adrenalin v zaljubljenosti. Z nikomer ne bo zdržala dlje časa, posebno še, če bo fant urejen. Zdržala bi le ob fantu, ki jo bi manipuliral, maltretiral ali bil alkoholik. To ji je domače, s tem zna živeti, vse ostalo zanjo ni privlačno.

Praviš, da je vsakič, ko je prišla iz službe jokala, in je rekla da ne ve, zakaj joče ... Verjetno res ni vedela; v njej je veliko stiske in obupa in morda ji je kak povsem običajen dogodek sprožil jok – na ta način pridobiva ravnotežje, ki ga nujno potrebuje, da vzdrži hudo notranjo stisko, ki se je ne zaveda. Če bi se je zavedala, bi jo poskušala rešiti. Manjka ji mamine ljubezni, hrepeni po njej, zato mamo, ki je hladna in ki manipulira z njo, vseeno ščiti. Tudi to so nezavedna reagiranja in obnašanja, ki jih usmerja notranja stiska in hrepenenje po ljubezni. Groza, dekle je brez ljubezni, hrepeni po njej, a če ji jo kdo poskuša dati, jo zavrne, ker ne ve, kaj bi z njo počela.

Praviš, da je bil zate najlepši vajin skupni dopust, ki pa se je zgodil morda mesec in nekaj dni pred koncem. Šla sta v hribe, hodila, kolesarila in se imela res lepo. To je na nek način dokaz, da ji urejeno življenje ne prinaša zadovoljstva, vedno hrepeni po nečem drugem. Urejeno zanjo ni privlačno, ker je notranje ne napolnjuje. Zate je bilo najlepše, kaj pa zanjo? Ti si ljubil in nisi opazil, da ti ona ne sledi z istim tempom.

Vprašanje je, zakaj je tebi ustrezalo tako dekle? Verjetno zaradi tega, ker si močno občutil njeno ranjenost in si jo želel zaščititi. Ranjena oseba pa zaščite ne sprejme, ker ni v stiku s svojo notranjo rano in meni, da je življenje, ki ga živi, pravilno in povsem v redu. Kot par sta se našla zato, ker sta se privlačila v tej ranjenosti, v zapuščenosti, čustvenem pomanjkanju ljubezni enega od staršev. Tvoje bivše dekle na nezavedni način želi  prizadeti drugega, kot je bila sama prizadeta kot otrok in želi izzvati v drugem tista čustva besa, žalosti, jeze, ki jih je ob manipulativni mami potlačila. Ti si to prav dobro občutil;  svoje poslanstvo zanjo si opravil, več ne more biti učinkovito. Ona mora izživeti svoje trpljenje in upam, da bo nekoč lahko srečna.

Zanima te, če je možnost da bi se kdajkoli še našla in znala iz vse te vajine zgodbe najti le pozitivno? Ne verjamem. Med vama so ogromni prepadi ranjenosti. Morda v primeru, če bi tvoje bivše dekle hotelo in vzdržalo ob nekom, ki bi jo ljubil in ji stal ob strani in bi se skupaj udeleževala terapij; torej, če bi ona želela narediti trnjevo pot očiščenja notranjih ran skozi terapije.

Glej, vse si bil pripravljen narediti zanjo, trudil si se za odnos, a brez uspeha. Skoraj te je pokopalo, nje pa ni niti malo premaknilo. Ne mislim nič slabega o tem dekletu; vidim jo kot eno veliko ranjeno bitje, ki hrepeni, da bi bilo sprejeto in ljubljeno, a vso ljubezen odklanja. Sprejema manipulacijo in jo začuti kot ljubezen, sprejema le poniževanja in jih začuti kot ljubezen. Izkrivljeno doživlja sebe in druge in se ne zaveda, da je napačno. Potrebuje dolgo, zelo dolgo pot do tega, da bo zmožna v polnosti zaživeti življenje.

Kakšna krivica do obeh, ker sta bila rojena v družini s pomanjkljivo ljubeznijo in se morata sedaj soočati s takim trpljenjem!

Zelo vesela sem zate, da si na poti trpljenja spoznal toliko modrosti in verjamem vate, da se boš izmazal. Verjamem, da boš spoznal dekle, ki bo zadovoljilo tvoja pričakovanja. Vem, da ne bo povsem taka kot je bila ta, o kateri si pisal. Vsako človeško bitje v nas pusti sledi in naredi drugačen odtis in to je čar življenja v dvoje. To dekle te je ranilo, drugo te bo osvobodilo. Tudi tvoje rane ti še ne omogočajo v polnosti spoznati, kaj je bilo dobrega v tej zgodbi. Najtežje se je sprijazniti s tem, da življenje in drugi okoli nas ne stopajo po točno taki poti, kot smo si jo mi sami zamislili. Svoboda pa je v tem, da drugemu pustimo njegovo lastno izbiro.

Pogrešaš jo, vse bi dal za mali trenutek z njo ...Verjamem in čutim tvojo stisko, ker vem, kako bolečina para srce zaradi izgube ljubljenega bitja. Vedno mi je hudo, ko podoživljam s sogovorniki trpljenje v taki razsežnosti. Iz izkušenj vem, da se vse stvari v življenju uredijo, vedno je pred nami svetla lučka.

Vse si naredil za tvoje dekle, pusti ji oditi. Zapriva knjigo, odpriva novo, ali si za?

Blagoslavljam te in ti želim poguma, da boš zmogel hoditi po tvojih začrtanih poteh.

Darja Justinek

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Komentarji 

 
#1 klementinos 2012-01-09 21:07 Kje lahko preberem pismo v celoti z naslovom: Prebolevam najin konec Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4141-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti