Andreja Jereb | sreda, 05 september 2007

Kakšne možnosti za pripravo na maturo ima dijak, ki je tekom srednje šole že bil ponavljalec, zdaj pa ni uspel pozitivno zaključiti četrtega letnika gimnazije?

Letos nisem končal 4. letnika gimnazije, prav tako sem že enkrat prej padel 3. letnik, zato nimam možnosti ponavljanja 4. letnika. Pogoj za vpis v maturitetni tečaj je, da 1 leto po končanem 3. letniku nisi v nobenem izobraževalnem procesu. Zanima me, če ta pogoj velja tudi, če bi maturitetni tečaj opravljal kot odrasel in ne kot dijak. In če je odgovor ne: ali je moja edina možnost letos, da se vpišem v srednješolski program, ki ni gimnazija, ali imam še kakšne druge opcije?

X23

 

Pozdravljen!

Žal mi je za tvoj šolski neuspeh. No, na cilj je vedno možno priti, najlažje sicer po najkrajši in najhitrejši poti, drugi pa greste po bolj ali manj dolgi, vendar z dosti volje, učenja in truda tudi vi dosežete želeni cilj.
 
Ne vem, koliko negativnih si imel konec četrtega letnika. Če malo, se v svetovalni službi na gimnaziji pozanimaj, če lahko delaš po izpitih. To pomeni, da sicer nimaš več statusa, vendar ti dajo možnost opravljanja izpitov in če si dovolj uspešen do prijave na maturo, lahko že prihodnjo pomlad opravljaš tudi to.

Kar se vpisa na maturitetni tečaj tiče, pri tebi še ne pride v poštev, saj še nimaš 21 let, ko lahko opravljaš maturo ne glede na dokončano srednjo šolo. Najprej moraš dokončati zadnji letnik gimnazije in maturitetni tečaj te na to ne bo pripravil, saj je to neposredna priprava na maturo.

V primeru, da ti na šoli ne dovolijo opravljati izpitov za negativno ocenjene predmete, ti predlagam, da se pozanimaš, če na tvoji gimnaziji obstaja oddelek za odrasle. Če ja, se pri vodji tega oddelka pozanimaj in vpiši v zadnji letnik gimnazije. Lahko se dogovoriš, da obiskuješ in opravljaš izpite le pri predmetih, pri katerih nisi bil pozitiven, lahko pa poslušaš in opravljaš vse predmete, s čemer si lahko zvišaš ocene pri predmetih, hkrati pa te bo to tudi pripravilo na maturo in če prihodnje leto uspešno zaključiš četrti letnik, greš potem opravljati maturo skupaj s prihodnjo generacijo maturantov.

Držim pesti, da ti uspe kar najhitreje maturirati in se vpisati na tvojo študijsko željo,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5380-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti