Darja Justinek | torek, 21 avgust 2007

Ko bi se bilo treba usesti za volan, ti vožnjo preprečijo strah, razbijanje srca, potenje, poslabšan vid ... Zakaj se pojavi strah pred vožnjo in kako se ga osvoboditi?

Imam opravljen izpit za avto, vozila sem ga leto dni. Že od nekdaj imam strah pred vožnjo avtomobila, sedaj pa sploh ne vozim več. Če se usedem za volan, mi začne srce razbijati, slabše vidim, začnem se potiti, tresem se po celem telesu. Nikoli nisem imela avtomobilske nesreče. Kako naj se rešim tega strahu??? Ksenka

Draga Ksenka! Kje je vzrok strahu, ki ga omenjaš, je težko ugotoviti, zagotovo pa ni nastal brez vzroka. Vzrok je lahko v tebi in tvojem doživljanju sebe, v tvoji samozavesti, ali pa je kriv dogodek, na katerega si že pozabila in je potlačen v podzavest. Naša duševnost je res skrivnostna. Smo krhki in občutljivi. Zakaj tako? Od kje taka občutljivost, od kje strahovi? Nekatere naše dogodke so v preteklosti spremljala močna čustva, npr. strah, jeza idr. Na dogodek smo morda povsem pozabili; kasneje v življenju pa se v povsem drugi situaciji sproži enako močno čustveno stanje strahu in jeze. Sprožilec teh čustev je lahko le ena drobna zadeva, ki je bila enaka v dogodku iz preteklosti in je priklicala močna čustvena stanja v sedanjo situacijo. Seveda pa sprožilca ne prepoznamo.

Razbijanje srca, potenje, tresenje, slabši vid, vse to so odzivi tvojega telesa, ki so povezani z močnim čustvenim stanjem, ki ga doživljaš, ko se vsedeš za volan. Praviš, da imaš že od nekdaj strah pred vožnjo avtomobila, ampak izpit si pa naredila, ali ne? To pomeni, da zmoreš voziti in da si dovolj sposobna peljati, le močan strah te ovira, da bi sproščeno uporabljala spretnost in znanje, ki si si ju pridobila. Sprožilec tega strahu je nekje drugje. Morda bi ti pomagalo to, če bi ob tebi pri vožnji nekaj časa sedel nekdo, ki mu popolnoma zaupaš, ob komer se počutiš varno. Ob njegovi prisotnosti bi poskušala peljati le kratko razdaljo. Strah premagujemo lahko le po korakih in ob pozitivni izkušnji, ki pokaže, da se nimamo ničesar bati.

Draga Ksenka, takole preko enega pisma bova tvoj strah težko rešili, zato predlagam, da poiščeš pomoč strokovnjaka, ki ti bo pomagal raziskati vzroke strahu in ti ga pomagal tudi odpraviti.

Želim ti, da bi svoj strah uspešno premagala. Blagosljavljam te in lepo pozdravljam.

Darja Justinek

 

Zadnja sprememba: petek, 24 avgust 2007
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 7154-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti