p. Primož Jakop | ponedeljek, 20 avgust 2007

Pater Primož Jakop odgovarja na vrsto vprašanj, povezanih s cerkveno poroko:

Kateri zakramenti so potrebni za pristop k sklenitvi zakona? Je tečaj priprave na zakon res obvezen? Pod kakšnimi pogoji je možna katoliška cerkvena poroka pravoslavnega kristjana in rimokatoličanke?

1) Zanima me, če lahko dobiva zakrament cerkvene poroke v primeru, da imam jaz vse zakramente, moj partner pa le krst. Ali mora on napraviti še obhajilo in birmo? Koliko časa traja, da pridobi ta dva zakramenta? Hvala za odgovor.

Lep dan, maya55

 

2) Pozdravljeni, zanima me, če je res obvezno pred poroko imeti opravljen tečaj priprave na zakon? Hvala in lep pozdrav!

Katarina

 

3) Z zaročencem bi se rada poročila. Jaz sem krščena, opravila pa sem tudi obhajilo in birmo. Zaročenec pa je krščen v pravoslavni cerkvi, vendar bi se oba rada poročila v katoliški cerkvi. Ali je to možno in kaj točno morava vse storiti?
ttt


Ker sem ocenil, da se vsa tri vprašanja, ki jih zastavljate, nanašajo na podobno tematiko, sem se odločil, da bom nanje odgovoril kar v enem.

1) Draga maya55, odgovor na tvoje prvo vprašanje je negativen. Cerkveno poroko je moč prejeti tudi brez predhodno prejetih zakramentov obhajila in birme. Vendar odgovor ne bi bil popoln, če ne dodam še nekaj stavkov.
Zaročenca (oziroma v vajinem primeru, eden od zaročencev) sta obvezna prejeti zakrament svete birme, »če je to mogoče brez velikih težav«. Gre za to, da morajo tisti, ki se poročajo, imeti določeno stopnjo krščanske zrelosti, ki je potrebna za izpolnjevanje ene od dolžnosti zakoncev, ki je tudi biti drug drugemu, svojim otrokom in ostalim sodelavec za milost in pričevalec za vero. Po drugi strani prejem zakramentov pokore in evharistije sicer ni pravna obveznost, je pa močno priporočen.
Glede časa trajanja priprave na obhajilo in na birmo pa se je najbolje posvetovati z domačim župnikom.

2) Draga Katarina, sprašuješ glede obveznosti priprave na zakon kot pogoja za sklenitev zakona. Takole je: tečaj ni obvezen, priprava pa je. Pripravo lahko, če se zdi bolj primerno, izvede tudi duhovnik, ki si ga izbereta za poročevalca, glede tečajev pa vlada precejšnja pestrost v ponudbi (nekaj od tega lahko najdeš tudi na povezavi http://zakon.rkc.si/?mod=1), tako da se zagotovo za vsak par najde kaj. A tudi ta odgovor ne bi bil čisto točen, če ne bi vsaj poskusil omiliti prizvok, ki ga pogosto skrivajo podobna vprašanja – namreč, da gre za še en pogoj, ki ga Cerkev postavlja, da bi ljudem, ki se želijo cerkveno poročiti, to onemogočila ali pa vsaj otežila. Resnica je pravzaprav ravno obratna: gre v prvi vrsti za dolžnost, ki jo imata zaročenca, da se z vso resnostjo pripravita na zakonsko življenje v polnosti zakramenta, ki jima bo podeljena, in namen priprave, ki jo nudi Cerkev, je pomoč pri tem. Priporočeno branje: intervju z mojim sobratom p. Benom Lavrihom v Ognjišču (http://revija.ognjisce.si/leto2004/jun2004/pdf/gost.pdf).

3) Nazadnje, draga ttt, na tvoje vprašanje lahko odgovorim pozitivno: za vaju z zaročencem je mogoče, da se poročita v katoliški Cerkvi. Kaj je potrebno storiti? V prvi vrsti govoriti z duhovnikom, ki vaju bo poročil. Od ordinarija (se pravi, od lokalnega škofa) bo potrebno dobiti dovoljenje (kar ponavadi stori duhovnik), za kar mora katoliška stran (v vajinem primeru si to ti) obljubiti dvoje: da bo branila in ohranjala lastno vero in nikdar dopustila, da bi nastopila nevarnost, da jo izgubi; da bo zagotovila, v kolikor je mogoče, da bodo otroci krščeni in vzgojeni v katoliški veri in da bodo deležni vseh nadnaravnih sredstev, ki jih Cerkev nudi vernikom za dosego zveličanja. O teh obljubah mora biti obveščena tudi nekatoliška stran (se pravi, tvoj zaročenec). Seznanjena mora biti tudi z vsem, kar katoliški nauk pravi o zakonu, ter z dolžnostmi, ki si jih z zakonom naloži katoliška stran, upoštevati pa mora tudi morebitne zahteve, ki bi jih lahko imela katoliška stran zaradi svoje vesti.

Vsem želim lepo pripravo in uspešen zakon!

p. Primož Jakop, DJ

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Komentarji 

 
#1 Jure Čeh 2010-08-10 10:05 nestičnost ljubezni s cerkvenim pravom?

http://www.ednevnik.si/entry.php?w=jurson&e_id=135560#c428822

je možen odgovor in rešitev?
sonca
Jure
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 6810-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti