Andreja Jereb | četrtek, 16 avgust 2007

Gimnazijki do zaključka 4. letnika (in s tem do pogojev za pristop k maturi) manjka še 5 popravnih izpitov. Kako naj si razporedi termine le-teh? Bo morala v primeru neuspeha letnik ponavljati?

Lep pozdrav!

Imam prijateljico, katera je imela v četrtem letniku splošne gimnazije 5 popravnih izpitov. V prvem roku je imela 3 popravne izpite (morala je napisati prošnjo), vendar se tretjega ni mogla udeležiti. Zanima me, če lahko v drugem roku, sedaj opravlja tri popravne izpite. Ali mora zopet napisati prošnjo? Ali je svojo možnost že izkoristila in pač ne more sedaj končati letnika? V primeru, da ne more končati letnika, me zanima, če lahko četrti letnik ponavlja oziroma ali ga mora? Ali lahko eno leto »pavzira« in gre nato opravljat maturitetni tečaj, kljub popravnim, ki jih ni naredila? Ali so potem iste možnosti za vpis, če so rezultati dobri? Hvala že vnaprej!

Zaskrbljena


Pozdravljeni!

V vseh letnikih razen zadnjem smeš imeti tri popravne izpite, če imaš več, avtomatično ponavljaš letnik. Četrti letnik je izjema in je dovoljeno opravljati popravne izpite med letom.
Če ima dijak tri popravne izpite, sme v prvem roku opraviti največ dva, ostalega in če mu še katerega ne uspe narediti v spomladanskem izpitnem roku, opravlja v jesenskem roku.
Najbolje za tvojo prijateljico bo, če uspe narediti kar največ popravnih izpitov še v jesenskem roku. Nisem razbrala, ali ji je dva izpita uspelo narediti v spomladanskem roku. Upam, da. Vsekakor naj se prijavi na dva izpita, katera najbolje zna, za tretjega bo morala napisati prošnjo. Če ji ugodijo, bo smela vse tri opravljati sedaj, v jesenskem roku, če ne, ji bodo razpisali en izpitni rok med šolskim letom, vsekakor tako, da se bo spomladi prihodnje leto brez problema prijavila na maturo. Sicer naj se gre v svetovalno službo svoje gimnazije pozanimat, kaj ji predlagajo glede opravljanja izpitov v jesenskem roku. Četudi ji morda uspe vse tri narediti, se zna zgoditi, da bo dobila precej nizke ocene, ki ji verjetno ne bodo omogočile uspešnega nadaljevanja študija. Zato predlagam, naj sedaj opravi izpite le iz tistih predmetov, na katere je najbolje pripravljena, za med šolskim letom pa naj si pusti ostale izpite. Nepotrebno se mi zdi, da se vpiše na maturitetni tečaj, saj se je že tekom četrtega letnika pripravljala na maturo in jo bo sedaj samo še utrjevala. Predlagam ji, da si vzame čas in se dobro pripravi na maturo, zato ji predlagam, naj pač izgubi to leto in se prihodnje leto čim bolje pripravi na maturo. Tako bo zbrala kar največje število točk in bo prihodnje leto enakovredno maturantom v prihodnjem šolskem letu pri prijavah na fakultetni študij. Želim ji vse najboljše ob bližajočih se izpitih,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 7346-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti