Darja Justinek | ponedeljek, 23 julij 2007

Zakaj je tak?!

Zdravo.

Moj problem že traja tri leta. Pri mojih 14-ih sem se zagledala v enega fanta, ki je 7 let starejši od mene. Kmalu sva si začela pisati, ampak samo za dva meseca in nisva imela nič, pisal mi je le, da če bi bila starejša, bi zagotovo hodila. Ugotovila sem, da je prej hodil z eno punco, vendar mi je povedal, da sploh ne ve, zakaj je bil z njo in da je nima rad. Ko sva si nehala pisati, sem ga videla z njo, spet sta bila skupaj. Čez nekaj mesecev sva si spet začela pisati, čeprav je bil še vedno s tisto punco. Nekega dne je rekel, naj pridem k njemu; šla sem, povedal mi je, da ni več z ono punco in sva »zasrala«. To se je nadaljevalo čez celo poletje, vendar sva se skrivala zaradi let. Ko sem šla nazadnje k njemu, mi je povedal, da je že 1 mesec in pol spet s tisto punco, kmalu po tem je bilo vsega konec.

Leto in pol od tedaj nisva imela stikov, dokler se ni on začel vmešavati v moje pogovore in me spraševati razne stvari, samo da sva se pogovarjala. Kmalu se je on ponudil da me odpelje domov, ker smo bili na nogometu (on ga igra, in zmeraj me je prosil, naj pridem gledat, ker mu srečo prinašam). Po poti domov me je vprašal, če imam 10 minut časa za pogovor in da se že dolgo hoče pogovoriti z mano, ampak ga je strah … Seveda sem rekla ja, ker sem si tega pogovora že dolgo želela. Naj povem, da ga v letu in pol nisem uspela preboleti in da ga imam še zmeraj rada. Začel je govoriti, da se je on ful sekiral, ko je bilo med nama vsega konec in da je za mene pripravljen storiti vse. Še vedno je s tisto punco, zato sem odklonila, ko me je hotel poljubiti. V nič me ni silil, samo objel me je in kasneje sem začutila, da joče. Kasneje me je še bolj močno objel in me prosil, naj mu oprostim vse. Ko je bila nekaj časa tišina, je pa rekel: »Ko bi ti vedla, kok ti men pomeniš!« Te besede so me zabile, nisem vedela, kaj naj, in sem rekla, da mu ne verjamem. Rekel je: »Sej vem, zato ker sem z ...!« Pritrdila sem in začel je razbijati in govoriti, da ne ve, zakaj je z njo, in da je ful zmeden (naj povem, da zmeraj, če je s prijatelji, govori čez njo). Zvečer mi je poslal sms in se mi spet opravičil za vse, kar mi je naredil. Začela sva si pisati po mailih, se po tem skoraj vsak dan videla na igrišču in moram povedati, da je bil zelo slabe volje in hitre jeze, vsi so ga spraševali kaj je narobe z njim, vendar je bil tiho.

Ne vem, kaj naj, hudo mi je za punco, vendar jaz se mu ne morem upreti, rada ga mam!!! Prosim povejte, kaj naj naredim, ne vem kaj naj? Naj končam s tem, naj ga vprašam, zakaj je tak? Prosim, pomagajte mi, PROSIM.

Lep pozdrav!

Petrca


Draga Petrca,

iz tvojega pisanja slutim, kako si si zakomplicirala življenje z nekom, za katerega nisi niti sama prepričana, da je pravi zate. Verjetno se boš vprašala, od kje mi misel, da fant, po katerem hrepeniš že tri leta in za katerega trdiš, da ga imaš rada, ni pravi. Veš, če bi mi rekla takole: »Zaljubljena sem v fanta, ki ima zelo lepe osebnostne lastnosti, kot so resnicoljubnost, odkritost, nanj se lahko povsem zanesem, stal mi bo ob strani, ko ga bom potrebovala in ko bom žalostna...« bi ti rekla samo eno: »Super, Petrca, napni vse moči, da postane ta fant tvoj fant. Z njim boš lahko srečna.«  Tak moj odgovor bi bil seveda le v primeru, da je fant samski in da ni obremenjen z vezjo še enega dekleta, četudi ni prepričan, da je njegova vez z drugim dekletom prava.

Pa malo pobliže poglejva podobo fanta, ki sem si jo naslikala iz tvojega pisanja: govoriš mi o fantu, ki ni razčistil s seboj o tem, kakšnega dekleta si želi. Pravzaprav imam vtis, da želi biti z več dekleti, vendar z nobeno dalj časa; morda je v njem želja po izkazovanju ali pa po nabiranju »trofej« ali pa mu postane ob dekletu dolgočasno potem, ko je od nje dobil, kar je želel. Osvajati zna in uspe osvojiti srca deklet s tem, da se dela zmedenega in ranjenega. Dekleta namreč želimo biti rešiteljice in pomočnice. Morda si tale fant dekleta ne sploh ne želi, želi se le zabavati in morda potešiti željo po spolnosti. Omenjaš, da ga je bilo strah pogovora, pa me prav zanima, česa se je bal: ali tega, da bo moral nekaj razčistiti s teboj, ali pa je zopet igral na to, da se je delal ranljivega in boš ti zato bolj popustljiva.

Povej mi, draga Petrca, česa je potrebno oprostiti med dvema, ki se imata iskreno rada? Kaj je tisto, kar bi ti morala njemu oprostiti: ali to, da se ne meni zate, ali morda to, da te je izigral s tem, ko je bil s teboj in z ono drugo hkrati? Veš, Petrca, kadar nekoga ljubimo, se ne spogledujemo z drugimi. Kadar imamo nekoga radi, ga z veseljem predstavimo svojim prijateljem, staršem in s ponosom povemo: »To je moje dekle/fant«. Ja, Petrca, kadar ljubimo. Kadar ljubimo resnično iz srca, nam ni treba poudarjati in govoriti: »Ti mi veliko pomeniš«, ker se to preprosto čuti in tudi vidi iz obnašanja pri drugem in pa iz medsebojnega odnosa. Verjetno bi ga ti, ki ga imaš rada, z veseljem predstavila svojim prijateljicam in jim povedala, da je tvoj fant. Kaj pa on? Zakaj te je treba skrivati pred drugimi? Veš, tvoja leta niso kriva; če bi bil fant prepričan, da si ti pravo dekle zanj, bi se zate boril in bi opravičil zvezo s 7 let mlajšim dekletom, četudi še nisi polnoletna. Vedno bolj sem prepičana, da ta fant ni osebnostno stabilen in da se ne zmore potruditi za medsebojni odnos. Truditi se za odnos pomeni, da se oba, fant in dekle,trudita druga za drugega, drug drugega razveseljujeta in da iščeta in najdeta skupne rešitve, kadar se ne strinjata. Prepričana sem tudi, da ima fant skrbi, da ga nekaj notranje vznemirja, kar mu jemlje kile. Njegove skrbi bova tukaj težko obravnavali, saj nimava vseh informacij.

Verjetno se boš vprašala, zakaj tako hrepeniš po nekom, ki grdo dela s teboj, ki te na nek način izigrava in zakaj ga ne moreš pozabiti. Odgovor na to bi zahteval globlje obravnave. Morda bi ti rekla samo to, da smo ljudje včasih malo čudni, saj velikokrat hrepenimo in se borimo za tisto, kar nam je nedosegljivo ali kar ima drugi, pa bi tudi sami radi imeli, ali pa želimo premagati tekmece, ne vem. 
Draga Petrca, kaj boš naredila s tem fantom, je odvisno samo od tebe; odvisno pa je od tega, ali si še naprej pripravljena trpeti to, da te ne prizna kot svojega dekleta in da vse dela na skrivaj. Vsak korak, ki ga boš naredila, je težak in ti bo povzročal bolečino: bolelo te bo, če ga boš pustila in še bolj bo bolelo, če se bo veza nadaljevala na tak način. Zagotavljam pa ti, da je bolečina, ki bi trajala zaradi slovesa, krajša od tiste bolečine, ki jo boš lahko nosila še nekaj let, če boš živela v nerazčiščenem odnosu. V teh letih pa bodo mimo tebe hodili fantje, ki so krasni in bi jih ti lahko vzljubila le, če bi bila prosta. Želim ti, da bi našla fanta, s katerim boš srečna, in pa notranjo moč, da boš razčistila s seboj in z njim.

Lepo te pozdravljam,

Darja Justinek

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3586-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti