Vida Dimnik | ponedeljek, 23 julij 2007

Dekle v 19. letu še vedno nima menstruacije. Bila je že pri mnogih zdravnikih, vendar vzroka še vedno niso jasno opredelili. Je težava morda psihične narave? Katerega specialista bi še veljalo obiskati?

Spoštovani!

Imam zelo hud problem, ki ga nikakor ne moremo rešiti. Stara sem namreč že 18 let in 7 mesecev, pa še vedno BREZ menstruacije.

Moja mama je precej suha, drobcena, menstruacijo je dobila v 8. razredu, babica po očetovi strani jo je dobila šele pri 18-ih, vendar je bila ona takrat v zelo stresnem obdobju (bil je čas vojne, izgubila je mater in sama je morala skrbeti za svoje brate in sestre). Tudi sama nisem bila med najbolj razvitimi. Prsi so mi začele rasti v sedmem razredu. Vedno sem bila bolj majhna in drobcena.

V prvem letniku se mi je teža naglo povečala, odebelila so se mi stegna, zrastla sem, malce mi je zrasel trebuh ... v glavnem, bila sem deležna mnogih opazk, ki so me pripeljale do nespametnega hujšanja. Shujšala sem približno 10 kg v 6 mesecih. Sama sem takrat v kilogramih videla hudega sovražnika in vse skupaj se je spremenilo v neko tekmo same s seboj. Največ kg sem izgubila pozimi in takrat to seveda zaradi debelih oblačil ni bilo najbolj opazno. Kmalu sem se tega nespametnega početja tudi sama še predobro zavedla in se odločila, da se nazaj zredim. Teža se mi je kar hitro dvignila. Sedaj imam že leto in pol stalno telesno težo (velika sem 158 cm, težka 54 kg). Prsi imam sedaj bolj majhne, s poraščenostjo je OK.

Obiskala sem že mnogo zdravnikov, specialistov. Nekaj časa sem jemala tablete (orgametril), ki so mi sprožile krvavitve, vendar ko sem prenehala z jemanjem, krvavitve ni bilo več. Tablet ne jem več, ker so mi jih odsvetovali (stranske učinke sem ob jemanju še predobro čutila).

Naj omenim, da sem drugače zelo veselo dekle, pozitivistka, imam veliko prijateljev, hodim na zabave, ukvarjam se s športom, s starši se razumem ... Priznam, da se velikokrat spomnim na to hujšanje in ga obžalujem, po drugi strani pa sem ponosna sama nase, ker vem, da sem bila v krempljih anoreksije, iz katere se mi je uspelo izkopati.

Menite, da je problem v moji psihi?

Sam ne vem več, kaj naj storim. Pri zdravniku mi vedno vzamejo samo kri in to je to. Še nikoli se ni zdravnik/ca usedela/la z mano in se pogovorila … sramotno!

Prosim vas za nasvet, ker počasi postajam vse bolj v skrbeh zaradi tega. Nekoč hočem imeti veliko družino, a zaenkrat mi ne kaže, da bo to sploh mogoče!

Najlepša hvala!

LP


Po tvojih navedbah si normalne telesne gradnje, nisi presuha, ne pretiravaš s telesno aktivnostjo, v glavnem ne živiš stresno, imaš razvite dojke, ne jemlješ zdravil, a menstruacije še nikoli ni bilo. Gre za primarno amenorejo. Večina deklet dobi prvo menstruacijo do 16. leta starosti, ti pa si že v 19. letu. Čeprav so ti tu pa tam opravili kakšno krvno preiskavo,
mislim, da to ni dovolj.

Ali so rodila povsem zdrava in normalno razvita?
Kako je s funkcijo ščitnice?
Ali imaš kdaj glavobol, vrtoglavico, motnje vida (izpad vidnega polja)?
Ali si že bila kdaj napotena na pregled in natančne preiskave pri endokrinologu?
To zadnje se mi zdi ključnega pomena, saj nikjer ne zasledim, da si te preiskave že opravila. Stori to čim prej, sicer boš še naprej v velikih skrbeh!

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Komentarji 

 
#1 Dekle 2011-01-05 19:31 Pozdravljeni!
Jaz sem stara 13 let, v višino merim 155 cm in tehtam 37 kg, ampak moj problem je kako se naj zredim, kaj naj jem in kaj naj naredim, da mi bodo zrasle prsi? Prosim za nasvet. Hvala!

Lp
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5238-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti