Vida Dimnik | nedelja, 01 julij 2007

Zaradi visokega prolaktina je trud za zanositev že dve leti neuspešen. Zdravnik priporoča umetno oploditev. Je to edini izhod?

Z možem se že več kot dve leti trudiva zanositi, vendar nama ne uspe. Problem sem jaz, ker imam visok prolaktin (240). Ginekolog me je napotil k internistu endokrinologije (sterilas prim) in nama priporočal umetno oploditev.

Slišala sem da z visokim prolaktinom ženska ne more nikoli zanositi, ali je to res? Ali je res, da je pri umetni oploditvi večja možnost za dvojčke? (Če nama uspe, ne bi imela nič proti oz. bila bi jih zelo vesela!)

Kaj pomeni sterilas prim?

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Binka


Sterilitas primaria - pomeni primarno sterilnost oz. to, da doslej še nikoli kot par nista uspela zanositi. Če je edini razlog za neuspeh zvišan prolaktin, je možno njegovo produkcijo v hipofizi zmanjšati z zdravilom bromergon. Nič niste napisali, ali ste tako zdravilo že uporabljali. (Seveda pa je zelo pomembno, da se ugotovi, zakaj so vrednosti prolaktina  visoke!) To, da take ženske nikoli ne zanosijo, pa prav gotovo ne drži. Svetujem vama, da se najprej srečate z endokrinologom in se pomenite glede gornjega vprašanja. Pomembno je, da skušamo vplivati na vzrok neplodnosti. Šele ko so te možnosti izčrpane, se po lastni presoji odločite za umetno oploditev.

Res je pri umetni oploditvi bilo v preteklosti precej dvojčkov. Ker so zadnje čase zmanjšali število vnesenih zarodkov na postopek, pa pričakujemo in si želimo, da bi bilo čim več enojčkov. Želim vama, da se kmalu izpolni vajina velika želja!

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 6702-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti