Tine Jenko DJ | sobota, 23 junij 2007

Janja se trudi odpustiti osebi, ki jo je globoko osebno prizadela. Moli in se bori, vendar do te osebe še vedno ne čuti naklonjenosti. Je to znamenje, da ni resnično odpustila?

Spoštovani,

rada bi vas prosila za mnenje. Odpustiti kristjani moramo. To je naša dolžnost, to mi je jasno. Nekoč, dolgo nazaj, me je nekdo prizadel in zelo težko sem odpustila. Veliko sem molila in prosila za to milost, da bi lahko odpustila. Pred enim mesecem bi lahko rekla, da me ta stvar ne vznemirja več.  Sedaj se je pa pojavila nova oseba, ki me žali na isti način, kot me je žalila tista prej. Pogreva stare zamere mrtve osebe, me preklinja … zaradi tega zelo trpim. Odpustim v srcu lahko (vsaj mislim oz. hočem), zelo nerada pa to osebo srečam, kaj šele da jo pozdravim. Ali to pomeni, da ji nisem odpustila? Ali pomeni odpuščanje v pravem pomenu besede šele tedaj, ko se s to osebo lahko prijazno pogovarjaš? Jaz si tega ne predstavljam, saj se konec koncev bojim imeti stike s to osebo. Nelagodno mi je, če tako grdo misli o meni, če tako grdo govori … Tej osebi to, da me je prizadela nič ne pomeni ... Hvala za odgovor.

Janja

 

Draga Janja!

Najprej se ti lepo zahvaljujem za tvoje iskreno pismo, iz katerega sklepam, da si zelo občutljiva oseba. Trpljenje ob žalitvah doživljaš globoko in ga dolgo časa ne moreš pozabiti. Še posebej, ker žalijo tudi pokojno osebo, ki ti je bila draga. Ker gre za globoka čustva, je tudi trpljenje silovitejše. Zato je dobro, da se o tem s kom pogovoriš, pa če tudi le preko spletne svetovalnice.

Vidim, da se zelo trudiš. da bi lahko oprostila. To je zelo lepo. Prinašati svoje trpljenje in željo po odpuščanju v molitev, je nujno potrebno, če želimo vse to doseči. Že sama želja po odpuščanju je jasno znamenje, da se je proces odpuščanja začel in da bo z molitvijo tudi dozorel. Ta želja je znamenje, da je Bog s teboj in da slišiš njegov glas. Na tvoje vprašanje zato lahko odgovorim z »da« - da si že odpustila oz. da odpuščaš, kajti odpuščanje je predvsem proces na poti naše osebne rasti. Ni pa odvisno samo od nas in od naših moči. Potrebno je zaupati Bogu. Zato te spodbujam, da še naprej moliš za moč in pogum.

Opozoril bi te še na eno stvar, ki se globoko dotika vseh nas, ki smo na poti vere. Praviš, da si težko predstavljaš prijazen pogovor z osebo, ki te žali. Popolnoma te razumem in vem, da je težko in se zdi nemogoče. Verjetno zato, ker imaš čut za harmonijo, za to, da bi bili odnosi med ljudmi lepi in dobri. Če tega čuta ne bi bilo, bi verjetno ne čutila podobno. Vabim te, da tudi v tej konkretni življenjski situaciji poskušaš videti (si predstavljati) rešitev. Naše življenje je veliki meri odvisno od tega, kako si znamo življenje predstavljati. Naj bo Gospod s teboj in ti pomaga.

Tine Jenko DJ

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(2 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3529-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti