Goran Lesar | ponedeljek, 04 junij 2007

Hči od očeta že od 4. leta ne dobiva preživnine, na vlogah za otroški dodatek pa je bila prisiljena obkroževati, da ta denar prejema. Zdaj so jo opozorili, da bo nekoč morda dolžna plačevati očetovo oskrbo. Kako se lahko zaščit pred tovrstnim izsiljevanjem?

Pozdravljeni,

moje vprašanje je naslednje: Od 4. leta ne dobivam preživnine. Na vlogi za otroški dodatek sem prisiljena obkrožiti, da dobivam preživnino, čeprav je ne. Na CSD-ju so me letos opozorili, da obstaja možnost, da bi morala plačevati oskrbo v domu, če bi oče morebiti nekoč odšel v dom in ne bi imel svojih dohodkov (ker sem pač v vlogi obkrožila DA). Pred 7 leti sem že vložila izvršbo, ki pa ni bila izvršena, saj bi morala vnaprej plačati prav toliko denarja, kot je bil predmet izvršbe, pa ga nisem imela. Oče sicer nima dohodkov in premoženja, zato res obstaja možnost, da bi prišlo do te situacije. Kaj naj naredim, da bi se zaščitila? Status študenta bom imela še približno leto in pol. Naj se odrečem otroškemu dodatku? Ali naj na CSD sporočim, da preživnine ne dobivam? Kako? Kaj predlagate vi? Kateri dokaz bo zanesljiv za rešitev mojega problema?

Hvala, Angelika

 

Pozdravljena!

Najprej ti moram povedati, da ne razumem povsem, zakaj si na vlogi za otroški dodatek vedno navedla, da prejemaš preživnino, čeprav trdiš, da je že od četrtega leta nisi prejemala. Če si želela s tem pomagati komu drugemu, se mi zdi, da nisi izbrala najboljšega načina. Vsekakor ti svetujem, da na vlogah za uveljavljanje pravic vedno navajaš resnične podatke, saj si sicer kazensko in tudi odškodninsko odgovorna. Ne želim te še bolj prestrašiti, vendar pa bi lahko v primeru, da je bil dodeljen otroški dodatek (tebi ali komu drugemu) na podlagi neresničnih podatkov, ki so vplivali na upravičenost do dodatka, in če se kasneje ugotovi, da podatki, ki si jih navedla, niso bili resnični, bi se lahko zgodilo, da bi morala prejete zneske vračati. Mislim, da bi bilo dobro, da o tem temeljito razmisliš in zadeve urediš tako, da do tega ne bi prišlo.

Kar zadeva morebitno preživljanje očeta v domu za starejše, pa je tako, da sicer obstaja obveznost polnoletnih otrok, da po svojih zmožnostih preživljajo svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti. Niso pa otroci dolžni preživljati svojih staršev, če ti iz neopravičenih razlogov niso izpolnjevali svojih preživninskih obveznosti. Če tvoj oče že od tvojega 4. leta ni plačeval preživnine zate, je to nedvomno mogoče kako dokazati, med drugim s prilivi na tvoj račun, pa tudi z izjavami prič (npr. tvoje matere). Dejstvo, da si pred leti že poskusila izterjati preživnino, bi vsekakor tudi lahko služilo kot dokaz.

Sicer pa je tako, da si dolžna najprej poskrbeti za preživljanje sebe in svoje družine (zakonca, otrok), ki bi jo takrat imela. Če ne bi imela na voljo še sredstev za preživljanje očeta, tega tudi  nihče ne bi zahteval od tebe. V nobenem primeru pa oče zaradi tega ne bi bil ogrožen, saj bi se mu v tem primeru lahko priznala oprostitev plačila stroškov, ki bi se krili iz javnih sredstev.

Veliko sreče!

Goran Lesar

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3239-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti