Andreja Jereb | petek, 25 maj 2007

Dekle, ki se oglaša pod zelo zgovornim vzdevkom UPANJE, se sooča z anksioznimi motnjami. Zakaj se ji je to zgodilo? Kako se soočiti z nastalim problemom in se čim prej vrniti v stanje, ko se človek lahko zopet veseli življenja? Potrebuje strokovno pomoč?

Pozdravljeni!

Moj problem se nanaša na anksiozne motnje, ki so se mi začele pojavljati februarja. Močno me je bolela glava, potem pa sem dobila občutek, da se mi bo zmešalo. Težave so se stopnjevale. Pogosti napadi so v meni vzbudili malodušje; nimam več veselja do stvari, ki sem jih prej imela rada. razvedriti me ne more niti fant (vsaka "normalna" punca, ki je zaljubljena, bi morala biti vsa v oblakih, jaz pa tega ne občutim). Ne razumem te apatije, ki me je prevzela. Plaši me tudi misel, kaj če se zgodi, da se mi resnično zmeša, kaj če si bom kaj naredila ... Sama sebi ne zaupam več. Ne vem, kako naj najdem motivacijo, da s tem stanjem zaključim in se začnem ponovno veseliti življenja, kot sem se ga prej. In to brez razglabljanj, čemu sploh živimo, ali bom kos vsem življenjskim težavam ...

Pravzaprav mi nič ne manjka. Starša sta sicer ločena, vendar se razumeta, vizualno mi ne manjka nič (vsaj tako pravi okolica), imam fanta, ki me ima rad ... edina stvar, ki me mori, je faks, ki mi ne leži, ampak se bom drugo leto prepisala.

Zakaj me je to doletelo? Pri enem od predavanj je profesor predaval o samomorilnosti. Živim v neprenehnem strahu, kaj pa če bo to doletelo tudi mene? Ampak ne, jaz nočem umreti, želim živeti srečno in polno življenje, brez takih misli. Pesimizem se me loti že zjutraj in strah pred samo seboj se vedno samo stopnjuje. Prosim, pomagajte. Vsaj potrdite mi, da nisem edina s takimi težavami. Ali je vse to posledica depresije? Ali moram poiskati strokovno pomoč?

Hvala,

Upanje

 

Pozdravljena!

Kot si pravilno napisala v svojem vzdevku, potrebuješ predvsem veliko upanja na boljšo prihodnost ter zaupanja vase. Toda, kar samo od sebe se to ne bo pojavilo. Kaj lahko narediš sama?

Ja, omenjene motnje so znak ali posledica depresije in če se bojiš, da sama le-tem ne boš kos, poišči pomoč strokovnjaka. Vendar ti želim povedati, da lahko največ za rešitev svoje stiske narediš sama. Kako?

1. Prizadevaj si za kar najbolj zdrav življenjski slog, kar pomeni med 6-8 ur spanja, zdravo prehranjevanje, redna vsakodnevna enourna telesna aktivnost itd.

2. Ustvari si okoli sebe pozitivno okolje: na stene svoje sobe si prilepi čim več pozitivnih, spodbudnih misli, druži se s prijatelji, ki so te veseli, te sprejemajo tako kot si, imajo pozitivne vrednote ter se ob njih čutiš sproščeno. Beri knjige s pozitivno vsebino, poslušaj glasbo, ki te motivira, glej TV oddaje, ki ti dajejo energijo ...

3. Redno si enkrat dnevno vzemi čas zase, vendar to ne pomeni, da boš brskala sama po sebi, temveč sledila določenemu programu, ki te bo vodil od zavedanja same sebe, svojih občutkov, do krepitve volje, pridobivanja motivacije za vsakodnevne obveznosti, do učenja pridobivanja boljše samopodobe in obvladovanja negativnih čustev in misli.

4. Naredi si dnevni urnik, v katerega vključi vse do sedaj napisane elemente ter seveda svoje obveznosti. Čeprav si se odločila za spremembo študija, sem prepričana, da lahko najdeš kar nekaj področij, ki jih lahko do jeseni izboljšaš. Če nič ne najdeš, ti dam splošne ideje: vozniški izpit (če ga še nimaš), osnovna računalniška orodja (Word, Excel, Frontpage, PowerPoint, Internet, e-pošta), jeziki (skoraj za vsako službo že zahtevajo izpit iz aktivnega znanja vsaj enega svetovnega jezika), retorika (to ti pride vedno prav) ...

5. Izberi si nekoga, ki mu zaupaš, ki ti bo kos, lahko tudi strokovnjaka, ki te bo na začetku tedensko spremljal, s katerim se boš o vsem pogovorila, ti bo dajal nove tedenske naloge, ki ti bodo v pomoč pri osebnostni rasti.

6. Potrebovala boš ogromno vztrajnosti, potrpežljivosti, zaupanja sebi, spodbude, za kar lahko verjetno najprej prosiš fanta. Vajin lep odnos je lahko zelo močan pozitivni dejavnik na tvoji poti k bolj pozitivnemu doživljanju življenja. Zato ga izkoristi.

Če imaš še kakšna vprašanja, na katera nisem odgovorila, se lahko oglasiš ter se osebno pogovoriva. Želim ti vse dobro,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4843-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti