Mojca Petovar, Foto: Jelena Hrgović | četrtek, 24 maj 2007

Image
Fotoutrinek s šuštarskega mosta
8. – 20. maj 2007, Ljubljana

World Youth Alliance Slovenija je od 18. do 20. maja 2007 v Ljubljani gostila voditeljici World Youth Alliance Europe Emilio Klepacko in Magdaleno Bien. Od petka do nedelje se je kakih 20 mladih iz Slovenije (in ena udeleženka iz Hrvaške) udeležilo usposabljanja, ki sta ga vodili gostji iz Bruslja.

 

V uvodnem srečanju je Emilia predstavila World Youth Alliance, njen nastanek, pomen njenega dela in natančneje opredelila, za katere vrednote si organizacija prizadeva.

World Youth Alliance (Svetovna zveza mladih) je nastala leta 1999 pri Organizaciji združenih narodov in si danes na petih celinah prizadeva za spoštovanje človekovega dostojanstva ter spodbuja solidarnost med mladimi iz razvitih držav in držav v razvoju. Je globalna koalicija mladih, ki smo zavezani h gradnji kulture življenja v vsakdanjih odnosih, v institucijah, na državni in mednarodni ravni. Želi ustvariti svet, ki bo z dobrodošlico sprejel vsakega člana človeške skupnosti in mu omogočil srečno in ustvarjalno življenje.

Emilia Klepacka je tako predstavila pomen World Youth Alliance: »Veliko upanje vidim v srečevanju mladih, ki so zares zagreti za uveljavljanje idealov solidarnosti, odgovornosti in dostojanstva v osrčje evropskih in svetovnih institucij, v razvojne proces in tudi v akademsko življenje. Tudi mediji se vedno bolj zanimajo za nas. Ljudje nam vedno bolj zaupajo, saj vidijo, da naše ideje zares delujejo. Sprejemamo vedno več praktikantov (to lahko izkoristite tudi v Sloveniji). Počasi se oblikuje cela generacija mladih, ki razumejo, kako uničujoče so bile nekatere ideologije. Mislim, da raznim institucijam in posameznikom WYA daje upanje za boljše spoštovanje človekovih pravic, za bolj pravičen mednarodni sistem, pa tudi za blaginjo naše družbe in srečo v naših odnosih, predvsem v družini. Družina je namreč prostor, v katerem človek prvič odkrije vse svoje dostojanstvo in se nauči, kako ga naj živi v polnosti tako, da bo postal svoboden in odgovoren državljan. Edino tako lahko zgradimo demokratično državo, ki bo varna in močna tudi v prihodnosti.«

Image
Fotoutrinek,


Svoje delo je predstavila tudi slovenska WYA. Helena Haskaj in Mojca Petovar sta spregovorili o dosedanjem delu mladih, ki se zbirajo v WYA Slovenija. Delovati sta začela organizacijski odbor in pogovorna skupina, ki se zbira vsake dva tedna in prebira dokumente iz mednarodnega sklopa usposabljanja World Youth Alliance »Training Track A«.

Kaj še počne WYA Slovenija?
gradi prijateljstva
podpira mlade, ki se zavzemajo za boljši svet
mladinskim skupinam nudi materiale (literaturo, seznam filmov …) o temah, kot so dostojanstvo, svoboda, solidarnost, mednarodna politika …
mladim iz Slovenije omogoča pripravništvo v Bruslju
mladim iz Slovenije omogoča udeležbo na poletni šoli Viviamo! v Romuniji
in še in še … (piši nam na E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript )

Svoj pogled na prisotnost WYA v Sloveniji pa je predstavil tudi p. Tomaž Mikuš, ki razvoj te organizacije spremlja že pol leta in ji omogoča dostop do prostorov in pisarne v prostorih društva SKAM. P. Tomaž je poudaril predvsem, da je World Youth Alliance priložnost za promoviranje kulture življenja in človekovega dostojanstva med različnimi skupinami mladih. V Sloveniji je veliko kulture smrti, mladi nimajo smisla in se ne znajo veseliti … World Youth Alliance pa je pomembna tudi zato, ker mlade spodbuja k delovanju – tam, kjer so: v svojem kraju, v Sloveniji, pa tudi v mednarodnih ustanovah, ki so pomembne za našo državo.

Sledil je sprehod na Ljubljanski grad, od koder smo lahko opazovali, kako se Ljubljana kopa v rdečih barvah zahajajočega sonca, ko pa smo se vrnili, so nas pričakale pice. Ogledali smo si film Zadnji dnevi Sophie Scholl, ki temelji na resnični zgodbi.

Image
Fotoutrinek z gradu
Sobotni program smo poimenovali »Kako ideje spremeniti v resničnost?«. Udeleženci so sami iskali načine, kako predstaviti človekovo dostojanstvo, solidarnost, kulturo življenja, pomen družine in resnične svobode drugim mladim. Magdalena je nastope ocenila in kritično ocenila, kar je pomagalo k izboljšanju predstavitev.

Delavnica o mednarodni politiki nam je razkrila številne novosti glede dela World Youth Alliance v mednarodnih ustanovah, konkretno smo se pogovarjali o primeru sprejemanja zakonodaje glede naprednega zdravljenja (izvajanje poskusov na človeških zarodkih, ustvarjanje hibridov med človekom in živalmi, komercializacija človeškega telesa) v Evropskem parlamentu v preteklem mesecu. Emilia Klepacka, ki je spremljala ves postopek in bila v stalnih stikih z evropskimi poslanci nam je tako prinesla pokazati različne dokumente, zaupala številne stvari iz ozadja in nas spodbudila h kritičnemu razmišljanju o teh vprašanjih, vlogi Evropskega parlamenta in vlogi World Youth Alliance v mednarodnih institucijah in v družbi nasploh.

Po kosilu, ki smo ga skuhali sami, smo si ogledali Staro Ljubljano in uživali v prelepem sončnem dnevu v prelepi prestolnici Slovenije.

ImageImage

ImagePopoldne smo preživeli ob obdelovanju pisma, ki ga je delovna skupina Evropskega parlamenta naslovila na hrvaške voditelje. Pismo zagovarja stališče, da hrvaški mladostniki ne bodo mogli zdravo živeti zaradi uvedbe spolne vzgoje o naravni kontracepciji in vzdržnosti v šole, mladi pa smo iskali pravi način, kako odgovoriti na takšne trditve tako, da ostane v ospredju pozornosti človek in njegovo dostojanstvo.

Ob 19. uri smo se udeležili mladinske maše Life Teen na Tromostovju. Sodelovali smo s prošnjami in ob koncu maše predstavili World Youth Alliance vsem navzočim, mlade pa povabili na skupni sobotni PULZ večer. Tam smo se predstavili 35-im mladim, jim predstavili delo in vrednote World Youth Alliance in se skupaj z njimi igrali pantomimo, skozi katero smo predstavili Manifest WYA.

Image
Fotoutrinki z Lifeteena


V nedeljo smo si najprej skuhali kavico in čaj za dobro jutro, ob 9.30h pa začeli s programom. Gostili smo Klemena Žumra, tiskovnega predstavnika slovenskih poslancev Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, ki se z delom World Youth Alliance pogosto srečuje v tej mednarodni ustanovi, dobro pa pozna tudi stanje v Sloveniji. Veliko slovenskih mladih po njegovem mnenju o vrednotah ne razmišlja več, in se prepuščajo hedonističnemu načinu življenja, kjer želijo stvari opraviti s čim manj truda. Podpira nastanek slovenske World Youth Alliance, saj združuje enako misleče ljudi, jih izobražuje, podpira in jim pomaga pri nadaljnji rasti. Velik pomen pa ima tudi za širšo družbo, saj bo s svojim zgledom in z zgledom vsakega mladega, vključenega v to organizacijo, Slovenija bolj odprta in bolj pozitivna. »Za vrednote, kot je solidarnost, življenje, pravičnost, spoštovanje … se je danes zelo težko truditi. In zato je tako pomembno, da imajo mladi možnost srečati ljudi, ki jim lahko pokažejo drugačen način zabave, razmišljanja, življenja …«.

Sledila je še odprta debata o prihodnosti WYA Slovenija, nato pa smo se odpeljali v Postojno, kjer smo se na stojnici predstavili udeležencem prvega Festivala slovenskih družin, gostjam pa omogočili, da so si ogledale Postojnsko jamo.

Image
Fotoutrinek


 

Zadnja sprememba: četrtek, 24 maj 2007
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2734-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti