Vida Dimnik | torek, 22 maj 2007

V 12. tednu je pri dvojčkih precejšnja razlika v dolžini plodov. Je to zaskrbljujoč podatek? Zakaj taka razlika?

Pozdravljeni.

Sem v 12. tednu nosečnosti in sem bila na pregledu nuhalne svetline. Nosim dvojčka. Izračunano tveganje znaša 1: 1571. To naj bi bilo v redu, mi je rekla zdravnica. Me pa skrbi, ker niso mogli ugotoviti, ali sta enojajčna ali dvojajčna. Na koncu so potem sklenili, da bodo računali za enojajčna in sem dobila pač eno številko za tveganje. Ali je možno, da je pri katerem od dvojčkov rizično tveganje?

Potem me pa še zanima, ali je normalno, da je eden od dvojčkov manjši za 9mm?

Hvala in lep pozdrav.

Baro


Pozdrav!

Nosite dvojčka. Zdravnik, ki je meril zatilno svetlino, ni mogel ugotoviti "horionosti" dvojčkov. To se včasih zgodi, da si je težko prikazati ti. T ali  lambda znak, ki nam povesta, za kakšno vrsto večplodne nosečnosti v resnici gre. Pravilno je postopal, ko vas je napotil še na sekundarni nivo, saj je določitev horionosti ključna za napoved prognoze. Dvojajčni dvojčki so bolj zdravi od enojajčnih dvojčkov, tudi zapletov je v prvi skupini manj.

Skrbi vas tudi razlika v dolžini plodov. Razlika v meritvi nastane zaradi različne lege oz. drže plodov (eden je v trenutku meritve stegnjen, drugi pa bolj v klobčič zvit ). To naj vas ne skrbi, ker so tabele za zgodnje preračunavanje starosti plodov temu prilagojene. Zelo redko se zgodi, da bi že v tako zgodnji nosečnosti prišlo do razlik v rasti plodov (to se včasih dogaja = diskordantna rast dvojčkov, vendar v poznejši nosečnosti).

Želim vam, da nejasnosti čim prej razrešite in se potem z veseljem posvetite nosečnosti.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 6829-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti