Za študentsko skupino Domen Gruden | nedelja, 20 maj 2007

ImageBesedo tujec lahko uporabimo za človeka iz tuje dežele, tuje jezikovne skupnosti, lahko pa z njo poimenujemo tudi  tujega, nerazumljenega človeka. Uveljavila se je delitev na tujce kot pripadnike enične in državljenske drugačnosti (zunanji tujci), ter pripadnike določenega družbenega položaja ali življenjskega sloga (brezdomci, spolno narobe usmerjeni, pripadniki marginalnih subkultur) (notranji tujci).

Zunanji tujci

V sedanjem času se predvsem v Evropi srečujemo z mešanjem narodov in povečevanjem kulturne in narodnostne raznolikosti znotraj držav, ki so bile zgodovinsko osnovane na konceptu nacionalnosti. Tovrstne migracijske tokove je omogočila predvsem politika povezovanja ter dogovori o prostem prehodu delovne sile. Preseljevanje pa omogoča tudi velika mobilnost posameznika in vedno manjša navezanost na domače okolje. Toda kljub temu, da so ti migracijski tokovi v osnovi neškodljivi in večinoma celo spodbudni za gospodarstvo, med ljudmi mnogokrat pride do nelagodja in morda celo nestrpnosti. Prvotni prebivalci se priseljencev večinoma ne razveselijo, saj se bojijo, da bi bili izpodrinjeni.
V Sloveniji, po raziskavah, kot tujce čutimo predvsem priseljence iz ostalih držav bivše Jugoslavije, ter vzhodne evrope, medtem, ko priseljence iz zahoda sprejemamo mnogo bolj odprtih rok.
Priseljevanje večjega števila tujcev je v zadnjem času spodbujeno predvsem s strani industrije, ki potrebuje večje število ustrezno kvalificiranih delavcev, katerih pa v bližnji okolici oz. matični državi ni dovolj na voljo. Toda, kako priseljence sprejmejo prvotni prebivalci nekega območja, kaj od njih pričakujejo? Na kakšen način lahko vzpostavijo kvalitetno sobivanje? V razpravi smo ugotovili, da so ljudje v začetku do prišlekov večinoma strpni in so jim pripravljeni pomagati pri privajanju na novo okolje, od njih pa pričakujejo čim hitrejšo integracijo. Pomemben vpliv pri tem ima tudi učenje jezika. Tako se od priseljenih staršev pričakuje, da bodo svoje otroke spodbujali pri učenju tujega jezika, ne pa da se do matične kulture vedejo brezbrižno ali celo odklonilno. Pomembno je tudi, da prvotno prebivalstvo priseljenemu nudi občutek sprejetosti kljub jezikovni različnosti. Ključno pa je, da sta se obe skupini pripravljeni prilagoditi novim razmeram in tako ustvariti ustrezne pogoje za sobivanje.
V primeru neuspešne integracije tujcev in v primeru visokega deleža tujcev v državi pa lahko pride do težav ohranjanja lastne istovetnosti matične narodnosti. V tem primeru lahko pride do velikih napetosti med rasami in celo do rasističnih izgredov, ki pa so mnogokrat še dodatno podpihovani z nekorektnim medijskim poročanjem. Mnogokrat se je že zgodilo, da se je prebivalstvo uprlo nekomu, ker ni spoštoval zakonov in družbenega reda, toda ker je bil »slučajno« manjšinske narodnosti so mediji dogodek predstavili kot da so ljudje, ki so se uprli rasno nestrpni. V resnici pa so se le uprli nesprejemljivim dejanjem posameznika.  

Notranji tujci

Med notranje tujce sodijo predvsem ljudje, ki jih družba ne sprejme kot enakovredne člane družbenega življenja. Vzemimo za primer brezdomce. V večjih mestih se dogaja, da brezdomci niso le brezposelni »klošarji«, ki se jim ne da delati, in raje »nafehtajo« za tisto steklenico na dan, ampak so tudi zaposleni, le da ne zaslužijo dovolj, da bi lahko plačali najemnino za vedno dražja stanovanja, torej so prisiljeni živeti na ulici v človeka nevrednih razmerah. Potem so tu še istospolno usmerjeni, katerih družba ne sprejema, hkrati pa se ne more odločiti, ali je njihova spolna usmerjenost bolezen, ali se lahko zdravi, in na kakšen način. Mnogokrat pa se tovrstni fenomeni pojavljajo le kot nek »klic v sili« po opaženju posameznika. Toda tradicionalna družba ima zakoreninjene neke vrednote, ki jim ti ljudje ne ustrezajo, zato so odrinjeni na rob, družba pa je do njih nezaupljiva, ker ne ve natančno, kaj lahko od njih pričakuje.

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3841-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti