Andreja Jereb | nedelja, 20 maj 2007

Anžej bo zaradi izjemnih uspehov na tekmovanjih mladih glasbenikov že kot osmošolec vzporedno obiskoval prvi letnik srednje glasbene šole. Zanima ga, če lahko na podlagi glasbenih uspehov računa na Zosiovo štipendijo.

Sem učenec 7. razreda devetletke. Pet let že igram trobento. Na državnem tekmovanju sem leta 2005 dobil zlato plaketo in prvo nagrado. V Novem Sadu na mednarodnem tekmovanju leta 2005 in 2006 100 točk od 100 možnih in specialno nagrado za nastop na odru. Letos smo meseca marca s triom trobent dobili na državnem tekmovanju v komornih skupinah dobili zlato plaketo in prvo nagrado. Letos marca sem opravil sprejemni izpit na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor. Tako sem sprejet na SGBŠ Maribor in bom v osmem razredu osnovne šole postal dijak prvega letnika - B program.

Ker je moja sestra tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani in vsa leta že prejema Zoisovo štipendijo, me zanima, če imam tudi jaz že sedaj možnost, da bi jo pridobil. Vem, da moram biti v osnovni šoli tudi zelo dober. V šestem razredu sem imel prav dober uspeh, sedaj še pa ne vem točno, kako mi bo uspelo, saj sem v šoli dosti manjkal in zato tudi ocene niso najbolj bleščeče.

Prosim, svetujte mi, kako se naj lotim zadeve, saj bom v naslednjih dveh letih moral veliko delati tako v osnovni šoli kot na glasbeni, saj želim leta 2008 ponovno na vsa tekmovanja iz trobente.

Hvala za odgovor

Anžej

 

Pozdravljen, Anžej!

Najprej iskrene čestitke ob vseh tvojih glasbenih uspehih, zaradi katerih si gotovo zaslužiš Zoisovo štipendijo, vendar moraš pri pridobivanju le-te slediti predpisanemu redu. Za omenjeno štipendijo te predlaga nekdo iz šole, bodisi šolska svetovalna delavka, lahko razrednik, morda profesor glasbene vzgoje. Izpolnita predpisani obrazec, priložita vse dokaze tvojih uspehov in pošljeta na Zavod za zaposlovanje, kjer zbirajo vse prijave. Če te uvrstijo
med ožji izbor, te pokličejo in tam opraviš še nekaj testov nadarjenosti. In če jih tudi s tistimi rezultati navdušiš, te obvestijo, da si prejemnik Zoisove štipendije, skupaj podpišete pogodbo, v kateri tudi natančno piše, katere kriterije moraš izpolnjevati, da jo lahko vsako leto prejemaš.

Kar se šolskih ocen tiče, so seveda pomemben dejavnik pri podeljevanju omenjene štipendije, vendar sem prepričana, da tvoji profesorji razumejo tvoje odsotnosti in ti dajejo dovolj možnosti, da manjkajoče znanje pridobiš in ga dokažeš na preverjanjih znanja. Čim bolj se potrudi, kadar nimaš nastopov, da bodo tudi tvoji šolski rezultati čim boljši. Želim ti še veliko
uspehov na glasbeni poti,

Andreja Jereb
 

_______________________________

Izkušnje uporabnikov:

Rada bi pripomnila, da je tokrat vaš nasvet (http://www.mladi.net/index.php?option=com_content&task=view&id=841&Itemid=54)
nepravilen. Pri tem fantu gre za pridobitev Zoisove štipendije za umetniško nadarjenost in na le-to ne vpliva učni uspeh, temveč samo nadarjenost pri inštrumentu. Sama (kot Zoisova štipendistka) sem si te pogoje za pridobitve štipendije ogledala nekoliko bolj podrobno … upam, da vas s to pripombo nisem užalila.

Drugače pa prosim, svetujte tako dobro še naprej, hvala :)

Ana

 

Ana, zahvaljujem se ti za to pripombo!

Na Gimnaziji Poljane smo imeli enak postopek in vse za pridobitev Zoisove štipendije tudi, kadar je šlo za umetniško nadarjenost in nikjer ni pisalo, da se uspeh ne šteje. No, super, več glav več ve, sicer pa vse usmerjam direktno k tistemu, ki te štipendije daje - Zavodu za zaposlovanje, kjer vse spodbujam, da se bolj natančno pozanimajo.

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: petek, 01 junij 2007
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5812-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti