Goran Lesar | petek, 11 maj 2007

Hči, ki je imela pooblastilo za dvig očetovega denarja, je dan pred očetovo smrtjo z računa dvignila večjo vsoto. Sodediča zanima, če lahko zahteva, da se ta denar obravnava (in deli) kot zapuščina.

Umrl je oče. Dediča sva dva. Jaz in starejša sestra. Sestra je imela pooblastilo za dvig denarja z očetovega bančnega računa od polnoletnosti naprej. Večkrat je dvignila denar še v času življenja očeta. Pred smrtjo, dan prej, je dvignila več denarja. Trdi, da je bila pooblaščena in da je denar dvignila v času življenja očeta, čeprav je bil zelo bolan - zaradi zdravil je samo spal. Ali lahko oporekam temu in zahtevam, da je ta dvignjeni denar tudi zapuščina, ki se deli na dva dela?

Hvala,

Jan

Denar, ki ga je sestra dvignila z očetovega računa dan pred njegovo smrtjo, je brez dvoma del zapuščine, zato imaš pravico zahtevati, da se ta znesek upošteva pri delitvi zapuščine. Iz tvojega pisma je razvidno, da sestra denarja očitno ni porabila za očetove potrebe, ampak zase. Ta denar je zato treba obravnavati kot očetovo darilo sestri, zapustnik pa ne more z neodplačnim razpolaganjem (torej z darili) se za časa svojega življenja enih dedičev privilegirati nasproti drugim. Znesek denarja, ki ga je sestra dvignila dan pred očetovo smrtjo, se torej všteje v zapuščino in se deli med vse dediče.
Goran Lesar

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3154-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti