Vida Dimnik | petek, 11 maj 2007

Mojco zanima, če ima še pred morebitnimi zapleti pravico zahtevati operacijo pregrade v maternici. So take operacije nevarne? Zakaj z njimi ne preprečujejo spontanih splavov?

Spoštovani!

Ginekolog mi je ugotovil pregrado v maternici. Ker vem, da je zelo velika možnost za spontani splav, me zanima, ali imam pravico zahtevati operacijo, še preden se mi kaj takega zgodi. Ali je operacija nevarna? Ne razumem namreč, zakaj tega preventivno ne naredijo vsem, ki imajo pregrado?

Iskrena hvala!

Mojca

 

Težko bova našli pravi odgovor, saj se niti strokovnjaki ne morejo povsem zediniti, katera pot je prava. V literaturi in na kongresih srečujemo take, ki zagovarjajo, da se operirajo tudi najblažje anomalije maternice (tudi te naj bi bile povod za spontane splave ) in tudi mnoge, ki trdijo, naj se operirajo le kompletnejše, torej večje pregrade maternice (saj naj bi samo
te vplivale na izid nosečnosti).

Mnenja so deljena tudi glede tega, kdaj naj se operacija opravi: takoj po postavitvi diagnoze; ali šele pred načrtovano nosečnostjo; ali šele po predhodni neuspeli nosečnosti. Vemo iz prakse, da so mnoge žene donosile in rojevale normalno kljub anomaliji maternice.
Mnogočesa torej ne znamo napovedovati, govorimo lahko le o verjetnosti nosečnostnih zapletov. Svetujem ti, da poslušaš le enega zdravnika, sicer bo zmeda prevelika!

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4644-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti