Za študentsko skupino Alexander Jerman | ponedeljek, 30 april 2007

politik
Image

Uvod je lahko takle:

V razvoju mladega človeškega bitja (otroka) si sledijo razvojne stopnje, v katerih se učimo vzorcev, ki nam olajšajo obračanje v družbi, ko smo starejši. Pirmer: med 6. in 12. letom se razvijeta vest in morala, kasenje (zdaj že 'večji') človek izoblikuje stališča in tako dalje, dokler ga upravičeno nimamo več za otroka, pač pa za zrelo osebnost.

In kaj ima to za videti s politiko? Seveda ima :). O tem v nadaljevanju sicer ne dosti,...

.. toda vseeno so priučeni vzorci pač pomembni za naš odnos do politike*: lahko sodelujemo aktivno (z željo po soodločanju), pasivno (z mnenjem) ali pa kažemo do politike brezbrižnost.

*sam pojem politika je lahko delikaten. Beri dalje :).


Samo razumevanje pojma politika je lahko splošno: mislimo si, da je politika »urejanje družbenih razmer, odločanje o njih s pomočjo države in njenih organov« (SSKJ). To politiki daje precejšnjo širino, ki je ne gre zanemariti. Večinoma imamo – kadar je govora o politiki – strankarska politiko. Ta je tudi vzvod za sprejemanje odločitev in funkcioniranje države. Osredotočimo se torej na strankarsko politiko, in nezanimanje zanjo.

Image"Drgač' bi bla pa anarhija"


Eno izmed poglavitnih DEJSTEV je nezanimanje mladih za politično udejstvovanje. Ob malo natančnejšem pogledu na stanje hitro opazimo, da je teh stopenj nezanimanja več: temu se zdi politika 'odveč'; oni drugi se je odločil, da ni vredno njegovega časa; spet nekdo v soodločanju ne vidi smisla, in tako naprej in nazaj. Da rezčlenimo malo bolj sistematično, se lotimo problema pri 'glavi'.

Iskanje razlogov, zakaj med (mladimi) vlada nezanimanje za politiko, navrže naslednje rezultate (in gotovo še kakšnega): slabo mnenje o politikih (nepoštenost, nemoralnost,...) ki odvrača, podobnost strankarskih programov, majhna potencialna moč odločanja posameznika.

Nepoštenost in nemoralnost politikov je zanimiva stvar. Skorajda vsakdo se strinja, da je treba biti 'vsaj malo pokvarjen' za politka, a vprašajmo se zakaj je temu tako. Živimo namreč v dokaj velikem blagostanju, ki rodi več stvari. Ena je že omenjena 'podobnost programov', druga je ta, da se nas navidezno politika ne dotika dosti. Dodamo še dejstvo, da živimo v svetu medijev, ki nam povečajo in približajo vse nepravilnosti ki jih najdejo. Iz tega se izcimi, da ne zaznamo vsega 'dobrega' kar je za nas storjeno, opazimo pa seveda vse nepravilnosti.

Potencialna moč odločanja posameznika, predvsem mladega je dobro vprašanje. Občutek imamo, da imamo sicer glas, ki pa je le eden izmed neštetih na volitvah, aktivno pa so v politiki sami 'stari'. Tukaj pridemo do (po moje, op.a.) najzanimivejšega dela:

kateri so tisti razlogi, ki nekoga prepričajo da se aktivno spusti v politično življenje?

V slovenskem prostoru so sicer podmladki političnih strank, ki pa po besedah člana vključujejo veliko ljudi, a le majhen delež teh sodeluje zares aktivno..Nekateri vidijo sodelovanje v podmladku tudi kot priložnost za učenje raznik spretnosti, ki jim bodo v življenju pomagale.

"Oni dobijo € za sedeže gret',..."

Torej, še vedno iščemo razlog da nekdo 'postane politik'. Strinjali smo se, da more biti bodoči politik idealist: cilj mu mora biti izboljšanje družbe in blagostanja, sicer politika postane gospodarska dejavnost in kot taka sredstvo za preživetje - politika. Čeprav to ne bi smel biti namen politike, se hkrati pojavi dilema, kako privabiti strokovnjaka, ki se bo pripravljen žrtvovati (predvsem v očeh medijev, ki ti jih dajejo 'po glavi'). Bi morala plača političnega strokovnjaka (npr. za ekonomijo) tekmovati s tisto zaposlenega v uspešnem združenju podjetij? Ali bi moralo obstajati 'nadomestilo' za medijsko izpostavljenost?

Image
paparazzi na delu

Zavemo se tudi, da je starejših ljudi v politiki morda več tudi zato, ker so v življenju nek uspeh ali t.i. 'kariero' dali skozi, in jih je življenje pripeljalo v politiko.

Biti ali ne biti politik, to je sedaj vprašanje. Smile

 

Zadnja sprememba: četrtek, 30 avgust 2007
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4410-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti