Andreja Jereb | torek, 24 april 2007

Ko je dopolnila 18 let, je morala zapustiti rejniško družino. Nepripravljena in brez denarja je morala  začeti sama živeti in hoditi v šolo. Ker je veliko časa porabila za delo, je  šolanje opustila. Zdaj ga želi končati, vendar se zopet zapleta pri denarju. Kaj lahko stori?

Pozdravljeni!

Že vse življenje se srečujem s takšnimi in drugačnimi problemi. Staršev nimam in sem bila tako v rejniški družini. Ko sem dopolnila 18 let, sem morala oditi. Nepripravljena in brez denarja sem morala začeti sama živeti in hoditi v šolo. Poiskala sem si delo in tako začela delati v gostilni. Nekaj časa je šlo, potem pa sem – v zadnjem letniku – morala šolo pustiti. Sedaj, ko se mi življenje počasi ureja, se želim vpisati nazaj, vendar sem brezposelna in nimam denarja za šolo. Zanima me, kako bi lahko najhitreje naredila šolo brez plačila? Status? Ker bom zgubila status brezposelne osebe, bom morala delati, se pravi, da ne smem redno hoditi v šolo, vendar je tudi plačati ne morem! Kaj lahko storim?

Hvala v naprej in lep pozdrav!

marypossa


Pozdravljena!

Hvala ti za tvoje vprašanje. Življenje ti do sedaj res ni prizanašalo in veliko si se morala potruditi, da si dosegla to, kar si dosegla. Če te prav razumem, ti manjka zadnji letnik srednje šole. Katere? Če gre za gimnazijo, ti predlagam, da se jeseni vpišeš na maturitetni tečaj, ki je brezplačen in ti omogoča temeljito pripravo na maturo. Pri dopolnjenem 21. letu namreč lahko opravljaš maturo ne glede na to, če imaš srednjo šolo dokončano, zato se mi zdi ta opcija zate idealna.

Če si obiskovala katero koli drugo strokovno ali poklicno srednjo šolo, pa se obrni na svetovalno službo in se pozanimaj, kakšne možnosti ti šola nudi in ali lahko po izpitih opravljaš letnik. Prepričana sem, da ti bodo šli na roko ob tvoji težki situaciji, sploh, če si njihovo šolo že obiskovala in te poznajo. Če kljub temu rešitve še ne boš našla, se spet oglasi, kot tudi, če se boš želela pogovoriti, kako naprej, da se končno postaviš trdneje na svoje noge brez nenehnega strahu pred jutrišnjim dnevom.

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3047-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti