Goran Lesar | ponedeljek, 23 april 2007

Gimnazijka se želi redno zaposliti v družinskem podjetju. Zanima jo, kaj se bo v tem primeru zgodilo z njenim statusom dijakinje in s pravicami, izhajajočimi iz le-tega.

Spoštovani!

Zaposlila se bom v družinskem podjetju, vendar le v popoldanskem času. Iz naslova redne zaposlitve bom tudi zdravstveno in pokojninsko zavarovana. Dopoldan bom še vedno redno obiskovala pouk v gimnaziji.
Zanima me, če smem opravljati tudi občasno delo preko študentskega servisa pri drugem delodajalcu. Kako je potem z akontacijo dohodnine od dijaškega dela pri enem delodajalcu, če sem hkrati tudi redno zaposlena v družinskem podjetju? Ali izgubim posebno olajšavo, ki jo imajo dijaki? Ali me starši še vedno lahko prijavijo kot vzdrževano osebo v svoji dohodninski napovedi?

tačka


Pozdravljena!

Iz tvojega vprašanja izhaja, da si dijakinja in da nameravaš redno skleniti delovno razmerje v družinskem podjetju ter se iz tega naslova tudi obvezno zavarovati. Zanima te, kako je z opravljanjem študentskega dela.

Začasna in občasna dela preko študentskega servisa lahko opravljajo osebe s statusom dijaka, ki so že dopolnile 15 let starosti. Za to delo je torej pomemben status dijaka in predstavlja pravzaprav glavni pogoj za opravljanje študentskega dela. Status dijaka pa ti v skladu z veljavnimi predpisi avtomatsko preneha s sklenitvijo delovnega razmerja, ne glede na to, da se še naprej izobražuješ v srednješolskem izobraževalnem programu. Glede na to torej dela prek študentskega servisa v skladu z veljavnimi predpisi v  statusu zaposlene osebe ne bi mogla opravljati.

Svetujem pa ti, da se vsekakor obrneš še na študentski servis, kjer ti bodo nudili podrobnejše informacije, glede na tvoj konkretni primer. 

Pa veliko sreče!

Goran Lesar

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4310-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti