Andreja Jereb | petek, 13 april 2007

O tem, kakšen je načinu dela pri programu izobraževanja odraslih na gimnazijski stopnji.

Sem dijakinja 3. letnika splošne gimnazije. Prvi letnik sem ponavljala, zato me profesorji ne marajo (šola pa taka). Rada bi se vpisala na neko drugo šolo in jo zdelala z izpiti (ker imam poleg šole še službo - potrebujem redne dohodke, da lahko preživim mesec). Prosila bi za vse podatke glede tega, kako izgleda tako šolanje, kako se prijaviš na izpit, iz česa se učiš, katere šole nudijo tako šolanje (v okolici Kranja) ipd.

Že v naprej hvala za odgovore, lp,
Marusha

 

Pozdravljena, Maruša!

Žal mi je, da imaš to slabo izkušnjo in si letnik ponavljala. Tako, kot si sama na podlagi konkretnih rezultatov nekega vrstnika ustvariš mnenje o njem, tako je tudi s tvojimi profesorji. Če nekdo ponavlja, ga imajo ponavadi za lenega, nezrelega za opravljanje obveznosti, redkeje se ugotovi, da je ta stopnja šolanja zanj očitno prezahtevna. In sedaj imaš problem, ker je tebe, upam, da ta izkušnja nekaj naučila in se sedaj bolj trudiš v šoli, kar upam, da se kaže tudi na šolskem uspehu. Težko je spremeniti profesorjevo mnenje o tebi, če te prej poznajo kot neuspešno, vendar se da. Veš, sama sem začela gimnazijo s tremi cveki in eno grajo. To me je streznilo in začela sem se učiti ter bila na koncu prav dobra, kar sem si tudi želela. A zelo težko mi je bilo v prve pol leta profesorje prepričati, da sem samo na začetku malo preveč zlahka vzela gimnazijo ter se preveč posvetila vsem treningom športa, plesa, raziskovalnim nalogam in kupu šolskih krožkov, v šolo pa sem hodila bolj v prostem času. A moje znanje je dokazovalo, da sedaj znam in zato moram dobiti temu primerno oceno. In sem jih začela dobivati. Enako upam, da se dogaja tebi. No, nisem ravno prepričana, če razmišljaš o tem, da bi gimnazijski program dokončala na drugi šoli ...

V tem primeru moraš poiskati gimnazijo, ki ima oddelek za izobraževanje odraslih in nudi to obliko šolanja po izpitih. Vpisi so v drugi polovici septembra, v LJ vem, da stane okoli 1000 EUR za vso šolsko leto. Predavanja so ob popoldnevih in večerih, imaš sprotna preverjanja, kot v šoli ter končen izpit. Seveda ti ni nujno na predavanja hoditi, če ne želiš, vendar se ti splača, ker se tam večinoma delajo stvari, ki jih doma dijaki ne razumejo ali so težje, torej večinoma vaje. Na isti način se konec četrtega letnika prijaviš na maturitetni tečaj ... Upam, da sem bila jasna. Vsekakor se najprej pozanimaj, na kateri gimnaziji v bližini imajo oddelek za izobraževanje odraslih. Pogledala sem na stran Gimnazije Kranj in tega nimajo. Če se odločiš za Ljubljano, ti predlagam Gimnazijo Poljane, kjer imajo zelo dobre rezultate s to obliko izobraževanja.

Držim pesti, da kar najhitreje dokončaš gimnazijo ter se z večjo resnostjo posvetiš študiju, ki te zanima. Lep pozdrav,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4556-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti