Vida Dimnik | sreda, 28 marec 2007

Kako policistični jajčniki vplivajo na plodnost?
So za zdravljenje simtomov PCO tablete Yarina in Diane 35 res primernejše od Logesta?

Pozdravljeni!

Brala sem Vaše nasvete glede policističnih jajčnikov in zasledila, da omenjate le tablete Yarina in Diane 35. Sama že tri leta iz istega razloga jemljem Logest. Zanima me, zakaj mi je zdravnica predpisala te tablete in če je bolje, da se z njo posvetujem o drugih?

Pa še to: zanima me, kako je s policističnimi jajčniki in plodnostjo?

Hvala in lp,

Natka

 

Draga Natka: Glede diagnoze policističnih jajčnikov (PCO) še marsikaj ni povsem razjasnjeno. Ali je za diagnozo dovolj, da samo na ultrazvoku vidimo strukturo PCO, ali pa je ta diagnoza upravičena šele, ko tako strukturno spremenjeni jajčniki dejansko povzročajo telesne spremembe: debelost, poraščenost, neredne menstruacije, moški glas, neplodnost ...?

Vrsta izbranega zdravljenja zavisi od tega, kaj želimo s terapijo sploh spremeniti: če je najbolj moteča neredna menstruacija, potem se lahko odločimo za katero koli vrsto kontracepcijskih tablet ali za Cyclo Progynovo (pri tebi so izbrali Logest). Če pa je najbolj moteča simptomatika androgenega porekla (zvišani moški hormoni povzročajo hudo aknavost, mastno kožo, vse izrazitejšo poraščenost ali plešavost ...), potem je najpametneje izbrati tako sredstvo, ki znižuje produkcijo moških hormonov - to pa so: Diane 35, Yarina in Yasminelle.

Zaradi nejasnosti glede diagnoze PCO so tudi podatki o spremljajoči neplodnosti v literaturi zelo različni. Tako naj bi bili PCO v 30 do 70% povezani z neplodnostjo, predvsem zaradi nerednih ali odsotnih ovulacij.

Upam, da si dobila odgovor zase. Če pri sebi opažaš znake androgenizacije (zgoraj opisane), lahko z ginekologinjo zamenjata zdravilo, sicer pa naj vse ostane tako, kot je.

Vida Dimnik

 

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Komentarji 

 
#1 Billynix 2017-05-08 03:34 wh0cd892209 viagra price Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 6328-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti