Vida Dimnik | sreda, 28 marec 2007

Darja je kmalu po porodu zbolela za globoko vensko trombozo, kmalu zatem pa je ultrazvok pokazal še zelo bogat venski pletež v mali medenici. Oboje zdaj povezuje in vidi v tem nevarnost. Je čas za nadaljnje preiskave?

Pred dvema letoma sem rodila. 10 dni po porodu sem zbolela za globoko vensko trombozo, po preiskavah so ugotovili, da imam prisotnost mutacija v genu. Pol leta kasneje so se pojavila bolečin v desnem delu maternice oz. jajčniku. Ugotovili so, da gre za ekstremno predledvično varikozo in da imam tudi policistične jajčnike, ampak da ne potrebujem zdravljenja. Leto dni po tem imam še vedno bolečine in menstruacije so zelo zelo slabe – skoraj jih nimam, saj mi v petih dneh priteče krvi za en vložek. Rada bi vprašala, kaj naj naredim. Vsi mi pravijo, da je to normalno. Ali je? Bolečine namreč ne prenehajo …

Hvala,

Darja

 

Draga Darja: Globoka venska tromboza po porodu pred 2 leti je bila zelo resen poporodni zaplet, ki te je verjetno na nek način zaznamoval. Ravno zato si se toliko bolj prestrašila, ko so na ultrazvoku ugotovili zelo bogat venski pletež v mali medenici. Oboje skupaj zdaj nehote povezuješ in vidiš v tem veliko nevarnost.

Moram priznati, da pri ultrazvočnem pregledu najdemo bogat venski splet zelo pogosto, vendar temu ne pripisujemo prav nobenega pomena. Tudi slika policističnih jajčnikov sama na sebi ne pomeni prav nič, če ni povezana z drugimi, največkrat hormonskimi motnjami.(mimogrede: pri pravih PCO imajo ženske zelo močne in neredne menstruacije).

Šibka menstruacija nam nič ne pomeni, zelo redko je to znak resnejše ginekološke bolezni.

Ostane nama samo nepojasnjena bolečina po desni strani spodnjega trebuha - če ne mine niti po enem letu, verjetno obstaja zanjo razlog. Ginekologi se v takem primeru odločimo za laparoskopski pregled male medenice, ki nam najnatančnejše razjasni situacijo. Pri tej preiskavi lahko odkrijemo stvari, ki jih niti s pregledom, ne z ultrazvokom ne z laboratorijskimi preiskavami na moremo odkriti. Predlagam, da zbereš za to pogum, seveda pa bi bila pred tako preiskavo nujna dobra antitrombotična zaščita pod nadzorom internista.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5404-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti