Vida Dimnik | sreda, 28 marec 2007

Odvzem brisa je pokazal izvid PAP C in virus HPV. Gre za blage spremembe, zato zdravnica ni predpisala nobenega zdravljenja. Lahko bolnica na kak način sama pripomore k izboljšanju stanja?

Pozdravljeni,

stara sem 27 let in že približno eno leto imam izvid PAP C – blage spremembe in prisotnost virusa HPV. Zanima me, ali obstaja možnost, da se te celične spremembe pozdravijo same, ker mi zdravnica ni predpisala nobenega zdravljenja, in ali je možnost normalnega brisa samo z operacijo – čiščenjem? Kako to vpliva na zanositev? Na kakšen način lahko sama pripomorem k izboljšanju izvida?

Hvala

T.


Draga T.: Zaskrbljena si zaradi ponavljajočih PAP C (verjetno blaga diskarioza, ki je zagotovo posledica okužbe s HPV virusom). Po podatkih iz literature kar dve tretjini takih blagih sprememb izgine v enem letu, zato je prav, da sta z ginekologom stanje nekaj časa sledila. Žal v tej fazi ni na razpolago nobenega načina zdravljenja. Če se po enem letu stanje ne izboljša, nastopi čas za aktivnejši pristop - za natančno kolposkopijo (pregled materničnega vratu pod veliko povečavo) in biopsijo mat. vratu (odščip delca). Nadaljnji postopek je odvisen od histološkega izvida.

Tako sama okužba materničnega vratu s HPV kot zdravljenje sprememb na njem (največkrat z laserjem ali elektrotermično zanko) ne vplivajo na plodnost in potek nosečnosti ali poroda.

Kako lahko sama pripomoreš k ozdravitvi? Okužbe s HPV so v povezavi z menjavo spolnega(ih) partnerja(jev), s kajenjem in neuporabo bariernih zaščitnih sredstev. Po novem imamo na razpolago cepljenje proti HPV, ki bi se ga kazalo poslužiti, saj te cepivo lahko zaščiti pred tistimi sevi HPV, s katerimi se še nisi okužila. Menim pa, da je v prvi vrsti treba poskrbeti, da se razreši trenutna, že obstoječa diskarioza. Pravočasno ukrepanje je
ključnega pomena.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4157-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti