Goran Lesar | ponedeljek, 26 marec 2007

Absolventki zaradi bolezni najverjetneje ne bo uspelo dokončati študija. Skrbi jo, kako bo v tem primeru s štipendijo, ki jo je prejemala – jo bo morala vrniti?

 

Spoštovani!

Stara sem 25 let, absolventka. Trenutno trpim za hujšo obliko psihične bolezni in po vsej verjetnosti mi ne bo uspelo končati študija. Problem je pa v tem, da sem ves ta čas prejemala republiško štipendijo. V roku nekaj dni se bom odločila, kako in kaj s študijem in me zanima, če bom morala v primeru prekinitve ves prejeti denar vračati. Obstaja kakšna možnost, da vračanje ne bi bilo potrebno oziroma da bi jo lahko vračala takrat, ko se bom pozdravila in imela redno zaposlitev?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Rudra


Pozdravljena!

Praviš, da si absolventka, vendar ti zaradi bolezni ne bo uspelo končati študija, zato te zanima, kako je z vračanjem republiške štipendije, ki si jo prejemala ves čas študija.

Ker gre za republiško štipendijo, ki se financira iz javnih sredstev, se pogoji pridobitev in vračilo štipendije urejajo s predpisi, v pretežni meri s Pravilnikom o štipendiranju (Uradni list RS, št. 48/99, 43/00, 62/01, 85/02, 40/03, 64/04, 28/06, 50/06 in 80/06).  Sama pogodba, ki si jo sklenila, je morala zato biti v skladu s temi predpisi, zato tam odstopanj od veljavnih določb ne bi smelo biti, oziroma bi se morale po mojem mnenju v vsakem primeru uporabiti določbe pravilnika. Seveda pa bi bilo zaželeno, da si pogodbo še natančneje ogledaš.

Načeloma je treba prejeto štipendijo vrniti, če štipendist ne dokonča študija. Štipendija se vrača le za tiste letnike, ki jih nisi zaključila. Se pravi, glede na to, da si absolventka, si uspešno zaključila že kar nekaj študijskih letnikov, za kar si morala zavodu za zaposlovanje tudi predložiti ustrezna dokazila, in za te uspešno zaključene letnike zavod od tebe ne bi smel izterjati izplačane štipendije. Vprašanje vračila se torej nanaša zgolj na tisti letnik, za katerega ne moreš predložiti dokazila o opravljenem letniku oziroma na absolventski staž, če ne moreš predložiti dokazila o diplomi.

Seveda pa obstaja tudi možnost, da se štipendista, ki ni zaključil šolanja, oprosti plačila štipendije in se mu dolg odpiše. Eden teh razlogov je tudi dalj časa trajajoča bolezen, če je ta razlog vplival na opustitev izobraževanja. Tako moraš na zavod vložiti vlogo, s katero prosiš za odpis dolga, vlogi pa moraš predložiti dokazila, iz katerih bo jasno razvidno, da je tvoja bolezen vlivala na opustitev šolanja in da si zaradi nje morala šolanje opustiti. Ta dokazila bodo obsegala ustrezno medicinsko dokumentacijo, katere sestavni del pa bo nujno tudi mnenje zdravnika specialista. Zavod se po pregledu vloge odloči, ali so podani razlogi za odpis dolga.

Svetujem pa ti, da se še preden sprejmeš dokončno odločitev natančno pozanimaš pri zavodu za zaposlovanje, kjer ti bodo lahko dali bolj konkretne informacije glede na okoliščine tvojega primera.

Lep pozdrav in veliko sreče!

Goran Lesar

 

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 7060-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti