Goran Lesar | ponedeljek, 26 marec 2007

Dražena so, ko se je vpisal v večerno šolo, na Uradu za delo izpisali s seznama brezposelnih oseb, ker naj bi z obiskovanjem te šole pridobil status dijaka. Je bilo ravnanje urada pravilno?

Na Ljudski univerzi v Ormožu končujem 3. letnik trgovske šole. Pred tem sem bil kot brezposelna oseba prijavljen na Uradu za delo v Ormožu, so me s 1. 1. 2007 na "izpisali", ker bi naj ZATO, ker hodim v večerno šolo (ki si jo tudi sam plačujem), imel status dijaka. Je to res tako?
Pred tem sem na Uradu za delo bil kot aktivni iskalec zaposlitve prijavljen eno leto in prejemal tudi nadomestilo za brezposelne. Bil pa sem tudi zavarovan preko občine. JE RES, da sem ZATO, ker hodim v večerno šolo, moral izgubiti status brezposelne osebe (sem se iz Urada za delo moral odjaviti)?
Hvala za odgovor.
Dražen

 

Pozdravljen!

Praviš, da  si izgubil status brezposelne osebe, ker obiskuješ srednjo šolo, ki pa si jo plačuješ sam in te v zvezi s tem zanima, ali je bilo ravnanje zavoda za zaposlovanje pravilno.

V lanskem letu so bile sprejete spremembe  Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (Uradni list RS, št. 79/06), ki so prinesle tudi novost, zaradi katere si bil žal izbrisan iz evidence brezposelnih oseb. Po tem zakonu je bilo udeležencem izobraževanja odraslih, se pravi osebam, ki izredno obiskujejo srednjo šolo,  omogočeno, da opravljajo delo prek študentskega servisa. Ker naj bi bilo tako omogočeno, da si sam zagotoviš delo in zaslužek, izredni dijaki ne morejo biti več vpisani v evidenco brezposelnih oseb.

Obstaja pa možnost pridobitve republiške štipendije, če izpolnjuješ pogoje premoženjskega cenzusa, to je, da dohodek na družinskega člana v preteklem koledarskem letu pred prijavo na razpis ne presega celoletnega zneska 130% zajamčene plače. Rok za vložitev vloge je do začetka septembra za tekoče šolsko leto. To pomeni, da boš  do začetka septembra moral oddati vlogo za 4. letnik srednje šole, za 3. letnik pa si rok že zamudil, če vloge nisi oddal.

Kar zadeva zdravstveno zavarovanje, imaš možnost zavarovanja kot občan, se pravi kot oseba s stalnim prebivališčem v RS brez drugih dohodkov. Prispevek plača občina. Svetujem ti, da se oglasiš pri tvoji enoti zavoda za zdravstveno zavarovanje, kjer ti bodo skušali pomagati pri najbolj ugodni  rešitvi  za tvoj primer.

Predlagal pa bi ti še, da se pri zavodu za zaposlovanje pozanimaš, če obstaja kakšna možnost, da bi ti zavod plačeval stroške šolanja. V nekaterih primerih je to mogoče, res pa je, da zavod pri tem upošteva, kakšne so tvoje zaposlitvene možnosti z izobrazbo, ki jo boš s šolanjem pridobil. Če je torej za tvojo smer izobraževanja povpraševanje pri delodajalcih, imaš nekaj možnosti, vendar pa ti lahko to informacijo dajo le na zavodu za zaposlovanje.

Želim ti veliko učnega uspeha!

Goran Lesar

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3725-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti