Andreja Jereb | sreda, 21 marec 2007

Nekaj vprašanj, ki se pojavljajo pred odločitvijo za vpis vzporednega študija.

Pozdrav!

Imam nekaj vprašanj, upam, da mi boste lahko pomagali in svetovali. Sem študentka 3. letnika in se že nekaj časa zanimam za vzporedni študij s povsem drugega področja, in sicer fizioterapija. Zanima pa me naslednje:

Se lahko poskušam vpisat vzporedno večkrat, npr. drugo leto in če mi ne uspe spet naslednje leto - torej je možno večkrat poskušati ali s tem izkoristiš zadnjo možnost (kot npr. pri ponavljanju, pavziranju, menjavi študija ...)?

Je rok za vpis za vzporedni študij takrat kot vpis za ostale, ki se vpisujejo prvič (torej marca)?

Če se vpišem v vzporedni študij - lahko prvo leto opravljam na moji matični fakulteti redno izpite, na drugi fakulteti pa le enega ali dva ... torej ali je važno, da prvo leto izpolnim pogoje?

Ali lahko izkoristim možnost kadrovskega štipendiranja tudi pri vzporednem študiju?

Glede na to, da je za študij fizioterapije veliko povpraševanje in "naval\ - ali bi se lahko najprej vzporedno vpisala na smer Zdravstvena nega (kjer jih sprejmejo več) in bi se potem prekvalificirala z diferencialnimi izpiti na fizioterapijo (pač kalkuliram)?

Že vnaprej hvala za odgovore!

Srečka


Pozdravljena, Srečka!

Vzporedni študij se najprej dovoljuje le tistim študentom, ki so do sedaj redno študirali primarni študij in dosegajo na njem dobre rezultate (poprečje vsaj 8). Obstajajo pa še kakšni drugi pogoji, za katere se pozanimaj na matični fakulteti.

Če te zanima fizioterapija, potem se potrudi za ta študij in ne pojdi okoli, kjer bo na koncu dela še več, je pa res, da je zdravstvena nega dosti širši pojem in ti omogoča večjo izbiro kasnejše službe.

Vzporedni študij pomeni, da moraš oba študija redno opraviti, sicer ti status pade in ti leto kasneje vzporednega študija ne dovolijo več, lahko pa imaš posledično težave tudi pri matičnem študiju glede rednega vpisa, tako, da ti raje predlagam, da dokončaš še 4. letnik in se med absolventom vpišeš še na fizioterapijo.

Kar se vpisa samega tiče, ta ni redni, ampak ponavadi septembra, raje pa se pozanimaj na matični fakulteti, ker to ni univerzitetno določeno, ampak določa vsaka fakulteta za svoj študij.

Naj se ti tvoja želja uresniči.

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5685-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti