Andreja Jereb | nedelja, 18 marec 2007

Tokrat za nasvet prosi mama, ki se sooča s padanjem sinovega uspeha. Upala je, da mu bo privzgojila odgovornost do šolskega dela, vendar rezultatov njenega truda do zdaj ni bilo. Zaveda se, da je njen otrok v stiski. Mu stoji ob strani na pravi način?

Spoštovani!

Sin prihaja v trinajsto leto. V lanskem šolskem letu je bil prav dober, vendar sem ga morala veliko spodbujati in mu pomagati pri domačih nalogah. Upala sem, da bo letos začutil, da je to njegova odgovornost, vendar ni tako. Občutek imam, da se ne dovolj trudi, zato se veliko prepirava. Moje pomoči ne sprejema, se zadira in pravi, da ima tudi on svoje pravice. Vendar uspeh pada. Po preboleli virozi je vse še huje.

Navaja bolečine v trebuhu in glavobole, vendar imam občutek,da se pojavljajo neposredno pred pričetkom domačih šolskih obveznosti. Zdravnik je opravil osnovne preiskave, ki niso pokazale ničesar. Sin mi očita, da mu ne verjamem in da sem kruta, ker ga takega pošiljam v šolo. Ker je njegov mlajši bratec hud kronični bolnik in zato večkrat ostane doma, mi očita tudi to. Vem, da je otrok v stiski, ki je po vsej verjetnosti psihološke narave (ali pa morda ne in jaz gledam na to z napačne strani), vendar res ne vem, kako mu pomagati.

Sibi


Pozdravljeni!

Hvala za vaše pismo. Verjamem vam, da vam je težko spremljati po eni strani bolezen mlajšega sina, po drugi strani učni neuspeh ter sedaj še slabše zdravje starejšega sina. Kar se slednjega tiče najprej predlagam, da zdravnik temeljito preveri, če gre morda za kakšno bolezen. Če zares vse izključi, se s sinom pogovorite. Povejte mu, da mu verjamete, da ima bolečine, da pa so te lahko tudi čisto živčnega izvora, zato mu predlagate kakšen šport, če je možno kakšno sprostitev v naravi, redno ukvarjanjem s kakšnim hobijem...

Potrebno bi bilo ugotoviti, koliko vaš sin resnično zmore, skratka, kakšen je njegov možen uspeh in šele kasneje, kaj je razlog, da ga ne zmore dosegati. Morda imate vi zanj previsoke cilje, verjetneje ima sam prenizke cilje. Ne vem, kakšen je vaš sin po značaju, koliko je samozavesten, koliko zna naučeno znanje tudi pokazati. Če sem vas prav razumela, se ne ukvarja veliko s šolo. Vzrok je potrebno ugotoviti. Kaj mu hodi po glavi, ga kaj muči, ga je česa strah ali je preprosto len, nezainteresiran za učenje. Odgovore lahko da le skrben pogovor. In preden ne izvem teh odgovorov, vam težko natančno svetujem. Od kdaj naprej opažate, da mu gre učenje slabše ali da se za šolo premalo uči? Kakšni so njegovi cilji glede učnega uspeha? Kam namerava iti po končani osnovni šoli? Se je kdaj naučil prav učiti ali se
uči bolj kampanjsko, na hitro in na pamet? Če poleg vaše pomoči zavrača tudi drugo strokovno pomoč, ga vprašajte, kako namerava izdelati razred. Fant mora dojeti, ne da ga vi silite v učenje, ampak, da mu želite pomagati dosegati višji uspeh. Kot rečeno, bi bilo treba najprej videti, kakšen je sinov učni potencial.

Pridobivanje odgovornosti pa ni tako lahka naloga, še najmanj pa v obdobju pubertete. To je treba začeti privzgajati ob vstopu v šolo ali ob prihodu sorojenca. Takrat je čas, da se otroka uvede v redne vsakodnevne obveznosti, ki jih ima do sebe, šole, sorojenca, staršev, v skupnem domu. Preproste, lahko si jih nekaj določi sam, vendar morajo biti vsakodnevne. In to je potem podlaga za redno vsakodnevno učenje, opravljanje šolskih obveznosti. Starši smo torej še kako odgovorni in zmožni otroku že pri nekaj letih začeti privzgajati določene dolžnosti in obveznosti. Poskusite začeti sedaj, uvedite družinsko uro, enkrat tedensko, ko ste vsi člani družine doma. Vsak naj pove, kaj mu je bilo v preteklem tednu v družini/šoli/službi/medsebojnih odnosih všeč in kaj ga je jezilo/šokiralo/žalostilo. To je tudi čas, ko si vsi člani družine porazdelite gospodinjske obveznosti itd. Otrokom pomagajte
oblikovati vsakodnevni in tedenski urnik, kamor vpišite od jutranjega vstajanja, časa pouka, prihoda domov, vseh obrokov, časa za učenje, kakšno gospodinjsko opravilo ter seveda prostočasne dejavnosti in enkrat tedensko za sproščen pogovor.

Če še ne bo šlo, se oglasite in bom poskušala še konkretneje pomagati,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(1 glas)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3309-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti