Goran Lesar | sobota, 17 marec 2007

Mateja hoče fantu, s katerim se je razšla, vrniti polovico stroškov opremljanja stanovanja. Zadevo bi rada uredila tudi po pravni poti, saj želi preprečiti morebitne kasnejše spore. Obstaja kakšna pogodba, ki ji služila kot dokaz, da je svojo obveznost opravila?

Pozdravljeni!

S fantom sva gradila oz. opremljala stanovanje v hiši, ki je last mojih staršev. Ker sva se razšla, mu hočem vrniti polovico vseh stroškov gradnje (čeprav so vsi računi stanovanja pisani name).

Zanima me, če obstaja kakšna pogodba oz. dokument, na podlagi katerega se lahko zavarujem, da sem denar vrnila ter da je s tem glede financ urejeno. Če obstaja, me zanima, kje se lahko to dobi. Celotno situacijo pa želim – če je možno – rešiti brez odvetnikov in sodišča.

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem!

Mateja

 

Pozdravljena!

Kot izhaja iz tvojega vprašanja, bi želela dokončno urediti razdelitev premoženja z bivšim fantom, s katerim sta v času skupnega življenja gradila oziroma opremljala stanovanje.

Tvoje razmišljanje, da bi bilo potrebno to urediti s kakšno pravno listino, tako da boš zavarovana glede plačila dogovorjenega dela, je povsem pravilno. Le na tak način se lahko ustrezno zavaruješ, tako da bo v primeru morebitnega spora (tega žal nikoli ni mogoče z gotovostjo izključiti!) mogoče dokazati, da je bila obveznost pravilno izpolnjena. Sicer iz tvojega vprašanja nisem zasledil, katerih pravnih poti sta se do sedaj že poslužila, vsekakor pa je razdelitev premoženja po koncu skupnega življenja ena tistih stvari, ki bi jih bilo treba urejati pri notarju. Sklepam pa iz tvojega vprašanja, da je med vama že vse dogovorjeno glede višine zneska, ki naj ga fantu izplačaš in da med vama glede tega ni spora.

Ob plačilu dogovorjenega zneska je podpis izjave pravi način. Izjavo lahko napišeš tudi sama, v njej pa navedeš, kolikšen je dolgovani znesek, da ga fantu izročaš, in da so s tem obveznosti izpolnjene, ter daš to fantu v podpis, lahko pa jo napiše tudi fant. Sam bi se verjetno odločil za možnost, da bi podpis na takšni listini bil overjen pri notarju. To sicer nekaj stane, vendar če to primerjaš s stroški in skrbmi, ki ti jih nakoplje morebiten sodni spor, se ta znesek hitro pozabi.

Tudi sicer te moram še opozoriti, da dolžnega zneska ni najbolj ustrezno izročati kar »na roko«. Predlagam ti, da dolgovani znesek plačaš na fantov transakcijski račun, saj boš tako imela najbolj zanesljiv dokaz, da je bilo plačilo res opravljeno in s tem tvoja obveznost izpolnjena. Potrdilo o plačilu pa seveda shrani. To bi ti koristilo, če fant ne bi želel podpisati izjave o prejemu denarja, saj boš na tak način lahko vedno dokazala, da si svojo obveznost dejansko izpolnila.

Pa veliko sreče!

Goran Lesar

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3902-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti