Goran Lesar | sobota, 10 marec 2007

Sara bi rada razjasnila nekatere nejasnosti, ki se pojavljajo pri interpretaciji sklepa o dedovanju mamine zapuščine. Med drugim gre za delitev stanovanja med njo in očetom, zanima pa jo tudi, če je možno kako izterjati preživnino, ki je oče zanjo ni nikoli plačeval.

Spoštovani,

moja težava je sledeča: po mamini smrti l. 1994 dobivam pokojnino in od takrat dalje tudi živim pri stricu, ki je moj skrbnik. Moj oče ni nikoli plačeval preživnine zame. Ali lahko sedaj to kako izterjam oz. sprožim kakšen pravni postopek?

Oba si lastiva (oz. si naj bi) tudi eno stanovanje. Prej sta si ga lastila z mamo po ključu 50:50. V Sklepu o dedovanju v zapuščinski zadevi po moji pokojni mami, ki je bil pravnomočno sprejet leta 1995, nikjer ne piše, kako je sedaj z dedovanjem stanovanjskega deleža. Oziroma piše samo, da čiste vrednosti zapuščine ni. Stanovanje si želim prodati, ampak ne vem, kje ali kako izvem, v kakšnem razmerju si ga delim z očetom. Nekateri "laiki" predvidevajo, da naj bi on imel v lasti 3/4, jaz pa torej 1/4 stanovanja, vendar sama nisem preričana, če je to res, saj v sklepu piše, da ni čiste vrednosti zapuščine.

Prosila bi Vas še, da mi poveste, kako prodaja stanovanja sploh poteka; kakšne vse so možnosti? Se lahko pred prodajo sklene pogodba, v kateri piše, kolikšen del od prodaje bi pripadel meni in kolikšen mojemu očetu?

Hvala za Vaše odgovore.

Sara

 

Preživnino lahko izterjaš za največ tri leta nazaj. Če dogovor z očetom ni možen, je treba vložiti tožbo pri pristojnem sodišču. Glede dedovanja stanovanja pa je treba ločiti vprašanje premoženja, ki je bilo predmet dedovanja, od vprašanja vrednosti tega premoženja. Če je v sklepu o dedovanju navedeno, da čiste vrednosti zapuščine ni, to pomeni, da je vrednost dolgov oziroma obveznosti presegla vrednost premoženja, ne pomeni to, da npr. stanovanje ne bi bilo predmet dedovanja. Tisti, ki je v sklepu o dedovanju določen kot dedič, je pač prevzel tudi dolgove oziroma obveznosti. Po domače rečeno: plačati je moral več, kot je bilo vredno to, kar je z dedovanjem dobil. Ne glede na navedeno pa je v tvojem primeru najverjetneje res tako, da je oče lastnik stanovanja do 3/4, ti pa do 1/4. Če sta bila namreč ob mamini smrti lastnika oče in mama vsak do polovice, dediča po mami pa sta bila ti in oče, potem je sedanje lastniško stanje zelo verjetno takšno. Če je stanovanje že vpisano v zemljiški knjigi, je podatek o lastništvu razviden iz zemljiške knjige, sicer pa dobro preglej sklep o dedovanju, kjer je navedeno, kaj je predmet dedovanja (polovica stanovanja) ter kdo in v kakšnem deležu je dedič tega stanovanja. Glede prodaje pa je tako: Nihče ne bo šel kupovat samo tvojo 1/4 stanovanja, zato se morata o tem pogovoriti z očetom. Če se tudi on strinja s prodajo, bosta stanovanje pač prodala, vsakemu pa bo pripadal takšen del kupnine, kot je njegov lastniški delež na stanovanju. O tem ni treba sklepati posebne pogodbe. Pogodbo bo treba skleniti z bodočim kupcem stanovanja, za kar pa bi priporočal pomoč odvetnika. Če se oče ne strinja s prodajo, je smiselno, da odkupi tvoj delež stanovanja. Če tudi to ni možno, bo potrebno na sodišču vložiti predlog za razdelitev  solastnine.  

Goran Lesar

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4273-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti