Vida Dimnik | sobota, 10 marec 2007

Bele lise na nohtih naj bi bile znak pomanjkanja cinka v telesu - cink pa naj bi močno vplival na plodnost. Je to res? Lahko k vzpostavitvi normalne količine tega elementa v telesu pomagajo kakšna prehranska dopolnila?

Pozdravljeni.

Že dalj časa se mi po nohtih pojavljajo velike bele lise. Po malo raziskovanja sem ugotovila, da gre za pomanjkanje cinka. Ker pa naj bi cink močno vplival na plodnost, me je začelo skrbeti. Sem v letih, ko bo treba imeti otroke. Zanima me, če je možno, da bom pri tem imela težave zaradi pomanjkanja cinka. V kolikšni meri ta res vpliva na plodnost? Katera živila bi morala pogosteje jesti oziroma prehranska dopolnila? Da ne bom več tako obremenjena s plodnostjo, vas vljudno prosim za odgovor.

Zaskrbljena

 

Vedno sem brala, da so bele lise v nohtih posledica hipoproteinemije - to je pomanjkanja beljakovin (proteinov) v prehrani. Tako se mi zdi, da si se preveč zapletla v razglabljanje o pomanjkanju cinka in še bolj, tvoje misli že tavajo nekje v bodočnosti, ko boš morda neplodna.

Kaj je torej s tem cinkom? Cink je sestavina številnih encimov / potreben je za sintezo proteinov in nukleinskih kislin / sodeluje pri tvorbi insulina / pomemben je za delovanje
imunskega sistema / deluje kot antioksidant. Potrebe po cinku so večje predvsem v dobi rasti, med nosečnostjo in dojenjem. Dodatke cinka uporabljamo v multivitaminskih in antioksidatvnih kombinacijah predvsem za krepitev imunskega sistema. Zaradi povečanih potreb med nosečnostjo je cink sestavina ti. prenatalnih kombinacij (vitam.
dodatki za nosečnice). Pri moških je cink pomemben izloček prostate (izloča se s semensko tekočino), zato ga pogosto dodajamo v kombinacije za zdravje prostate.

Cink dobiš trenutno v naslednjih izdelkih: A - Ž retard / Centra med / CentraMed Mami / Cerola C + cink / Fidi Man komplex / Magnezij in Cink / C plus Zink ...
Od prehrane so bogati viri cinka: morski sadeži, meso, jetra, perutnina, sir, oreški, stročnice, žito v zrnu. Zato nasvet: večkrat na dan grizljaj sončnična in bučna semena.

Pozabi pa na to, da bi bila neplodna. Res je, treba bo misliti na družino!

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5406-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti