Vida Dimnik | sobota, 10 marec 2007

Polonca se je odzvala vabilu programa Zora in šla na odvzem brisa. Odkrili so minimalne spremembe nekaterih celic in jo povabili na ponovni pregled, morda celo na manjši operativni poseg. Kaj lahko pričakuje?

Spoštovani!

Stara sem 28 let. Nikoli nisem jemala kontracepcijskih tablet, stalnega fanta imam več kot 6 let, nikoli še nisem zanosila ali pa rodila. Menstruacijo imam redno, toda ponavadi je šibka, parkrat na leto pa močna. Avgusta 2006 sem šla h ginekologinji na odvzem brisa materničnega vratu (Zora program). Na citološkem izvidu je bilo prekrižano polje pred Gardnerello vaginalis v odseku vaginalna flora, v odseku bris negativen pa sta bili prekrižani polji Normalne žlezne celice: endocervikalne ter Hiper/parakeratoza.

Čez 6 mesecev sem šla na ponoven odvzem brisa. Po tem odvzemu sem dobila domov listek, naj pridem na ponovni pregled, da mi naredijo histološko preiskavo. Morda celo operativni poseg. Po telefonu mi je sestra rekla, naj se ne sekiram, saj bom lahko po posegu ravno tako zanosila. Zanima me, kaj imam in kaj lahko pričakujem. Kljub pomirjujočim besedam sem zaskrbljena. Najlepša hvala za čas in trud. Lepo se imejte, Polonca

 

Opravila si citološko testiranje materničnega vratu, obakrat so v brisu našli minimalne spremembe celic (hiper in parakeratoza) z oceno PAP B in Gardnerello vaginalis v vag. flori.
Terapija za okužbo z Gardnerello je metronidazol (vrsta antibiotika), ki ti ga je zdravnica verjetno že predpisala.

Kaj pomeni para in hiperkeratoza: to je pojačano poroženevanje celic materničnega vratu, največkrat kot reakcija na vaginalno vnetje. Vsekakor ne pomeni nič rakastega, saj se tega ženske najbolj bojimo. Ob ponavljajočih PAP B ali pri PAP C si pomagamo razjasniti spremembe še s histološko preiskavo, za kar je potreben odščip drobnega delca ali delcev mat. vratu. Poseg ni boleč, nima posledic, nam je pa v veliko pomoč za pravilno ravnanje
v bodoče.

Seveda si zaskrbljena, vsa dekleta, ki gredo tvojo pot, so zaskrbljena - a naj ti pomaga misel, da na preglede hodimo zato, da spremembe pravočasno odkrijemo in zdravimo. Zavlačevanje ne bo nikomur v korist.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 7238-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti