Vida Dimnik | četrtek, 01 marec 2007

Ana si želi nove nosečnosti, vendar jo skrbi ponavljajoča se cista na levem jajčniku. Mora na operacijo še pred zanositvijo?

Pozdravljeni! Po dveh laparoskopskih operacijah cist(e) na levem jajčniku se je cista pri zadnjem pregledu (po enem letu) ponovno pojavila. S partnerjem si želiva še drugega otroka. Ali naj počakava na pregled pri specialistu in eventuelno operacijo, preden zanosiva? Ali lahko pride do poškodbe plodu, če se operacija izvaja v nosečnosti? Ker bo to že tretja ponovitev ciste, bo najverjetneje potrebno odstraniti jajčnik, zato se bojim, da se bodo možnosti za zanositev zelo zmanjšale. Prosim za nasvet. Hvala in lep pozdrav!

Ana


Stara ste 30 let. Imate že enega otroka in si želite ponovno zanositi. Dvakrat ste že imeli operacijo na levem ovariju, obakrat so iz jajčnika odstranili neko cistično tvorbo. Škoda, da niste napisali, kakšna cista je to bila. Zdaj se vam je cista na istem ovariju ponovila. Ne morem vedeti, ali gre za enako ali povsem drugačno cisto, saj je teh mnogo vrst. Če vam vaš ginekolog zagotovi, da cista ni nevarna in če cista ni prevelika, potem vseeno skušajte čim prej zanositi. Res pa je, da nekatere ciste (npr. endometriotična) lahko tudi motijo zanositev. Seveda odpade operacija ciste med nosečnostjo.

Če pa ima cista sumljiv izgled ali če je prevelika ali če grozi nevarnost torzije ciste - to vam bo povedal vaš zdravnik - potem raje stvari uredite prej in se šele po operaciji postopite nove nosečnosti. Naj vas ne skrbi, tudi če bi bili pri operaciji ob levi jajčnik, boste tudi z enim samim zdravim jajčnikom lepo zanosila.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 7144-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti