Vida Dimnik | četrtek, 01 marec 2007

Pacientka se po boleči izgubi dvojčkov v 22. tednu nosečnosti, ki se je zgodila pred letom in pol, še vedno sooča s ponavljajočimi ginekološkimi težavami: bolečine v križu in spodnjem delu trebuha, močne in boleče menstruacije, vnetja, neuspeli poskusi zanositve. Kje iskati vzroke za to dogajanje?

Pozdravljeni,

obračam se na vas zaradi ponavljajočih se ginekoloških težav. Pred tem pa moram navesti nekaj podatkov. V novembru 2005 sem v 22. tednu nosečnosti izgubila otroka. Imela sem dvojčka, prvi je umrl v 5. tednu nosečnosti, a ga nisem splavila, drugi je bil "missed" na UZ (NS 1.7, zdravila: folna kislina, železo). Poseg je potekal normalno. Kasneje so testi pokazali, da s plodom ni bilo nič narobe, da se je zgodil nesrečni slučaj. Kaj menite vi?

Moram priznati, da še nisem prebolela izgube. Poleg tega se mi od poroda dalje pojavljajo nožnična vnetja in bolečine v križu in spodnjem delu trebuha. Pri ginekologinji sem bila že neštetokrat. Predpisala mi je od Canestena do Gyno-Daktarina, pa se mi izboljša le za nekaj mesecev. Zdravila sem se tudi zaradi vnetja mehurja in sečnih poti, vendar tu nimam več težav.

Naj opišem moje težave: pekoče ter boleče ustje nožnice (vendar me ne srbi), izcedek je normalen, povečan, le občasno rumeno obarvan, urin ni moten. Spolnega partnerja imam stalnega. Menstruacije imam od poroda zelo močne in boleče (so pa redne 28-31 dni). Povejte mi, kdaj bodo te težave prenehale? Skrbim za zdravje, zdravo prehrano, gibanje. Je lahko to posledica stresa, ki sem ga doživela? Moram priznati, da mi je že nerodno stalno hoditi h ginekologinji, ker mi je do sedaj le enkrat ugotovila vnetje, v drugih primerih pa ne. Pa še vedno ni nič bolje ...

Trenutno si bolečine blažim s kamiličnimi kopelmi in pitjem domačih čajev in čakam na ponovni ginekološki pregled. Res pa je, da me že pošteno skrbi, da so morda te težave vzrok polletnih neuspelih poskusov zanositve.

Hvala za odgovor!

K.

 

Stari ste 28 let. Konec leta 2005 ste doživeli bolečo izgubo dvojčkov. To se je zgodilo šele v 22. tednu nosečnosti, kar je zelo pozno. Po abraziji niste več zadovoljni s svojim zdravjem. Ponavljajoči kolpitisi niso zaskrbljujoči, bolj moteče so zelo boleče menstruacije in bolečina v
križu. Ob vsem opisanem so moje misli naslednje:
* pri večplodnih nosečnostih je izguba enega od dvojčkov pogosta
* nasploh je spontanih splavov pri večplodnih nosečnostih več, kot pri enojčkih
* ker je vaš drugi dvojček umrl v maternici relativno pozno, bi vseeno kazalo iskati razloge za ta dogodek - ali ste že opravili natančno preiskavo maternice in izključili event. prirojeno nepravilnost maternice - pregrado, dvorogo maternico? (UZ ali histeroskopija)
* ker od dogodka mineva že drugo leto, ker imate zelo boleče menstruacije, ker že vsaj pol leta brez uspeha poskušate zanositi - bi bil čas za resnejšo diagnostiko, morda laparoskopijo, ki pogosto odkrije razloge za vse vaše težave, tudi za bolečo menstruacijo in bolečino v križu.
Prav je, da se ponovno srečate s svojo ginekologinjo. Izrazite svojo zaskrbljenost ker ne zanosite, prepričana sem, da bo pripravljena skupaj z vami napraviti naslednji korak in da vas bo brez omahovanja napotila na nadaljnje preiskave. Treba je nekaj ukreniti, da se ne boste predolgo prepuščali slučaju. Pogosto s tem več izgubimo kot pridobimo. Želim vam pogum in vztrajnost!

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5627-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti