Andreja Jereb | četrtek, 01 marec 2007

Gimnazijec, ki je šele po zaključku primarne socializacije prišel v Slovenijo, se sooča s posledicami nepričakovane in neprostovoljne selitve. Kot najtežjega izpostavlja problem s slovenskim jezikom, v gimnaziji pa se spopada tudi s koncentracijo in slabo razvitimi delovnimi navadami. Je smiselno, da razmišlja o prepisu na lažjo šolo?

Pozdravljeni!

Sem 2. letnik gimnazije in imam težave. Imam sicer probleme s koncentracijo, delovnimi navadami in predvsem s slovenskim jezikom. Prvo bi izpostavil, da nisem živel v Sloveniji vse do konca svoje primarni socializacije in mislim, da je tudi pomembno to, da sem prišel sem nepričakovano in proti svoji volji in to obdobje mi je pustilo posledice. V 3 mesecih sem se naučil slovensko in zelo hitro po mojem prehitro in malo tudi na silo sem se privadil. Pred šokom (mislim na selitev) sem bil vedno zelo tekmovalen in sem vedno bil samozavesten in tudi ocene so bile (res je da sem bil šele v 1. in 2. razredu osnovne) odlične.

Po šoku sem postal zelo pasiven in tudi nesamozavesten. V šoli sem še vedno bil odličen vse do 6. razreda in potem sem končal osnovno šolo prav dober. Moja odločitev za gimnazijo je bila nepremišljena in tudi slučajna in mislim, da je pomembno izpostaviti to, da sem se vpisal na gimnazijo, kjer ni bilo omejitve (omejitve ni bilo, ker je baje zelo težka oz. piflarska - in se je na koncu izkazalo da je res ZELO težka). Vsi moji tedanji sošolci so mi govorili, da bom pogrnil. 1. letnik sem začel odlično, ker sem se zelo bal glede govoric in »prijetnih spodbud« da ni šanse da bom sploh končal letnik. Po nizu samih odličnih ocen (prvih 6 ocen sem imel same petke) sem se znebil strahu, da sem nesposoben za to šolo in sem se nehal učiti. Zelo hitro sem si nabral veliko slabih ocen in prvi semester sem končal z enim NMS-jem (MATEMATIKA: 5, 5, 1, 1, 1). Res se vam opravičujem za podrobnosti ampak meni se zdijo pomembne. Prvi letnik sem končal z dobrim uspehom, ki meni predstavlja neuspeh. Želel sem si končati vsaj prav dober. Res je, da imam velike ambicije, ampak po kratkem uspehu hitro
postanem pasiven in neodgovoren. Zaradi nezadovoljivega uspeha sem začel drugi letnik spet z odličnimi ocenami ampak, sem spet na isti način kot v prvem letniku si pridobil nekaj slabih ocen. Še vedno nisem zadovoljen z uspehom in zdaj v 2. polletju sem začel slabo. Ponavadi me neuspeh motivira, ampak zdaj sploh več ne čutim motivacije in ko se hočem učiti, se ne morem. Tu nastopa moj PRVI problem, ki je zelo slaba koncentracija in tudi nezainteresiranost do same snovi. V šoli med poukom skoraj da nič več ne delam in tudi ne
poslušam, ker me vse sorte stvari znajo zamotiti. Zdaj imam slabše ocene in me še čakajo zelo slabe. Začel sem jemati neke tablete, ki bi naj pomagale k boljši koncentraciji, ampak so mi pomagale edino, da se boljše dekoncentriram. Stvar sploh ne deluje. Vem, da se moram učiti, ampak se ne morem in ne vem, kako se naj osredotočim na snov.

Druga stvar, ki mi še stopnjuje glavobol, so delovne navade. V osnovni jih sploh nisem imel in na žalost jih tudi v prvem letniku nisem dobro izoblikoval. Učim se kampanjsko in včasih sploh ne spim, ker se moram naučiti določeno snov. Nekaj časa je delovalo, vendar se mi je v kratkem času nabralo toliko stvari, da je bilo nemogoče ne prespati več dni zapored in zato sem tudi na nekaterih področjih padel (in to ravno na najtežjem predmetu). Zdaj, ko je že konec počitnic, me čakajo nove redne obveznosti in še testi, ki jih je treba popraviti. Bojim se, da ne bom zmogel vsega spet naenkrat uredit. Ne vem, kako naj pridobim delovne navade in kako se naj neham učiti samo zadnji dan pred neposrednimi težavami (testi) in kako se naj začnem učiti prej. Vem, ko se učim vsaj tri dni prej, so rezultati odlični, ampak jaz se edino
zadnji dan lahko resnično skoncentriram ali celo zadnjo uro pred testom in to me zelo utruja in včasih imam občutek da me uničuje.

Glede slovenskega jezika pa imam največji problem. Kljub temu, da so mi jeziki adut, mi slovenščina predstavlja ogromen problem. Namreč slovenščina mi je šele četrti jezik po vrsti, katerega sem se naučil, in to, da ga imam kot materni jezik, mi predstavlja ogromno težavo (meni je na prezahtevni ravni). Celo vprašanje, katero imam glede jezika, je zelo komplicirano. Živel sem v državi, kjer so govorili svoj jezik, doma sta starša uporabljala svoj  materni jezik, jaz pa sem se neposredno naučil vse tri in tretjega preko televizije in ta je angleščina. Najbolje obvladam materni (materni jezik staršev) in angleški jezik, saj sem se ta dva naučil sočasno in sta mi vseskozi prisotna. Glede slovenskega jezika sem skušal vse, brati knjige in se strogo samo pogovarjati slovensko doma, ampak ni mi pomagalo. Glede branja knjig moram priznati, da mi po tem nič ne ostane IN ker sem sam slušni tip, sem bral na glas, ampak ne pomaga. Slovensko sem se naučil v narečju in knjižno ga ne obvladam dovolj dobro, zato ponavadi uporabljam tujke, ki so mi bližje kot sami slovenski izrazi, vendar se trudim čim več uporabljati slovenščino (npr. komunicirati – sporazumevati). Vse spise sem (in bojim se, da tudi bom) pisal 1. Jezik mi predstavlja problem tudi pri učenju, ker si vedno moram neposredno prevajati v materni ali angleško, da bi mi stvari bile jasne in to mi vzame veliko časa. Nekatere predmete se učim preko interneta v angleščini, ker se tako naučim hitreje in lažje, vendar internet ne ponuja vedno vse potrebne literature in ker je internet, zna bit včasih nezanesljiv. Zaradi slovenskega jezika me je strah, kako bom končal maturo in ali jo sploh bom.

Zaradi teh pomislekov se sprašujem, če je mogoče rešitev, da se prepišem iz gimnazije in grem na kako drugo šolo? Ampak izpis mi po mojem ne bo prinesel nič dobrega razen navidezne rešitve, ki mi jutri ne bo ponujala nobenih realnih možnosti za nadaljnji študij. Kaj
naj naredim? Vse se mi je naenkrat in prehitro nabralo in si res ne želim spet slabo končati razreda. Slabe ocene in slabe stvari me zdaj vse bolj demotivirajo in tudi nezadovoljstvo glede uspeha. Upam, da sem vam lahko predstavil svoj problem in da ga boste razumeli.

Hvala,

fant


Pozdravljen, fant!

Najprej ti želim čestitati, ker si dokazal sebi in drugim, da si zelo sposoben, da imaš ogromno talentov in da zmoreš premagovati velike napore in prepreke. Seveda to terja ogromno energije, osebne zavzetosti in veliko več dela, kot kdo drugi, ki ni doživel vsega, kar si ti. Verjemi, da boš kmalu začel ugotavljati, da te pravzaprav ta preizkušnja zelo bogati, saj si izkusil marsikaj več kot tvoji vrstniki, imeti več dobrih izkušenj pa je prednost pred drugimi, drži?

Sedaj si v fazi, ko sam potrebuješ več pomoči in če si iz Ljubljane ali bližine, bo lažje, če se osebno oglasiš in ti pomagam narediti nekaj konkretnih začetnih korakov.

Kaj ti predlagam? Sam si lepo napisal, da zmoreš dosegati najboljše rezultate, ko se začneš učiti vsaj nekaj dni prej. In če ti to uspe, si na konju. Problem trenutno je le, da imaš še nekaj dolgov za poravnati in trenutno ti že malo teče voda v grlo, drži?

Veš, trenutno delam vsak teden s petimi ljubljanskimi gimnazijci, ki so imeli od 4-9 NMSjev in vsi so jih že več kot polovico, dva pa vse, že popravili. Vsem sem analizirala napake, naredili smo načrt, da jih niso več ponavljali, jim razložila, kako se lahko učijo hitreje in bolj učinkovito in jih potem le še spremljala. In vsi bliskovito napredujejo. Nanje sem zelo ponosna! Hotela sem ti dati zgled, da zmoreš tudi ti narediti v teh nekaj mesecih korenite korake in morda še doseči željeni prav dober uspeh, če se zelo potrudiš. Želiš poskusiti? Kot rečeno, bova najlažje delala osebno, tako po mailu je težko, zato ti predlagam, da se mi oglasiš. Če pa ne boš mogel, še enkrat piši in ti skušam kar najbolj podrobno predlagati nekaj sprememb v učenju, od stalnega dnevnega urnika, do tega, kako si boš utrdil samozavest ter pridobil potrebne učne navade.

Kar se slovenščine tiče, ti želim čestitati, ker ti gre res dobro, ti pa zlepa ne bo šlo tako brez napak, tekoče in sproščeno kot nam, ki jo govorimo od rojstva. Če je problem v pisanju spisov, ti bom pomagala in boš pisal spise, sicer pa skušaj ta jezik čim več poslušati in se pogovarjati, če si slušen tip. Ne boj se tudi ti lahko kar dobro odneseš pri maturi iz slovenskega jezika, se boš moral pač malo več učiti kot drugi, a to ti gre zelo dobro.

Verjemi, nič še ni izgubljenega, vse poti imaš še odprte, če se takoj lotiva dela. Odločitev je tvoja. Čakam na tvoj odgovor,

Andreja Jereb

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(1 glas)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4139-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti