Andreja Jereb | ponedeljek, 19 februar 2007

Klavdija je ves čas pridno delala za šolo, ustavilo pa se je, ko se je preselila v enosobno stanovanje, ki ga deli s cimro. Jo je ta sprememba tako zbegala, da se ne more več zbrati za učenje? Kako premostiti to težavo?

Pozdravljeni!

Od začetka šole sem si zelo prizadevala, se učila, skratka bila res pridna in počutila sem se srečno! Ko sem se preselila iz majhne sobice, ki je bila samo moja, sem se posvečala šoli, ko pa sem se preselila v enosobno stanovanje s cimro, pa je padlo vse dol – nikakor se ne morem spraviti k učenju! To me razjeda, sem negotova v sebe, imam veliko izpitov – toliko, da ne vem, kje naj začnem, ne vem, kako, na kakšen način naj se tega lotim. Želim si narediti šolo, a sem čisto brez življenja. Vem, dala bi mi življenje šola, samo izkazati se moram. Želim, da mi uspe! Resnično pa ne vem, kako naj se lotim zadeve, da bo dobila boljše rezultate. V sebi vem, da zmorem, samo ne razumem, kaj me vleče navzdol. Ko pogledam knjigo, se sploh ne morem učiti, misli odtavajo drugam ... Nočem tega, težko mi je, a kako se skoncentrirati na učenje??? Kako se učiti???
Lp, Klavdija

 


Pozdravljena, Klavdija!

Hvala ti za tvoje pismo. Sprememba okolja in to, da si šla z nekom skupaj živeti, je torej toliko spremenilo v negativno smer tvojo zavzetost za študij ter s tem povezanimi rezultati.
Glede na to, da verjetno ni opcije, da bi se zopet odselila nekam, kjer bi živela sama in bi ne imela skušnjav skupnega življenja s cimro, si prisiljena vzeti nekaj kratkih lekcij iz učenja samodiscipline.

Verjamem ti, da ko nekaj izpitov izpustiš, se ti poruši ves izpitni red, ki si si ga planirala v začetku leta. A še vedno ni veliko izgubljenega, samo hitro in učinkovito se moraš lotiti dela. Najprej si napiši vse predmete, pri katerih moraš opraviti še katerokoli obveznost (izpit, seminar...), pripiši si datume izpitov (kjer jih imaš), potem si označi koliko je nek izpit zahteven ali obsežen, npr. -, če ni obsežen ali je lahek, +, če je težak ali obsežen. V naslednjem stolpcu si označi, koliko % snovi že znaš in če si ga že kdaj delala. S tem dobiš vse potrebne informacije, da se počasi lotiš pravilnega načrtovanja opravljanja izpitov.  Najprej poglej, katere izpite bi lahko opravila marca in aprila. Če je možno naj bodo to taki, ki
so lažji, niso toliko obsežni, si jih že kaj predelala itd. Pomembno je, da na začetku dobiš dobre ocene, da ti to daje motivacijo za naprej. Potem si jih razporejaj takole: če se le da pojdi na čim več prvih rokov, saj so ponavadi ti izpiti najlažji. Najprej opravi lažje, tiste, ki jih že čim več znaš ali pa ti ležijo. Za težje ali bolj obsežne izpite si vzame tri tedne časa. V tem času si naredi dnevni urnik, kamor si označiš kdaj in koliko boš študirala (po 45 minut skupaj, potem četrt ure odmora in zopet učenje, dokler nisi utrujena. Potem sledi daljši odmor in ponavljanje. Ko ti pri učenju nekaj zmoti, se vprašaj: ali je stvar nujna, da jo moram takoj razrešiti, ali lahko počaka na čas po učenju. Če gre za prvo, si vzemi pol ure časa in tisto opravi, če gre za drugo, si jo napiši na list, da je ne pozabiš in se loti učenja. Bodi disciplinirana. Če ti misli še uhajajo, beri in ponavljaj na glas, delaj izpiske, skratka, uporabljaj aktivne metode učenja, ki onemogočajo vse ostale aktivnosti.

Ko se greš učit, prosi cimro, da te ne moti, izključi si mobi, TV, skratka vse, kar bi te motilo, pospravi si mizo, naj bo gor samo nujna študijska literatura. Če si še preveč raztresena, se uči po odstavkih: preberi en odstavek, si ga izpiši, ponovi na glas in tako do konca. Klavdija, vztrajaj, sploh si ne dopuščaj možnosti, da ti ne bo šlo. Verjemi vase, da zmoreš in za vsak, še najmanjši uspeh se nagradi. Prepričana sem, da se boš kmalu čudila svojim rezultatom. Če ti še ne bo šlo, se mi osebno oglasi in ti bom v tem prvem, najtežjem obdobju stala ob strani in te spremljala. Vse dobro,

Andreja

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(4 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 8447-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti