Goran Lesar | nedelja, 18 februar 2007

V podjetju se dogajajo številne nepravilnosti in nezakonitosti. Sprožili so postopek na sodišču, a zaposleni se bojijo pristranskosti in možnosti podkupovanja sodnikov. Kaj storiti?

Moja mama je bila začasno zaposlena. Pogodbo so ji sproti podaljševali. Težave so se začele, ko je direktor ni redno plačeval, a ne samo nje, tudi ostalih uslužbenk ni.

Naj vam povem kaj se dogaja: zdravniških pregledov sploh nimajo, opravljajo nadurno delo brez pisnega obvestila, občasno tudi brez pravice do počitka, g. X pa ni hotel izpolniti lista o nadurnem delu in se je sprenevedal, da ne ve ničesar o pisnem obvestilu ter ga je zavrnil. Delo je izredno naporno, s plastiko, visoke temperature, prekomeren hrup, nevarno. Naj vam omenim,kaj vse si je dovolil: preden je pričel opravljati delo g. X, kot vodja proizvodnje, je bila moja mama brez reklamacij, kot izredno vestna delavka in ja zaradi svojih sposobnosti dela na več strojih dobila odločbo o neprekinjenem delavnem razmerju. Opravljala je delo tudi preko delavnega časa, brez težav. Z nastopom g. X pa se je pričelo maltretiranje in
diskriminacijo moje mame:

Klicanje na dom ob motečih urah za vso družino, spreminjanje delovnega časa iz dneva v dan, odtegovanje pri plači zaradi reklamacij, grožnje, da če dela ne zmore, naj odide k zdravniku, grožnje o prepovedi planiranega dopusta, grožnje o prekinitvi delovnega razmerja, g. X je prihajal večkrat vinjen na delo in je ponujal pijačo tudi delavcem,
končno tudi nezakonita odpoved.

Kaj naj? Direktor je podkupil sodišče, vse kaže na to, da bo moja mama morala plačati njemu. Prosim za odgovor, njena hčerka Lea.

 

Iz tvojega pisma izhaja, da naj bi se v podjetju, v katerem je bila zaposlena tvoja mama, dogajale številne nepravilnosti in nezakonitosti. Iz tvojih opisov dejanj direktorja oziroma odgovorne osebe bi celo izhajalo, da so bila storjena nekatera kazniva dejanja. Če prav razumem tvoje pismo, je bilo mami odpovedano delovno razmerje in ni več zaposlena v podjetju. Očitno je mama tudi že vložila tožbo na sodišče zaradi domnevno nezakonite odpovedi. Če je torej mama že vložila tožbo, bo sodišče na podlagi vseh predloženih in pridobljenih dokazov presodilo o utemeljenosti njenega zahtevka in po končanem postopku izdalo ustrezno sodbo. Če postopek ne sodišču že teče, temu ni kaj dodati. Upam in verjamem, da je mama za zastopanje na sodišču najela odvetnika, ker sama v tako zapleteni zadevi ne bo zmogla učinkovito varovati svojih pravic. Če denarja za odvetnika nima, je upravičena do brezplačne pravne pomoči. Odvetnik bo glede na okoliščine primera znal tudi ustrezno svetovati, ali je poleg postopka na (delovnem) sodišču, smiselno tudi ukrepanje inšpektorja za delo in ali bi bilo smiselno zoper direktorja podati kazensko ovadbo ali predlog za postopek o prekršku. Ni torej druge poti, kot da se vsi spori rešijo na sodišču oziroma pri drugih pristojnih organih. O tem, da je »direktor podkupil sodišče in da bo mama zdaj morala plačati njemu«, pa tole. Če ima mama kakršnekoli dokaze o nezakonitem postopanju direktorja ali konkretnega sodnika v njenem postopku, bo njen odvetnik moral sprožiti ustrezne postopke, v nasprotnem pa take nedokazane trditve ne morejo prispevati k rešitvi spora in so žaljive ter kot take lahko zgolj škodijo tistemu, ki jih izreka. V kolikor izid sodnega postopka za mamo ne bo ugoden, bo imela možnost vložiti pritožbo, ni pa mogoče zaradi neuspeha v sodnem postopku kar dvomiti v poštenost in nepristranskost sodišča in konkretnega sodnika.

Goran Lesar

 

Kometnarji:

Jaz sem imel podobno težavo. Na bivšem delovnem mestu je neki sodelavec fizično obračunal z menoj. Ker sem moral podpisati list, na katerem je pisalo, da oni niso do mene dolžni nič več, in ker je tega že šest let, seveda ne morem glede tega nič narediti.

Zadnjič sem klical človeka, ki je soustanovitelj podjetja. On mi je tudi ponudil delo in jaz sem ga sprejel. Tam sem delal leto in pol. Ko sem ga poklical, da sem zaradi tega dogodka, ki me še danes preganja, pod psihičnim pritiskom, in da bi rad, da se o tem pogovorimo, ker so takrat oni naredili veliko napako, me je samo verbalno napadal. In toliko je vreden delavec. Čisto nič.

David

 

Zadnja sprememba: torek, 27 marec 2007
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2775-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti