Vida Dimnik | petek, 09 februar 2007

16-letnica ni imela nikakršnih težav z menstruacijo, dokler ni pred nekaj meseci začela z jemanjem kontracepcijskih tabletk. Od takrat zaznava močan predmestrualni sindrom – bolečine v prsih, nezbranost, razdražljivost. Je ta nenadni preobrat v počutju posledica kontracepcije?

Pozdravljeni!

Sem stara 16 let, menstruacijo pa sem dobila pri 11 letih. Nikoli nisem imela težav ne s samo menstruacijo, niti s predmenstrualnim sindromom. Pred nekaj meseci pa sem vzela PKK kontracepcijo in od takrat dalje me teden dni pred menstruacijo začnejo boleti prsi, bolečina je neprijetna in včasih ne morem zaspati na trebuhu. Prav tako se v šoli težko zberem, spim cele dneve, sem razdražljiva in seveda trn v peti vsem okoli mene, še najbolj pa sebi, ker si ne morem pomagati. Zanima me, če so se težave začele zaradi PKK tablet in kako lahko blažim neprijetnosti tistega tedna, ker mi dejansko ostane le dober teden v mesecu, ko se počutim normalno.

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

Tanja


Vseh težav ne moreš pripisovati uporabi postkoitalne kontracepcije, pa čeprav je ta nenaravna. Če je prišlo do takega nenadnega preobrata v tvojem počutju, mora obstajati kak drug razlog. Najprej se posvetuj in pojdi na pregled k ginekologu, da izključita ginekološko obolenje. Če bo na pregledu vse v redu, pa boš lahko razmišljala še o drugih razlogih za tako izrazit predmenstrualni sindrom: npr hude psihične obremenitve, stresi, nezadovoljstvo s samim seboj ali v partnerskem odnosu ..., depresija. Sicer pa premenstrualni sindrom učinkovito blažimo z redno uporabo kontracepcijskih tabletk.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4713-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti