Andreja Jereb | četrtek, 01 februar 2007

Osnovnošolka toži, da se je vrstnice izogibajo, da se nobena noče pogovarjati z njo, da jo sošolci celo zasmehujejo ter da je zaradi tega velikokrat žalostna in osamljena. Odgovor psihologinje vsebuje konkretne napotke za premostitev te ovire.

Pozdravljena, Andreja!

Moj problem je v tem, da se nobena sošolka noče pogovarjati z menoj. Razlog za to ne poznam, vem samo, da se zjutraj, ko pridem v šolo, do mene obnašajo, kakor da ne obstajam Jaz jih vedno lepo pozdravim, one pa samo gredo mimo. Sošolci me zasmehujejo, pa tudi doma se ne razumemo najbolje. Sama ne vem, kaj naj storim, saj sem vsak dan med odmori na robu joka, ker se nobena noče pogovarjati z mano – očitno zato, ker so jih druge naščuvale proti meni. Andreja, prosim te, da mi pomagaš!

PuPy

 

Pozdravljena, PuPy!

Prav težko mi je prebirati take težave, kot je tvoja. Verjamem ti, da se zelo slabo počutiš, če doživljaš samoto v letih, ko si družbe in prijateljev zelo želiš. A nič ne bo pomagalo, če se boš tej žalosti samo predajala. Dajva nekaj konkretnega narediti, prav?

Poskusi si napisati zadnje tri primere, ko si pri sošolcih doživela, da so se te ogibali ali te zapustili. Kako se je zgodilo v resnici? Kako si reagirala ti, kako so reagirali drugi? Kako se ti zdi, da so sošolci razumeli tvoj odziv nanje? Kako bi se lahko v prihodnje obnašala, da bi jim bilo sprejemljivo in bi te bili veseli v svoji družbi? Na splošno imate v vaših letih radi, če drugi opazijo vaše dobre lastnosti, trud, vse, kar vam gre dobro. Poskusi kdaj koga pohvaliti. To dela čudeže.

Najprej se sama odloči, kakšne prijatelje si želiš, kako naj se obnašajo do tebe in seveda, kakšne so tvoje obveznosti, če želiš dober odnos obdržati. Ponavadi si v vaših letih iščete nekoga, ki ima podobne interese. Zakoplji se torej v kakšen svoj hobi, tečaj, izvenšolsko dejavnost na področju petja, plesa, športa, glasbe in drugih talentov ter poskusi tam najti nekoga, ki ti je zgled predvsem s svojim simpatičnim vedenjem. Opazuj ga, kako se obnaša do drugih, in poskusi to posnemati.

Kar se pa tvojih sošolcev tiče: če te zafrkavajo, naj ti bo čisto vseeno za njihovo družbo, saj si ti take ne zaslužiš. Išči torej take mlade, s katerimi si z veseljem rada in oni s teboj.

Kaj pa se odnosov družini tiče, prosi enkrat starše, da se skupaj usedete in pogovorite, kako bi se lahko vsi v družini bolje počutili. Prepričana sem, da ti bo uspelo, samo vztrajaj, prav? Vse dobro,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5501-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti