Andreja Jereb | nedelja, 28 januar 2007

Tokrat se oglaša dekle, ki ima za seboj težko otroštvo, katerega posledice trenutno predeluje s pomočjo terapevtke. Poleg bolečih spominov jo pestijo tudi težave s koncentracijo: po glavi ji roji množica misli, ki jih pogosto ne more obvladati, kar je moteče zlasti pri učenju.

LEP POZDRAV!

Pišem vam v upanju, da mi boste vsaj malo pomagali pri moji težavi, ki zame osebno predstavlja velik problem. Imam namreč ZELO velike težave s koncentracijo! Ne morem se skoncentrirati skoraj pri nobeni stvari, saj mi skoraj v vsakem trenutku roji po glavi veliko najrazličnejših misli, ki jih sploh ne morem več obvladati, še posebno takrat, ko se učim, se pogovarjam s prijatelji, ... TO SE MI ZDI ŽE SKORAJ NENORMALMO. Ali naj obiščem psihiatra, kljub temu da že hodim k psihoterapevtki? Za mano pa je obdobje težkega otroštva, ki za sabo pušča zelo boleče in težke spomine. Prosim vas  za nasvet!

OBUPANKA

 

Pozdravljena!

Hvala ti za tvoje vprašanje. Verjamem ti, da je res zelo nerodno, ko pričakuješ, da boš nekaj povedala, naredila, reagirala, ti pa naenkrat začutiš, kot da imaš v glavi eno veliko črno luknjo. In naenkrat se nič ne spomniš, ko pa se poskusiš skoncentrirati, začutiš v sebi le kup lastnih glasov ter približno tako množico tujih glasov, ponavadi s strani staršev, prijateljev, partnerja... Sem pravilno zadela? Veš, tudi sama sem to doživljala po hudi poškodbi glave pred desetletjem, ko sem grdo padla na ledu. A takrat sem tudi spoznala, da je možno z ogromno poguma, vaje in potrpežljivosti do sebe, ponovno pridobiti začasno izgubljene sposobnosti zbranosti, pomnjenja in s tem pridobljeno izgubo samozavesti, zmožnost izpostavljanja, nastopanja itd.

Če hodiš k terapevtki in si ji to težavo omenila, sem prepričana, da bo najprej ugotovila, kako obsežna/globoka je tvoja težava, ali je patološke narave in če ni, kar je tudi v veliki večini primerov, ti bo predlagala vaje za krepitev koncentracije. Te lahko dobiš v vsaki reviji za razvedrilo, npr. Razvedrilu, Kihu, Križankarju in kar je še temu podobnega, veliko si lahko pomagaš že z vsakodnevnimi opravili, npr. da si napišeš tri, ki jih želiš narediti in se jih lotiš zaporedoma, ne da bi še enkrat pogledala na svoj 'plonk listek'.

Če se je tvoja težava začela pojavljati po pogovorih s terapevtko v zvezi s težkim otroštvom, je taka sprememba v spominu in zbranosti povsem običajna, saj imajo tvoji možgani sedaj ogromno dela s predelovanjem in zavzemanjem drugačne, bolj odrasle in zdrave pozicije do preživetih trenutkov. Ko bosta s terapijo končali, se bo tudi sposobnost zbranosti počasi vrnila na raven, kot si jo imela pred tem ali celo morda malo višjo. Želim ti veliko poguma, potrpežljivosti ter prijaznosti do sebe,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4704-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti