Vida Dimnik | petek, 19 januar 2007

28 letnica načrtuje prvo nosečnost, vendar jo ob tem vznemirjajo izvidi brisov. Prvi je bil normalen, drugi je pokazal PAP II, zadnji pa že PAP C. So te spremembe nevarne?

Pozdravljeni!

Stara sem 28 let in zaenkrat še brez otrok. Hodim na redne ginekološke preglede. Bris je bil najprej normalen, nato se je pri naslednjem odvzemu brisa pojavil PAP II in nato še PAP C. Naj še omenim da sem do 28. leta jemala kontracepcijske tabletke cilest le kakih osem mesecev, nato pa sem prekinila, ker bova s fantom načrtovala otroka. Od prekinitve sta minila dva meseca. Zanima me, kakšen je časovni prehod med PAP-i in če sploh lahko načrtujem nosečnost oz. ali je pri sami nosečnosti to nevarno?

LP in hvala za odgovor,

Jelena

 

Draga Jelena: Dvakrat se je do sedaj zgodilo, da bris materničnega vratu ni bil povsem zadovoljiv. Žal je med odvzemom prvega in drugega brisa prišlo do sprememb v klasifikaciji brisov, zato oba izvida sta ali pa nista primerljiva. PAP C lahko pomeni povsem minimalne spremembe celic (podobno kot prej PAP II), lahko pa že napredovale spremembe v smislu zmerne do hude diskarioze. Prosi svojega ginekologa, naj ti razjasni, ali so spremembe
take, kot v predhodnem PAP-u II, ali pa je morda vmes prišlo do poslabšanja slike celic. Če ti bo odgovoril, da sta oba izvida "enakovredna", potem ni zadržkov za načrtovano nosečnost, saj boste citološke brise ponavljali po porodu. V nasprotnem primeru je pametneje najprej opraviti natančnejšo diagnostiko in terapijo, ter šele potem zanositi.

Vida Dimnik

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 6747-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti