Vida Dimnik | nedelja, 14 januar 2007

Milena je kot zdravilo jemala tablete orgametril in zanosila. Lahko ima to kakšne neželjene posledice?

 

Jemala sem tablete orgametril in sem zanosila. Kaj naj storim? Kakšne so lahko posledice? Orgametril sem jemala po predpisu ginekologa zaradi suma na miome in zaradi ciste na jajčniku.

Milena


Najprej nekaj o samem zdravilu: FDA (Food and Drug Administation) je zahtevala, naj se ukinejo vse indikacije za uporabo vseh progestinov v nosečnosti zaradi možne povezave s pojavom kongenitalnih anomalij. Do sedaj ni bilo nobenih poročil, ki bi nakazovala povezavo rabe lynestrenola (Orgametrila) s pojavom prirojenih defektov pri otrocih. V enem poročilu je
navedenih 16 žensk, ki so uporabljale Orgametril v namen kontracepcije. Po ukinitvi Orgametrila so vse rodile zdrave otroke. Iz tega poročila ne moremo delati kakih dokončnih zaključkov, rečemo lahko le to, da raba progestinov (mednje sodi tudi Orgametril) v nosečnosti ni priporočljiva.

Verjamem, da si zelo kmalu ugotovila, da si noseča in zato tudi hitro prekinila z zdravljenjem. Možnost, da bi zdravilo vplivalo na razvoj otroka, je minimalna, pa vendar z zdravnikom v ta namen opravita kakšen ultrazvok več, da izključita morebitno razvojno napako otroka.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Komentarji 

 
#1 Resistance 2014-04-15 02:31 Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and
wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4633-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti