Vida Dimnik | nedelja, 14 januar 2007

13-letnica je nestrpna, ker še vedno ni dobila prve menstruacije, mnoge njene vrstnice pa imajo to izkušnjo že za seboj. …

Stara sem 13 let in še nimam menstruacije!!! Čutim pa, da mi rastejo prsi ... Zanima me, zakaj še nimam menstruacije, če jo pa imajo vsa dekleta. Kdaj jo bom dobila? Pred 14. rojstnim dnem? Prosim, da mi odgovorite, ker me res skrbi, če je z mano kaj narobe, da se tako počasi razvijam.

Erchyka


Erchyka: Pri 13 letih imajo res mnoga dekleta kolikor toliko redne menstruacije, ne pa vsa. Nastop menarhe (prve menstruacije) je odvisen od mnogih dejavnikov - tako genetskih kot konstitucionalnih. Zanima me, pri katerih letih je tvoja mama dobila prvo menstruacijo. Koliko kilogramov imaš? Mnogokrat je prenizka telesna teža, pomanjkljiva prehrana ali načrtno hujšanje, anoreksija razlog za odloženo menstruacijo. Ali uporabljaš kaka
zdravila? Si bila v otroštvu zdravljena zaradi kakega hujšega obolenja? Se morda ukvarjaš s kakim vrhunskim športom? Odgovori si sama. Navedla si premalo podatkov o sebi, vsekakor pa je čas za nastop menstruacije do dopolnjenega 16. leta starosti. Če menstruacije do takrat ne bi bilo, bi bile potrebne preiskave in iskanje razlogov. Časa je torej še dovolj.

Vida Dimnik

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Komentarji 

 
#1 beti 2013-04-05 16:35 stara sem 12 let in moja mama v tem času še ni imela menstruacije ampak je bila bolj suha kot jaz.ali to kaj vpliva?pa tudi prsi so mi že zelo zrasli in moje vrstnice imajo(skoraj vse) že menustracijo.Jaz pa je še nimam.
prosim čim prej mi odgovorite.:)
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4215-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti