Andreja Jereb | četrtek, 04 januar 2007

Miha ugotavlja, da mu študij strojništva ne bo omogočil tistega, česar si globoko v sebi želi. Naj kljub temu vztraja ali naj raje sledi klicu srca in se – čeprav izredno – vpiše na fakulteto, ki mu bo omogočila delati z ljudmi?

Spoštovani!

Iskreno bi Vas prosil za nasvet glede študija, kajti mislim, da ne študiram tega, kar si želi moje srce.

Po končani osnovni šoli, sem se odločil, da bom šel na poklicno šolo, kjer bom dobil naziv monterja in upravljalca energetskih naprav. To poklicno šolo sem izbral zato, ker mi je takšno delo v veselje (tudi zaradi tega, ker je to delo terensko, kar pomeni, da vedno spoznavaš nove ljudi in kraje). Po končani poklicni šoli nadaljeval šolanje še dve leti, da sem dobil naziv strojnega tehnika, kar mi je omogočilo, da sem lahko samostojen, podjetnik, kar sem si tudi želel biti. Nato sem se odločil, da bom šel še kaj študirat. A ne več v zvezi s strojništvom, v srcu sem namreč čutil (in še čutim), da mi veliko bolj ustreza delo, pri katerem lahko pomagam ljudem. Na podlagi tega sem se odločil, da bom nadaljeval šolanje na fakulteti za socialno delo, ker pa je redni študj le univerzitetni, sem se odločil, da bom eno leto pavziral, kajti narejeno imam le poklicno maturo, tako da bi moral opravljati peti predmet.

Vendar sem med letom izvedel, da je bil zadnje leto zelo velik vpis na fakulteto za socialno delo. Tako da tudi če bi opravil peti predmet zelo uspešno, mi kljub temu ne bi uspelo priti na želeno fakulteto, kajti moje skupne točke za vpis še zmeraj niso bile zelo obetavne. To me je zelo prizadelo, kajti nisem več vedel, kaj naj grem študirat; o nobenem drugem študiju nisem
razmišljal, ker mi noben ni tako pri srcu. Nato sem sčasoma spoznal, da bi pa le lahko šel študirat, in sicer vodarstvo in komunalno inženirstvo, kar mi je tudi v veselje (iz poklicne šole). Vendar sem moral ravno tako opravljati peti predmet, kajti tudi ta študij je bil univerzitetni. Na žalost pa mi ni uspelo opraviti petega predmeta. Po vsem tem sem upal, da bom sprejet na visokošolski študij za javno upravo, vendar je bila tudi tukaj omejitev previsoka. Nazadnje sem pristal na študiju strojništva, ki me deloma sicer veseli, pa tudi službe ni težko dobiti, a se vseeno težko pripravim, da karkoli naredim, da bi napredoval v študiju, nekako nimam motivacije.

Tako preprosto ne vem, ali naj še naprej študiram nekaj, kar mi ni zelo v veselje, ali naj študiram kaj drugega? Razmišljal sem tudi, da bi se izredno vpisal na visokošolski študij za socialno delo, vendar bi finančno zelo težko privarčeval. Zato bi Vas iskreno prosil, če mi lahko svetujete, kaj naj storim v takšni situaciji.

Že vnaprej se Vam zelo lepo zahvaljujem.

Miha


Pozdravljen, Miha!

Hvala za tvoje zaupanje. Ja, vidiš, da je pravilna izbira študija prava umetnost. Naredil si že veliko korakov in trenutno res izgleda, da te tvoje srce vleče nekam, kamor se ti zdi, da ne moreš priti.

Naj ti povem dvoje: v katerem koli poklicu se lahko najdeš, si delo prikrojiš tako, da ti bo kar najbolj pisano na kožo, tako da se ne boj, četudi ti ne uspe priti na najbolj željen študij.
Ne boj se slediti želji svojega srca in nadaljevati študija v smeri, ki ti daje največ veselja. Verjemi, da kjer je volja, je tudi pot. Pot pod noge in na referat za dodiplomski študij, tam se dogovori za srečanje z vodjo referata in ji povej za svojo stisko. Ona bo našla gotovo najbolj primerno rešitev zate, saj točno pozna program fakultete in skupaj bosta ugotovila, ali je to resnično tisto, po čemer hrepeniš. Poleg tega pozna tudi vse pogoje za vpis, kot tudi ostale zahteve, ki jih moraš izpolnjevati, če vseh pogojev ne izpolnjuješ.

Ne pričakuj pa od kogarkoli, da je prerok in se bo zagotovo prav odločil namesto tebe. Zberi vse potrebne informacije, potem pa si vzemi nekaj časa in se sam odloči, kako naprej.
V tem letu ti želim predvsem, da bi našel, kar iščeš in bil v izbranem študiju in poklicu srečen,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4412-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti