Andreja Jereb | sobota, 16 december 2006

Padanje uspeha v šoli je samo ena od težav najstnice, ki se obrača po pomoč k naši psihologinji. Omenja še čustva in boleče zavrnite v odnosih s sošolci.

Spoštovana ga. Andreja.

Sem dvanajstletnica v šestem razredu devetletke. V šoli mi gre vedno slabše. V 4. razredu sem bila še odlična, v petem zaradi čustev prav dobra in zdaj mislim da bom dobra.

Vse druge punce so si podobne, le jaz imam rada druge stvari, tako ali tako nas je samo 9. Iz drugih razredov pa me je sram vprašati, saj se bojim da me bodo ostro zavrnili. Sošolci se delajo, kot da vse izzivam, in se me izogibajo, kar me strašno moti saj sem družaben tip človeka. Nekateri se tudi norčujejo iz mene.

Prosim za nasvet, nočem pa, da bi kdo to izvedel, da sem vam pisala …

najstnica


Pozdravljena!

Ne boj se, nihče ne bo izvedel za tvoje skrbi, strahove, tu na forumu si popolnoma anonimna in verjemi, da je v Sloveniji nekaj 1000 deklet tvoje starosti, zato ni veliko verjetnosti, da bi te kdo prepoznal. Kot vidiš, smo tudi izbrisali tvojo mobi številko, ki si nam jo zaupala, prav zato, da ohranimo tvojo anonimnost.

Precej premalo si napisala, da bi ti mogla bolj konkretno odgovoriti. Ne vem, v čem se ti zdi, da izstopaš, kakšen je tvoj položaj v razredu, kakšno dekle si, katere so tvoje močne lastnosti itd. Zato ti lahko odgovorim le posredno.

V tvojih letih se zelo pogosto primerjate drug z drugim, iščete podobnosti in razlike ter odnos vrstnikov in staršev na vaše spremembe. Tega bo v prihodnjih letih še več, saj si na pragu pubertete, ko zapuščaš otroštvo in poizkušaš najti sebe takšno, kot si želiš biti. Ta pot ni lahka, a upam, da boš imela ves čas ob sebi nekoga odraslega, ki te bo varno spremljal čez preizkušnje te dobe. Verjamem ti, da te zelo prizadene, ko te zafrkavajo, a tudi to je značilnost tvojih let. Ne rečem, da je to prav, je pa to kar pogosto vedenje vrstnikov tvoje starosti. Seveda, ne pusti se jim, a saj veš, kaj je za to najboljši recept: ne oziraj se nanje in izgubili bodo veselje, da bi te še naprej zafrkavali. Najdi si aktivnosti, v katerih si uspešna, ti dajejo veselje in energijo tudi za učenje. Kar se učenja tiče: si v letih, ko boš kot posledica porušenega ravnovesja hormonov v tebi (kar puberteta tudi je), precej manj zbrana, težje se boš učila in si kaj zapomnila. A to ne pomeni, da vržeš puško v koruzo, ampak, da se lahko začneš malo drugače učiti: namesto, da kar sediš za knjigo in na pamet ponavljaš ter upaš, da bo kaj ostalo v tvoji glavi, si vzemi kakšne barvaste svinčnike ter prosi za prvič starše ali koga odraslega, naj ti pomaga najti bistvo v nekem besedilu. Tisto bistvo si označi in ga takoj potem S SVOJIMI BESEDAMI ponovi. Delaj po posameznih odstavkih in ko vidiš, da ti zbranost preveč pade, si naredi nekajminutni odmor, potem pa nadaljuj. Delaj po pol ure skupaj, potem 10 minut odmora pa spet pol ure učenja. Tako od učenja ne boš utrujena in videla boš, da ti gre lažje. Če pa ti še ne bo šlo, se oglasi in postavi čim bolj konkretno vprašanje, da ti bom lažje odgovorila. Želim ti vse dobro v šoli!

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2916-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti