Andreja Jereb | sobota, 16 december 2006

Klavdija preboleva razpad 3 leta trajajoče zveze, ki je v njeni duševnosti pustila težke posledice, saj je s fantove strani vključevala tako psihično kot fizično nasilje. A čustva so še vedno dovolj močna, da se s slovesom od njega ne more sprijazniti in globoko v sebi še vedno upa, da se bo opravičil, spremenil, vrnil k njej …

Nedolgo nazaj sem doživela razdor tri leta trajajoče zveze s fantom, ki je bil letos star 18 let. Imela sva in ljubezen je iz moje strani še prisotna. Ljubim ga še vedno. Problem pa je v tem, da me je on tekom zveze psihično in fizično zlorabljal. Poniževal me je, zmerjal z najhujšimi žaljivkami, včasih sem bila deležna celo stavka, da sem psihično neuravnovešena. Med prepirom me je velikokrat oklofutal, lasal, brcal, ko me je porinil po tleh, pljuval po meni in s tem pokazal, da sem ničvredna. Nazadnje se je dogodilo tudi nekaj podobnega za razliko, da je bil pijan in me obravnaval kot osebo, ki je ne pozna in mi celo zagrozil, da bo poklical policijo, če takoj ne odidem z njegovega posestva. Dva dni po tem groznem dogodku me ni
niti poklical niti prišel se opravičit. To me je zelo prizadelo. Doživela pa sem to, da me zavrgel kot navadno smet, brez opravičila in brez obžalovanja in mi rekel, da se midva nimava kaj več pogovarjati ter da sva zaključila. Mene je to zelo čustveno prizadelo in mi  tako pustilo dolgotrajne duševne oz. psihične posledice. Ampak povem vam, da ga kljub tem ne morem pozabit, še vedno ga ljubim in želim si ga nazaj. Zdaj pa mi je pisal po msn, da rabi pavzo in da mora vse skupaj premisliti in da bi lahko od februarja drugega leta začela na novo od samega začetka.

Jaz bi ga sprejela odprtih rok nazaj, le če bi obžaloval kar je storil in se mi opravičil. Ker jaz čutim, da iz njegove strani ljubezen do mene ni še umrla in težko, če taka ljubezen, kot sva jo imela midva, sploh lahko umre. Mislim, da bi se ta zadeva lahko nekako lepo rešila in bi  lahko živela najino pravljico dalje, lepše brez vsakršnih zlorab z njegove strani, da bi se on spremenil in znal brzdat jezo. Problem pa je še, da bi se moja starša, ko sem jima povedala , kaj je vse z menoj počel z njegovimi starši pogovorila oz. da bi se usedli vsi skupaj za mizo in se pogovorili o nastali situaciji. Prosim, odgovorite mi, če bi s tem ravnala prav, kakšno se vam zdi moje razmišljanje glede njega predvsem pa ali sploh razmišljam pravilno. Obupana sem in ne vem kaj naj naredim. Prosim pomagajte mi, svetujte mi kako naprej. Ali naj bom še v pričakovanju, da se ta ljubezen še kdaj obudi ali ne.

Klavdija


Pozdravljena, Klavdija!

Hvala ti za zaupanje in tvojo zgodbo. Ni mi čisto jasno, kje je z njegove strani prisotna samo trohica ljubezni, če te takole psihično in fizično zlorablja. Lahko ti samo predlagam, da ga čim prej pozabiš in se ga na veliko ogibaš. Vem, da si dekle, in dekleta so dosti bolj čustvena kot fantje, hitreje in globlje se navežejo ter ne izpustijo neke zveze, četudi nas žive odirajo. In še kar naprej upamo, da se bo tisti drugi spremenil. A žal so to samo pravljice. Nekdo, ki se ni znal prej obvladovati, se ne bo znal kljub vsem obljubam, obžalovanjem (čeprav zelo dvomim, da bo to storil) tudi v prihodnje. Večkrat se tako vedenje nadaljuje tudi kljub zdravljenju, dolgotrajnim terapijam, za kar tudi dvomim, da se bo tale fant odločil.

Klavdija, želim ti vse najboljše v življenju, prav zato ti predlagam, da se imaš toliko rada, da se ne pustiš od nikogar zlorabljati. V hipu, ko nekdo reče samo eno žaljivko čez tebe ali dvigne roko nadte, se obrni in odidi. Si predstavljaš, koliko bi trpeli vajini otroci, če bi kar naprej gledali nasilne prizore, se bali, da pride ati pijan domov in bili po možnosti še sami žrtve nasilja?

To je najboljši nasvet, ki ti ga lahko dam. Tudi starši takih vedenjskih potez ne morejo rešiti, za to je bil čas do začetka pubertete, sedaj pa so oni svojo možnost že zamudili in je možna le naknadna terapija pri strokovnjaku.

Odločitev in z njo povezane posledice so seveda tvoje. Verjemi, da te nekje čaka fant, ki te bo sprejel tako kot si, te imel rad, ti znal to pokazati na prijeten način in biti tudi odgovoren v vajini zvezi. Imej odprte oči, da ga boš prepoznala, ko bo tvoj čas prišel. Se ti pa še 10 let nikamor ne mudi, vzemi si čas, saj se vežeš za vse življenje in si tudi svojim otrokom dolžna najti zanje kar najbolj primernega očeta. Želim ti veliko poguma za tvoj korak, bom mislila nate,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(2 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3422-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti